Detalj ur omslaget till SBU:s rapport

Goda insatser för att behålla självständighet i åldrandet

SBU har utvärderat en forskningsöversikt över insatser för att bibehålla självständighet och hemmaboende hos äldre personer. De konstaterar att studien är välgjord och kan fungera som inspiration för kommunerna i utformningen av insatser i omsorgen.

Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, SBU, har utvärderat och kommenterat en vetenskaplig översikt över kombinationer av vård- och omsorgsinsatser inom kommunal verksamhet som ska upprätthålla självständighet hos äldre personer. Studien, som genomfördes av forskare från Storbritannien, hittade 129 vetenskapliga artiklar, som utvärderat 19 olika typer av interventioner. 64 studier genomfördes i Europa, och tolv av dem i Norden.

SBU gör bedömningen att översikten är välgjord och omfattande, och att den dessutom omfattar insatser som erbjuds i Sverige. Studien visar att flera kombinationer av insatser kan leda till ökad självständighet, men också att de flesta kombinerade insatser har en oklar effekt. Den insats som uppvisar bäst resultat är individuell planering med regelbunden uppföljning i kombination med en läkemedelsöversyn, som kan ge en något ökad chans att fortsätta bo hemma och att sköta sina dagliga aktiviteter i vardagen.

Dessutom kan fysisk aktivitet, kost- och näringsråd, ADL-träning och kognitiv träning ge en något bättre chans att bo kvar hemma. Studiens författare påpekar dock att vissa kombinerade insatser kan bidra till minskad självständighet, något som visar behovet av ytterligare undersökningar av insatsers effekter.

I sin rapport poängterar SBU att frånvaron av tydliga resultat om vilka insatser som är effektiva och vilka som kan leda till sämre självständighet, gör att det är viktigt att hela tiden följa upp de insatser som omsorgen erbjuder. Samtidigt kan studien fungera som inspiration för kommunerna när de ska utforma sina insatser för att öka självständighet och möjligheterna till hemmaboende hos äldre personer.

Läs mer

SBU:s rapport

Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (2024). Kombinerade insatser i syfte att främja friskt åldrande – insikter för en kunskapsbaserad äldreomsorg. SBU kommenterar 2024:04

 

Den vetenskapliga översikten

Thomas F Crocker, Joie Ensor, Natalie Lam m fl (2024). Community based complex interventions to sustain independence in older people: systematic review and network meta-analysis. BMJ.

 

Relaterat

”Språktester är inte hela lösningen”

Språkfrågan är viktig inom äldreomsorgen. Att det krävs mer än språktester för att få systemet att fungera. Personalen måste få utbildning och stöd,…

Foto på en tandborste

Goda rutiner kan ge bättre munhälsa på särskilt boende

En ny studie har undersökt arbetet för god munhälsa på särskilt boende. Det finns verktyg som fungerar, men oklar ansvarsfördelning och bristande kunskap…

Samlad seniormottagning kan underlätta för alla

Att samla primärvård, rehab och biståndshandläggning i en seniormottagning kan underlätta för äldre personer som behöver stöd. Nestor FoU-center har utvärderat uppbyggnaden av…

Fler nyheter

AI ska på sikt hjälpa vårdpersonal att upptäcka hälsoproblem hos äldre i ett tidigare skede. Foto: Mostphotos

AI ska upptäcka sjukdomar i god tid

I ett nytt forskningsprojekt ska data från äldre analyseras med hjälp av AI, för att upptäcka hälsoproblem i god tid. Den nya tekniken…

Äldre par på träningscykel

Högintensiv träning bra och säkert för äldre

Äldre personer gynnas och klarar av att träna högintensivt i korta intervaller. Trots att den totala träningstiden kan halveras, jämfört med konventionell träning,…

Så länge en "bonusförförälder" är engagerad betraktas hen som en riktig släkting i barnens ögon. Foto: Mostphotos

Bonusbarnbarn sätter engagemanget främst

För den äldre generationen kan relationen till bonusbarnbarn vara komplicerad. Men barnen gör ingen större skillnad på biologisk eller bonusanknyting – engagemanget räknas,…