Johnny Pellas, Fritz Renner, Julie L. Ji och Mattias Damberg (2021). Telephone-based behavioral activation with mental imagery for depression: A pilot randomized clinical trial in isolated older adults during the covid-19 pandemic. Publicerad i International journal of geriatric psychiatry.

Fyra telefonsamtal med psykolog minskade depression
Coronapandemin och dess restriktioner har medfört extra påfrestningar för äldre personer som tidigt rekommenderades att isolera sig fysiskt. Studier och rapporter har bland annat visat att den fysiska isoleringen lett till depressionskänslor bland personer 70 år och äldre.
Nu visar en pilotstudie från Region Västmanland att enbart fyra telefonsamtal med psykologer hjälpte till att lindra depressionen hos äldre under coronapandemin. Efter fyra veckor rapporterade deltagarna färre depressionssymptom och var mer aktiva.
I studien fick personer 65 år och äldre hjälp med att identifiera och komma igång med aktiviteter som kändes meningsfulla och viktiga. För att förstärka behandlingens effekt och öka motivationen ytterligare användes en metod som kallas mentala bilder. Deltagarna fick föreställa sig att de genomför sina önskade aktiviteter och fokuserade på de positiva känslor som upplevelsen kunde ge.
– Vi vet att beteendebehandling fungerar bra som behandling mot depression, men problemet är att många som är deprimerade har svårt att uppbringa den energi och motivation som behövs. Därför lade vi till mentala bilder för att öka sannolikheten att aktiviteterna faktiskt blir av, säger försteförfattaren Johnny Pellas, som också är doktorand vid centrum för klinisk forskning i Region Västmanland, i ett pressmeddelande.
Studien är ett internationellt samarbete med forskare från Australien och Tyskland, och är den första i sitt slag. Men eftersom det enbart var en pilotstudie blir det viktigt att upprepa och studera upplägget i större skala för att verkligen kunna visa på någon eventuell effekt.
– Förhoppningsvis kan vi visa att telefonbaserad psykoterapi är en effektiv och säker behandling, som i framtiden skulle kunna bli en etablerad del av behandlingen vid depression hos äldre, säger medförfattaren och docenten Mattias Damberg vid Region Västmanland.
Relaterat

Fysisk aktivitet kanske inte riktigt så effektivt som vi tror
Studier visar att fysisk aktivitet är ett effektivt sätt att undvika tidig död. Men nu visar en ny avhandling från Umeå universitet att…

Musikterapi som helare vid smärta
Kan personer med långvarig smärta få hjälp av musikterapi och hur går det till? Det ska forskare på Mälardalens universitet ta reda på…

160 Fortemiljoner kronor till forskningen om äldre personer
I sin utlysning Kunskap och arbetssätt för ett mer jämlikt, värdigt och delaktigt åldrande delar Forte nu ut 160 miljoner kronor till forskning…
Fler nyheter
Så ska en app förbättra vården för personer med demens
De allra flesta som drabbas av demens får också psykiska symptom, till exempel vanföreställningar och ångest. Nu hoppas forskare vid Jönköping university att…

Gångsvårigheter kopplas till sämre kognition
Personer med neurodegenerativa sjukdomar, exempelvis parkinson, går långsammare, tar kortare steg och har mer varierad gångstil än de som är friska. Det visar…

Fyra timmars träning nyckeln för återhämtning vid stroke
Personer som tränar fyra timmar i veckan efter en stroke uppnår bättre fysisk funktion på ett halvår, jämfört med dem som inte tränar.…