Detalj ur omslaget till SBU:s rapport

Goda insatser för att behålla självständighet i åldrandet

SBU har utvärderat en forskningsöversikt över insatser för att bibehålla självständighet och hemmaboende hos äldre personer. De konstaterar att studien är välgjord och kan fungera som inspiration för kommunerna i utformningen av insatser i omsorgen.

Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, SBU, har utvärderat och kommenterat en vetenskaplig översikt över kombinationer av vård- och omsorgsinsatser inom kommunal verksamhet som ska upprätthålla självständighet hos äldre personer. Studien, som genomfördes av forskare från Storbritannien, hittade 129 vetenskapliga artiklar, som utvärderat 19 olika typer av interventioner. 64 studier genomfördes i Europa, och tolv av dem i Norden.

SBU gör bedömningen att översikten är välgjord och omfattande, och att den dessutom omfattar insatser som erbjuds i Sverige. Studien visar att flera kombinationer av insatser kan leda till ökad självständighet, men också att de flesta kombinerade insatser har en oklar effekt. Den insats som uppvisar bäst resultat är individuell planering med regelbunden uppföljning i kombination med en läkemedelsöversyn, som kan ge en något ökad chans att fortsätta bo hemma och att sköta sina dagliga aktiviteter i vardagen.

Dessutom kan fysisk aktivitet, kost- och näringsråd, ADL-träning och kognitiv träning ge en något bättre chans att bo kvar hemma. Studiens författare påpekar dock att vissa kombinerade insatser kan bidra till minskad självständighet, något som visar behovet av ytterligare undersökningar av insatsers effekter.

I sin rapport poängterar SBU att frånvaron av tydliga resultat om vilka insatser som är effektiva och vilka som kan leda till sämre självständighet, gör att det är viktigt att hela tiden följa upp de insatser som omsorgen erbjuder. Samtidigt kan studien fungera som inspiration för kommunerna när de ska utforma sina insatser för att öka självständighet och möjligheterna till hemmaboende hos äldre personer.

Läs mer

SBU:s rapport

Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (2024). Kombinerade insatser i syfte att främja friskt åldrande – insikter för en kunskapsbaserad äldreomsorg. SBU kommenterar 2024:04

 

Den vetenskapliga översikten

Thomas F Crocker, Joie Ensor, Natalie Lam m fl (2024). Community based complex interventions to sustain independence in older people: systematic review and network meta-analysis. BMJ.

 

Relaterat

Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut

Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya…

Nu finns ett nytt diskussionsmaterial som stöd i arbetet med våldsutsatta äldre. Foto: Mostphotos

Nytt stöd i arbetet med våldsutsatta äldre

Socialstyrelsen har tagit fram ett nytt diskussionsmaterial för personal som arbetar med äldre. Syftet är att upptäcka och kunna hantera våld som förekommer…

Stenen blir ett föremål som kan få en stor ­betydelse för användaren, enligt forskarna i projektet. Foto: Rise

Digitala stenar väcker berättelser till liv

Ett taktilt koncept för att aktivera och tillgängliggöra livsberättelser. Det har forskare utvecklat i form av stenliknande objekt med en ­digital kärna. Det…

Fler nyheter

Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande

Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…

En äldre man sitter i en soffa och tittar på sin mobiltelefon.

Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg

Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om…

Tydligare samtal minskar felaktig läkemedelsanvändning

Bättre kommunikation mellan vårdpersonal och äldre patienter vid utskrivning från sjukhus kan minska felaktig användning av mediciner, onödiga akutbesök och återinläggningar. Det visar…