Yvonne Freund Levi
Yvonne Freund Levi leder en ny studie som ska utvärdera hur effektivt en urindroppssamlare förebygger urinvägsinfektioner. Foto: Elin Abelson

Satsning på kvinnors kontinens

Forskaren Yvonne Freund Levi har fått pengar från Familjen Kamprads stiftelse för att utvärdera ett nytt hjälpmedel för urininkontinens, något som drabbar många äldre kvinnor.

I Örebro och Kumla ska kvinnor som bor på särskilt boende för äldre delta i en studie där de får prova en särskild urindroppssamlare som är avsedd för kvinnor som drabbats av urininkontinens.

– När kvinnorna använder inkontinenshjälpmedlet kommer vi undersöka hur effektivt det är för att förebygga urinvägsinfektioner, säger Yvonne Freund Levi, överläkare vid Universitetssjukhuset Örebro och forskare vid Örebro universitet, i ett pressmeddelande.

Fakta
Urininkontinens och behandling

Urininkontinens är vanligare hos kvinnor än hos män och kan leda till olika medicinska komplikationer och praktiska problem med omvårdnaden. Som behandling får kvinnor oftast ett traditionellt inkontinensskydd, som till exempel tjocka bindor, eller urinkateter, en slang som förs in i urinblåsan och tömmer den på vätska.

Hälften av kvinnorna i studien kommer använda urindroppssamlaren dagligen, medan den andra halvan får traditionell inkontinensbehandling.

Den nya studien ska också undersöka vilken effekt urindroppssamlaren har på livskvaliteten och psykiska symptom vid demenssjukdom.

– Utredning och åtgärd av bakomliggande orsaker till beteendemässiga och psykiatriska symptom, så kallad BPSD, bör alltid göras med särskild tanke på att patienter med minnesbesvär ofta har svårt att förmedla symptom på exempelvis urinvägsinfektion, säger Yvonne Freund Levi.

Interventionen planeras att pågå i tre månader och studien avslutas 2024. Totalt får projektet 2,1 miljoner kronor från Familjen Kamprads stiftelse. Äldre i Centrum har tidigare rapporterat om vilka andra äldreforskningsprojekt som fått medel av stiftelsen.

Relaterat

Äldre kvinna sitter i en soffa och tittar ut genom fönstret.

Utmattningssyndrom ökade risken för demenssjukdom

En studie från Göteborgs universitet undersökte sambandet mellan utmattningssyndrom i medelåldern och senare demenssjukdom. Det visade sig att det finns en koppling.

Porträttbild på Merita Neziraj.

Modell för ökad kunskap om hälsorisker på SÄBO

Befolkningen blir äldre och risken ökar för trycksår, undernäring, dålig munhälsa och fall. I sin doktorsavhandling har Merita Neziraj arbetat fram en kunskapsmodell…

Fler äldre lever längre efter operation

En omfattande studie från Karolinska universitetssjukhuset och Karolinska institutet visar att samtidigt som allt fler multisjuka äldre personer blir opererade, är överlevnaden efter…

Fler nyheter

Detalj ur omslaget till SBU:s rapport

Goda insatser för att behålla självständighet i åldrandet

SBU har utvärderat en forskningsöversikt över insatser för att bibehålla självständighet och hemmaboende hos äldre personer. De konstaterar att studien är välgjord och…

Att ge äldre personer plats i forskningen

Allt fler projekt ger utrymme för personer utanför den akademiska världen att delta i forskningsprocessen. En grupp som fortfarande har svårt att komma…

Ett ansvar som aldrig vilar!

–Stöd till anhöriga som vårdar en make, maka eller sambo med demenssjukdom i hemmet måste bli mer individanpassad och flexibel. Det konstaterar forskaren…