Urininkontinens är vanligare hos kvinnor än hos män och kan leda till olika medicinska komplikationer och praktiska problem med omvårdnaden. Som behandling får kvinnor oftast ett traditionellt inkontinensskydd, som till exempel tjocka bindor, eller urinkateter, en slang som förs in i urinblåsan och tömmer den på vätska.

Satsning på kvinnors kontinens
I Örebro och Kumla ska kvinnor som bor på särskilt boende för äldre delta i en studie där de får prova en särskild urindroppssamlare som är avsedd för kvinnor som drabbats av urininkontinens.
– När kvinnorna använder inkontinenshjälpmedlet kommer vi undersöka hur effektivt det är för att förebygga urinvägsinfektioner, säger Yvonne Freund Levi, överläkare vid Universitetssjukhuset Örebro och forskare vid Örebro universitet, i ett pressmeddelande.
Hälften av kvinnorna i studien kommer använda urindroppssamlaren dagligen, medan den andra halvan får traditionell inkontinensbehandling.
Den nya studien ska också undersöka vilken effekt urindroppssamlaren har på livskvaliteten och psykiska symptom vid demenssjukdom.
– Utredning och åtgärd av bakomliggande orsaker till beteendemässiga och psykiatriska symptom, så kallad BPSD, bör alltid göras med särskild tanke på att patienter med minnesbesvär ofta har svårt att förmedla symptom på exempelvis urinvägsinfektion, säger Yvonne Freund Levi.
Interventionen planeras att pågå i tre månader och studien avslutas 2024. Totalt får projektet 2,1 miljoner kronor från Familjen Kamprads stiftelse. Äldre i Centrum har tidigare rapporterat om vilka andra äldreforskningsprojekt som fått medel av stiftelsen.
Relaterat

Tuggproblem kan leda till näringsbrist
Det kan göra ont att tugga viss mat för den som har förlorat tänder. Då är det lätt att en morot eller gurka…
Fett i lymfkörtlar ger sämre immunförsvar när vi åldras
Lymfkörtlar fungerar normalt som försvarshögkvarter för vårt immunförsvar. En studie från Uppsala universitet visar varför våra lymfkörtlar förlorar sin funktion när vi åldras…

Fiffig lösning för att sköta tandproteser
För den som har lite svårt med motoriken är det inte helt lätt att göra rent och sköta om en tandprotes. Peyman Ghiasi…
Fler nyheter
Så kan pensioner bli mer jämställda
År 2022 skiljde sig den inkomstgrundade allmänna pensionen mellan män och kvinnor. Nu har Pensionsmyndigheten undersökt hur bland annat möjlighet till att välja…

140 miljoner till äldreforskningens databaser
Den stora databassamlingen NEAR har beviljats 140 miljoner kronor och kan nu gå in i sin nästa utvecklingsfas. Projektet tar steget från att…
Högre demensrisk bland multisjuka äldre
Äldre personer som är multisjuka har en kraftigt ökad risk för att drabbas av demens. Det visar en omfattande studie från Karolinska institutet…