Foto: Barbro Wickström/Mostphotos

Forskning om äldres lärande får 34 miljoner

Forskningsprogrammet Vuxenliv och åldrande på Göteborgs universitet tilldelas 34 miljoner från Riksbankens Jubileumsfond för att kunna kartlägga vilka faktorer som påverkar hur vi kan lära nytt genom hela livet. Bland annat ska deltagare i en studie från 1960-talet följas upp.

Att kunna lära sig nya saker även på äldre dar bidrar till att känna sig kompetent och självständig. Nu har forskargruppen Vuxenliv och åldrande med professor Martin Lövdén i spetsen mottagit 34 miljoner från Riksbankens Jubileumsfond. De får nu möjlighet att fördjupa sin forskning och kartlägga faktorer som bidrar till god inlärningsförmåga genom hela livet och undersöka sätt att förbättra inlärning i hög ålder.

– Forskningsresultaten kommer att ha direkt relevans för att förebygga inlärningsproblem och förbättra inlärning genom hela livet. Inom ramen för programmet kommer vi bland annat att utveckla och testa interventioner som syftar till att underlätta lärande för äldre människor, säger Martin Lövdén, i en nyhet från Göteborgs universitet.

De ska nu studera hur genetiska faktorer och miljöfaktorer påverkar inlärning upp i högre ålder. Under 1960-talet genomförde 10 000 13-årigar kognitiva tester och svarade på frågeformulär i den longitudinella studien Utvärdering genom uppföljning. Ungdomarna fick bland annat frågor om deras hemmiljö, skolmiljö, och fritidsaktiviteter och genomförde intelligenstester. De är i dag 70 och 75 år gamla och de ska tillfrågas om att delta i nya uppföljande studier.

– Det faktum att vi har data från när dessa äldre deltagare var 13 år gamla kommer möjliggöra för oss att identifiera faktorer i barndomen som förutsäger livslång inlärningsförmåga, säger Martin Lövdén.

Relaterat

Åldrandet in på bara kroppen

I en äldredräkt får studenter och besökare känna på åldrandets sjukdomar. Övningen vid Högskolan i Skövde kan ge förståelse som förbättrar arbetssättet med…

Porträttbild på Jan Guillou

Äldre hjältar intar scenen

Jan Guillous deckarserie med äldre huvudpersoner är en del av en större trend. Recensenten Karin Lövgren sätter dem i ett sammanhang i det…

Albert Westergren tittar fram genom en matlucka i en gammal fängelsedörr

Lekfull ­professor ser nya vägar

Albert Westergren har forskat om undernäring och ätsvårigheter bland äldre personer i flera decennier. De senaste åren har hans forskning blivit mer lekfull,…

Fler nyheter

Tema SoL i Äldre i Centrum #2/25

1 juli 2025 träder den nya socialtjänstlagen i kraft. Vad kommer den att innebära för äldreomsorgen? Det handlar temat i kommande nummer av…

Två äldre kvinnor promenerar hand i hand

Även lite fysisk aktivitet är bra för hälsan

Fysisk aktivitet hos äldre personer skyddar mot många sjukdomar. Vinsten för hälsan gäller även dem som rör sig mindre än vad som är…

Halvering av formell omsorg – familjens roll ökar

På 30 år har nyttjandet av formell äldreomsorg halverats. Samtidigt ökar familjens betydelse, samt köp av privata tjänster. – Vi ser en oroande…