Goda rutiner kan ge bättre munhälsa på särskilt boende
En ny studie har undersökt arbetet för god munhälsa på särskilt boende. Det finns verktyg som fungerar, men oklar ansvarsfördelning och bristande kunskap…
Forte vill bidra till praktiknära forskning inom socialtjänstområdet för att förbättra dess kvalitet och effektivitet. I sin utlysning Tilllämpad välfärdsforskning öppnade man upp för att söka finansiering som stärker klient- och praktiknära forskning inom socialtjänstens verksamhetsområden och bedrivs i samverkan med relevanta målgrupper. Utlysningen pågick under hösten och stängde 25 oktober 2023. Totalt inkom 130 ansökningar.
Det sammanlagda bidraget 195 miljoner från Forte fördelades på 24 av de sökande, där sex är inriktade på äldre och åldrande: Två program, ett projekt, en forskartjänst och två samverkansbidrag, varav det sista är ett nytt utlysningsområde. De delar på drygt 53 miljoner under en flerårsperiod.
– Forte vill främja praktiknära forskning som bidrar med relevant och användbar kunskap som är lättare för socialtjänsten och beslutsfattare att omsätta i verksamheten. För första gången har vi därför infört den nya bidragsformen samverkansbidrag, säger Teresia Weinberg på Forte i ett pressmeddelande.
Ett av samverkansbidragen gick till Bemötande av suicidalitet i socialtjänsten: En kunskapsinventering om suicidprevention inom åldrande och funktionsnedsättning vid Uppsala universitet lett av docenterna Clara Iversen och Marie Flinkfeldt.
Linköpings universitets forskningsprogram DEM(H)CARE – Koordinerade insatser mellan äldreomsorg, hemsjukvård och primärvård ska utveckla ”best practice” för äldre personer som bor hemma med kognitiv sjukdom. De får 27,3 miljoner som fördelas över åren, för att undersöka hur kommuner och regioner arbetar med fokus på samverkan mellan hemtjänst, hemsjukvård och primärvård.
– Vi tror ju att det finns kommuner som redan har hittat lösningar och där det finns goda exempel. Sen hoppas vi också kunna hitta sätt att bidra till att göra det ännu bättre förstås, säger biträdande professor Anna Olaison som leder forskningsprogrammet i en nyhet från Linköpings universitet.
Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum mottar närmare 24 miljoner under perioden 2024-2030 för sitt program Hemtjänst samskapad i partnerskap med äldre personer – från debut till livets slut. Programansvarig är Ida Goliath.
– Det gör att vi som FoU-enhet kan stötta hållbar kunskapsutveckling inom äldreområdet. Det är särskilt viktigt nu när kraven ökar på att socialtjänsten ska bygga kunskapsbaserad omsorg som vilar på vetenskap och beprövad erfarenhet, säger Stiftelsen Äldrecentrums direktör Åsa Hedberg Rundgren.
Forskningsprogram, forskningsprojekt, forskartjänst och samverkansbidrag med inriktning äldre- och åldrande som beviljades anslag:
Maria Flink, Region Stockholm: Utveckling och utvärdering av en praktisk guide för att samskapa sammanhållen vård och omsorg – ett aktionsforskningsprojekt för och med socialtjänst, primärvård och äldre personer.
Hanna Bozkurt Åhman, Region Uppsala: Demens vid intellektuell funktionsnedsättning: Identifiering av motoriska och kognitiva förändringar.
En ny studie har undersökt arbetet för god munhälsa på särskilt boende. Det finns verktyg som fungerar, men oklar ansvarsfördelning och bristande kunskap…
Äldre personer gynnas och klarar av att träna högintensivt i korta intervaller. Trots att den totala träningstiden kan halveras, jämfört med konventionell träning,…
Att samla primärvård, rehab och biståndshandläggning i en seniormottagning kan underlätta för äldre personer som behöver stöd. Nestor FoU-center har utvärderat uppbyggnaden av…
För den äldre generationen kan relationen till bonusbarnbarn vara komplicerad. Men barnen gör ingen större skillnad på biologisk eller bonusanknyting – engagemanget räknas,…
SBU har granskat fem sammanställningar av forskningen kring insatser mot ensamhet. De konstaterar att forskningen är spretig, men att det finns saker att…
Allt fler fyller hundra år, visar statistik från Statistiska centralbyrån (SCB). Det är fortfarande betydligt fler kvinnor än män som uppnår den höga…