Detalj ur omslaget till SBU:s rapport

Goda insatser för att behålla självständighet i åldrandet

SBU har utvärderat en forskningsöversikt över insatser för att bibehålla självständighet och hemmaboende hos äldre personer. De konstaterar att studien är välgjord och kan fungera som inspiration för kommunerna i utformningen av insatser i omsorgen.

Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, SBU, har utvärderat och kommenterat en vetenskaplig översikt över kombinationer av vård- och omsorgsinsatser inom kommunal verksamhet som ska upprätthålla självständighet hos äldre personer. Studien, som genomfördes av forskare från Storbritannien, hittade 129 vetenskapliga artiklar, som utvärderat 19 olika typer av interventioner. 64 studier genomfördes i Europa, och tolv av dem i Norden.

SBU gör bedömningen att översikten är välgjord och omfattande, och att den dessutom omfattar insatser som erbjuds i Sverige. Studien visar att flera kombinationer av insatser kan leda till ökad självständighet, men också att de flesta kombinerade insatser har en oklar effekt. Den insats som uppvisar bäst resultat är individuell planering med regelbunden uppföljning i kombination med en läkemedelsöversyn, som kan ge en något ökad chans att fortsätta bo hemma och att sköta sina dagliga aktiviteter i vardagen.

Dessutom kan fysisk aktivitet, kost- och näringsråd, ADL-träning och kognitiv träning ge en något bättre chans att bo kvar hemma. Studiens författare påpekar dock att vissa kombinerade insatser kan bidra till minskad självständighet, något som visar behovet av ytterligare undersökningar av insatsers effekter.

I sin rapport poängterar SBU att frånvaron av tydliga resultat om vilka insatser som är effektiva och vilka som kan leda till sämre självständighet, gör att det är viktigt att hela tiden följa upp de insatser som omsorgen erbjuder. Samtidigt kan studien fungera som inspiration för kommunerna när de ska utforma sina insatser för att öka självständighet och möjligheterna till hemmaboende hos äldre personer.

Läs mer

SBU:s rapport

Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (2024). Kombinerade insatser i syfte att främja friskt åldrande – insikter för en kunskapsbaserad äldreomsorg. SBU kommenterar 2024:04

 

Den vetenskapliga översikten

Thomas F Crocker, Joie Ensor, Natalie Lam m fl (2024). Community based complex interventions to sustain independence in older people: systematic review and network meta-analysis. BMJ.

 

Relaterat

Bättre sömn med tyngdtäcke

Tyngdtäcken kan vara ett effektivt alternativ för att förbättra sömn och livskvalitet hos sköra äldre. Dock är det viktigt att användningen anpassas individuellt,…

Nytt nummer: Om boendemiljö, tema hbtq, nya avhandlingar och forskningsrön

Äldre i Centrums nya nummer har just kommit från tryckeriet. Vi bjuder på många spännande nyheter inom äldreforskningens område. Läs mer om tidningens…

Kollage med prideflagga och kvinna med demens

Bortglömda? Om hbtq-personer med demens

Hbtq-personer med demenssjukdomar är osynliga i policys och i omsorgens vardag, visar en ny studie. Demensomsorgen måste utmana heteronormer och skapa bättre förutsättningar…

Fler nyheter

Optiker undersöker äldre kvinnas syn

God hörsel och syn förbättrar hjärnans funktion

När vi blir äldre försämras vår kognitiva förmåga. Men god hörsel och syn kanske är nyckeln till att bromsa försämringen. Det visar en…

”Dans för Parkinson” ger god effekt

Aktiviteten ”Dans för Parkinson” påverkar de sjuka positivt, visar en ny studie. Dansen kan vara en av fler hälsoaktiviteter som kan komplettera den…

ÄiC-podden, avsnitt 27: Om boendemiljö och aktivt åldrande

Nu startar vi en ny serie i Äldre i Centrum-podden, där vi presenterar nya avhandlingar inom äldre- och åldrandeforskningens fält. Först ut i…