Foto: Barbro Wickström/Mostphotos

Forskning om äldres lärande får 34 miljoner

Forskningsprogrammet Vuxenliv och åldrande på Göteborgs universitet tilldelas 34 miljoner från Riksbankens Jubileumsfond för att kunna kartlägga vilka faktorer som påverkar hur vi kan lära nytt genom hela livet. Bland annat ska deltagare i en studie från 1960-talet följas upp.

Att kunna lära sig nya saker även på äldre dar bidrar till att känna sig kompetent och självständig. Nu har forskargruppen Vuxenliv och åldrande med professor Martin Lövdén i spetsen mottagit 34 miljoner från Riksbankens Jubileumsfond. De får nu möjlighet att fördjupa sin forskning och kartlägga faktorer som bidrar till god inlärningsförmåga genom hela livet och undersöka sätt att förbättra inlärning i hög ålder.

– Forskningsresultaten kommer att ha direkt relevans för att förebygga inlärningsproblem och förbättra inlärning genom hela livet. Inom ramen för programmet kommer vi bland annat att utveckla och testa interventioner som syftar till att underlätta lärande för äldre människor, säger Martin Lövdén, i en nyhet från Göteborgs universitet.

De ska nu studera hur genetiska faktorer och miljöfaktorer påverkar inlärning upp i högre ålder. Under 1960-talet genomförde 10 000 13-årigar kognitiva tester och svarade på frågeformulär i den longitudinella studien Utvärdering genom uppföljning. Ungdomarna fick bland annat frågor om deras hemmiljö, skolmiljö, och fritidsaktiviteter och genomförde intelligenstester. De är i dag 70 och 75 år gamla och de ska tillfrågas om att delta i nya uppföljande studier.

– Det faktum att vi har data från när dessa äldre deltagare var 13 år gamla kommer möjliggöra för oss att identifiera faktorer i barndomen som förutsäger livslång inlärningsförmåga, säger Martin Lövdén.

Relaterat

AI ska på sikt hjälpa vårdpersonal att upptäcka hälsoproblem hos äldre i ett tidigare skede. Foto: Mostphotos

AI ska upptäcka sjukdomar i god tid

I ett nytt forskningsprojekt ska data från äldre analyseras med hjälp av AI, för att upptäcka hälsoproblem i god tid. Den nya tekniken…

Så länge en "bonusförförälder" är engagerad betraktas hen som en riktig släkting i barnens ögon. Foto: Mostphotos

Bonusbarnbarn sätter engagemanget främst

För den äldre generationen kan relationen till bonusbarnbarn vara komplicerad. Men barnen gör ingen större skillnad på biologisk eller bonusanknyting – engagemanget räknas,…

Fortfarande är det långt fler kvinnor än män som blir 100 år och äldre. Foto: Mostphotos

Hundraåringarna blir allt fler

Allt fler fyller hundra år, visar statistik från Statistiska centralbyrån (SCB). Det är fortfarande betydligt fler kvinnor än män som uppnår den höga…

Fler nyheter

Foto på en tandborste

Goda rutiner kan ge bättre munhälsa på särskilt boende

En ny studie har undersökt arbetet för god munhälsa på särskilt boende. Det finns verktyg som fungerar, men oklar ansvarsfördelning och bristande kunskap…

Äldre par på träningscykel

Högintensiv träning bra och säkert för äldre

Äldre personer gynnas och klarar av att träna högintensivt i korta intervaller. Trots att den totala träningstiden kan halveras, jämfört med konventionell träning,…

Samlad seniormottagning kan underlätta för alla

Att samla primärvård, rehab och biståndshandläggning i en seniormottagning kan underlätta för äldre personer som behöver stöd. Nestor FoU-center har utvärderat uppbyggnaden av…