Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, SBU, har utvärderat och kommenterat en vetenskaplig översikt över kombinationer av vård- och omsorgsinsatser inom kommunal verksamhet som ska upprätthålla självständighet hos äldre personer. Studien, som genomfördes av forskare från Storbritannien, hittade 129 vetenskapliga artiklar, som utvärderat 19 olika typer av interventioner. 64 studier genomfördes i Europa, och tolv av dem i Norden.
SBU gör bedömningen att översikten är välgjord och omfattande, och att den dessutom omfattar insatser som erbjuds i Sverige. Studien visar att flera kombinationer av insatser kan leda till ökad självständighet, men också att de flesta kombinerade insatser har en oklar effekt. Den insats som uppvisar bäst resultat är individuell planering med regelbunden uppföljning i kombination med en läkemedelsöversyn, som kan ge en något ökad chans att fortsätta bo hemma och att sköta sina dagliga aktiviteter i vardagen.
Dessutom kan fysisk aktivitet, kost- och näringsråd, ADL-träning och kognitiv träning ge en något bättre chans att bo kvar hemma. Studiens författare påpekar dock att vissa kombinerade insatser kan bidra till minskad självständighet, något som visar behovet av ytterligare undersökningar av insatsers effekter.
I sin rapport poängterar SBU att frånvaron av tydliga resultat om vilka insatser som är effektiva och vilka som kan leda till sämre självständighet, gör att det är viktigt att hela tiden följa upp de insatser som omsorgen erbjuder. Samtidigt kan studien fungera som inspiration för kommunerna när de ska utforma sina insatser för att öka självständighet och möjligheterna till hemmaboende hos äldre personer.