Internetstiftelsen (2024). Svenskarna och internet 2024.
Fortfarande står fler äldre utanför den digitala världen
Internetstiftelsen presenterar varje år sin undersökning Svenskarna och internet, där de tittar närmare på hur landets invånare använder internet. Ett stående tema är åldersskillnader, och även i år är det tydligt att personer över 65 år i många fall har större utmaningar med it än personer mellan 18 och 64.
Den största delen av datamaterialet bakom Svenskarna och internet kommer från en enkät där 3800 personer deltog. Under 2024 varken ökade eller minskade internetanvändningen, som låg på 95 procent av befolkningen. Nästan alla från resterande fem procent är personer över 65 år och ålder är över lag den faktor som påverkar internetanvändandet mest. Bland personer över 75 år är exempelvis ickeanvändandet av internet fem gånger så högt som för åldrarna 65-75 år.
Att behöva hjälp med det digitala livet är fyra gånger vanligare bland ålderspensionärer. De svarar att det är svårt med engelsk terminologi och att de behöver hjälp med att betala räkningar och handla på nätet. De är också rädda att göra fel och uttrycker en känsla av att teknikutvecklingen får för snabbt.
Åldern spelar också stor roll för hur många som använder olika e-tjänster, som betallösningar, digitala brevlådor och e-legitimation. Bara en procent av personer mellan 18-64 år saknar e-legitimation, att jämföra med nio procent mellan 65 och 75 år och 44 procent över 75.
Relaterat
Tema Det digitala samhället i Äldre i Centrum #3/24
Allt fler aktiviteter i vardagen innehåller någon form av digitala inslag. Årets tredje nummer av Äldre i Centrum handlar bland annat om de…
Digital delaktighet för alla
Redaktör Mai Engström reflekterar över den digitala utvecklingen och vilka utmaningar den skapar för alla.
Äldres delaktighet och digitaliseringen
Digitaliseringen har på många sätt bidragit till något positivt i samhället. Men den, samt en krympande tillgång till analoga alternativ, har också gjort…
Fler nyheter
Goda rutiner kan ge bättre munhälsa på särskilt boende
En ny studie har undersökt arbetet för god munhälsa på särskilt boende. Det finns verktyg som fungerar, men oklar ansvarsfördelning och bristande kunskap…
Högintensiv träning bra och säkert för äldre
Äldre personer gynnas och klarar av att träna högintensivt i korta intervaller. Trots att den totala träningstiden kan halveras, jämfört med konventionell träning,…
Samlad seniormottagning kan underlätta för alla
Att samla primärvård, rehab och biståndshandläggning i en seniormottagning kan underlätta för äldre personer som behöver stöd. Nestor FoU-center har utvärderat uppbyggnaden av…