Yvonne Freund Levi
Yvonne Freund Levi leder en ny studie som ska utvärdera hur effektivt en urindroppssamlare förebygger urinvägsinfektioner. Foto: Elin Abelson

Satsning på kvinnors kontinens

Forskaren Yvonne Freund Levi har fått pengar från Familjen Kamprads stiftelse för att utvärdera ett nytt hjälpmedel för urininkontinens, något som drabbar många äldre kvinnor.

I Örebro och Kumla ska kvinnor som bor på särskilt boende för äldre delta i en studie där de får prova en särskild urindroppssamlare som är avsedd för kvinnor som drabbats av urininkontinens.

– När kvinnorna använder inkontinenshjälpmedlet kommer vi undersöka hur effektivt det är för att förebygga urinvägsinfektioner, säger Yvonne Freund Levi, överläkare vid Universitetssjukhuset Örebro och forskare vid Örebro universitet, i ett pressmeddelande.

Fakta
Urininkontinens och behandling

Urininkontinens är vanligare hos kvinnor än hos män och kan leda till olika medicinska komplikationer och praktiska problem med omvårdnaden. Som behandling får kvinnor oftast ett traditionellt inkontinensskydd, som till exempel tjocka bindor, eller urinkateter, en slang som förs in i urinblåsan och tömmer den på vätska.

Hälften av kvinnorna i studien kommer använda urindroppssamlaren dagligen, medan den andra halvan får traditionell inkontinensbehandling.

Den nya studien ska också undersöka vilken effekt urindroppssamlaren har på livskvaliteten och psykiska symptom vid demenssjukdom.

– Utredning och åtgärd av bakomliggande orsaker till beteendemässiga och psykiatriska symptom, så kallad BPSD, bör alltid göras med särskild tanke på att patienter med minnesbesvär ofta har svårt att förmedla symptom på exempelvis urinvägsinfektion, säger Yvonne Freund Levi.

Interventionen planeras att pågå i tre månader och studien avslutas 2024. Totalt får projektet 2,1 miljoner kronor från Familjen Kamprads stiftelse. Äldre i Centrum har tidigare rapporterat om vilka andra äldreforskningsprojekt som fått medel av stiftelsen.

Relaterat

Med träningsprogram och olika förebyggande insatser kan fallolyckor minskas ordentligt, visar ny studie. Foto: Mostphotos

Så kan äldres fallolyckor förebyggas

Det finns relativt enkla sätt att minska antalet fallolyckor rejält, visar ny forskning vid Lunds universitet. Vården behöver ta ett helhetsgrepp kring dessa…

Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande

Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…

Nu finns ett nytt diskussionsmaterial som stöd i arbetet med våldsutsatta äldre. Foto: Mostphotos

Nytt stöd i arbetet med våldsutsatta äldre

Socialstyrelsen har tagit fram ett nytt diskussionsmaterial för personal som arbetar med äldre. Syftet är att upptäcka och kunna hantera våld som förekommer…

Fler nyheter

Stor potential i äldreomsorgens personal

Hur ska äldreomsorgen klara kompetensförsörjningen? Det finns stor potential i den personal som redan är anställd, visar Socialstyrelsens nya rapport.

Äldre par cyklar genom skog

Lägre demensrisk med bra kondition

Människor med förhöjd demensrisk kan minska den med upp till en tredjedel genom att förbättra konditionen. Bättre kondition är också kopplat till bättre…

En person i vit rock håller en modell av en hjärna i sina händer.

Sjukdomstillstånd får hjärnan att åldras snabbare

Med hjälp av magnetkameraundersökningar har forskare jämfört 70-åringars biologiska hjärnålder. Det visade sig att kärlsjukdomar fick hjärnan att åldras snabbare, medan en hälsosam…