Fortfarande färre som söker hemtjänst

Pandemin fick färre personer att ansöka om äldreomsorg. Trenden håller i sig, men inflyttningen till äldreboenden har återhämtat sig, enligt Socialstyrelsens statistik.

När coronapandemin slog till sjönk antalet ansökningar om äldreomsorg kraftigt. I Socialstyrelsens statistik över första halvåret 2021 verkar trenden hålla i sig, och andelen äldre som beviljas hemtjänst första gången är lägre än under 2019, före pandemin.

Statistiken visar att tre promille av alla personer över 70 år under årets första halva ansökte om och beviljades hemtjänst varje månad. Siffran under 2019 var 3,4 promille, vilket alltså innebär en minskning med 12 procent.

– En förklaring är att personer undvikit att ta hjälp från hemtjänsten av rädsla för covid-19. Det är positivt att vi nu kan se en viss återhämtning, men siffrorna speglar också att det trots vaccineringen finns kvar en oro för smittan. Det är viktigt för hälsan och välmåendet hos både en själv och ens närstående att man känner sig trygg att ansöka om insatser från äldreomsorgen om man behöver det, säger Michaela Prochazka, samordnare för äldrefrågor på Socialstyrelsen, i en nyhet på Socialstyrelsens hemsida.

När det gäller ansökningar till äldreboenden har trenden vänt från den tidigare nedgången.

– Inflyttningen till äldreboenden är nu tillbaka på samma nivå som innan pandemin nationellt sett, men utvecklingen varierar en del över landet, säger Michaela Prochazka.

Relaterat

Äldre man sitter och tittar på sin smarttelefon

55 miljoner kronor till forskning om bättre livskvalitet för äldre

Familjen Kamprads stiftelse har beviljat över 50 miljoner kronor till forskning som ska förbättra livskvaliteten hos äldre personer. Digital trygghet på nätet och hemrehabilitering för äldre personer är några exempel på projekt som har fått pengar.

Medelålders man tittar in i kamera från en dörröppning

Gamlebo – en plats för äldre missbrukare

På Gamlebo får äldre med aktivt missbruk stöd av personal. Den här ­typen av boenden brottas med många utmaningar och behöver följas upp bättre, enligt forskare i Lund. De har kartlagt drygt tjugo boenden.

Inspiration i arbetet med sociala problem

Ett välkommet tillskott i bokhyllan hos alla socionomstudenter och yrkesverksamma socialarbetare. Så beskriver recensenten­ Maria Sjölund den nya boken Sociala problem efter 65.

Fler nyheter

Anhöriga som vårdar behöver stöd

Äldre som vårdar sina närstående intensivt, upplever vissa hälsoproblem i högre grad än andra, visar en ny studie vid ARC, Karolinska institutet. Dessa informella vårdare behöver mer stöd, enligt forskarna bakom studien.

Porträttbild på Dennis Fahlgren

Historisk avhandling ger insikter om äldres ekonomi i dag

Många äldre personer fastnade i lågavlönade branscher och förlorade viktiga familjenätverk under början av 1900-talet. Det visar en avhandling som har undersökt äldres ekonomiska utsatthet under historien och om liknande problem finns i dag.

Syskon och föräldrar till 108-åringar lever längre

Föräldrar och syskon till personer som blir 108 år, lever också längre än genomsnittet. Det visar Jimmy Lindberg, doktorand vid Linköpings universitet, i en ny studie, för första gången i svensk kontext.