Foto: Mostphotos/Ints Vikmanis

Råd inför framtidens finansiering av demensvården

Det behövs en tydlig plan, ökat samarbete och nya betalningsmodeller för att samhället ska kunna betala för behandling och förebyggande insatser av kognitiv svikt och demenssjukdomar när kostnaderna förväntas öka alltmer. Det skriver Institutet för hälso- och sjukvårdsekonomi i en ny rapport.

Äldre i Centrum har tidigare skrivit om att demenssjukdomar kostar samhället mycket pengar och att kommunerna är de som står för den största notan i form av hemtjänst och särskilt boende, men även närstående och anhöriga som ger informell omsorg.

Det är nu allt fler som utreds för diagnos och kommer under behandling. Frågan är hur samhället ska kunna möta betala för den ökade efterfrågan. Institutet för hälso- och sjukvårdsekonomi, IHE, har gett ut en rapport som beskriver hur samhället kan bli bättre förberedda på hur de kan agera för att möta den ökade efterfrågan på prevention, diagnostik och behandling av kognitiv svikt och demenssjukdomar.

Enligt rapportens författare förväntas kostnaderna förskjutas från kommunerna till regionerna när fler personer får läkemedel som behandling och blir diagnostiserade inom regionen och inte kommer ha lika stort behov av omsorgsinsatser från kommunerna. De fastslår också att det kommer behövas

  • nya betalnings- och ersättningsmodeller för att hantera osäkerhet kring behandlingseffekt och diagnostisk precision
  • en tydlig plan för att hantera dessa utmaningar, helst före ett eventuellt godkännande av sjukdomsmodifierande behandlingar
  • ett ökat samarbete mellan industri, stat, regioner och kommuner för att så många som möjligt ska få tillgång till potentiellt effektiva behandlingar och diagnostik.

Rapporten är tänkt att utgöra ett rådgivande underlag för beslutsfattare inom hälso- och sjukvårdssektorn och för de som ska skapa betalningsmetoder eller ersättningsmodeller för interventioner vid demenssjukdom.

Läs även en tidigare nyhet om framtidens finansiering av demenssjukdomar: Demenssjukdomar kostar samhället 81,6 miljarder – Äldre i Centrum

Läs rapporten

Oskar Frisell, Christin Bexelius, Linus Jönsson, Peter Lindgren och Sofie Persson (2024). Prevention, diagnostik och sjukdomsmodifierande behandling av kognitiv svikt och demenssjukdomar – hur kan vi betala för det? Institutet för hälso- och sjukvårdsekonomi.

Relaterat

Kollage med silhuetter på huvuden

Ny prognos: Så många får demens

Runt en kvarts miljon personer uppskattas ha en demenssjukdom i Sverige år 2050. En ny rapport från Karolinska institutet ger även prognos på…

Äldre man sitter och tittar på sin smarttelefon

55 miljoner kronor till forskning om bättre livskvalitet för äldre

Familjen Kamprads stiftelse har beviljat över 50 miljoner kronor till forskning som ska förbättra livskvaliteten hos äldre personer. Digital trygghet på nätet och…

Äldre kvinnor håller i stolar och tränar balansen

Bättre förståelse för balans minskar fallrisken

Fallolyckor är en av de vanligaste orsakerna till skador hos äldre personer. En bättre förståelse för hur balans fungerar och hur man tränar…

Fler nyheter

Anhöriga som vårdar behöver stöd

Äldre som vårdar sina närstående intensivt, upplever vissa hälsoproblem i högre grad än andra, visar en ny studie vid ARC, Karolinska institutet. Dessa…

Porträttbild på Dennis Fahlgren

Historisk avhandling ger insikter om äldres ekonomi i dag

Många äldre personer fastnade i lågavlönade branscher och förlorade viktiga familjenätverk under början av 1900-talet. Det visar en avhandling som har undersökt äldres…

Syskon och föräldrar till 108-åringar lever längre

Föräldrar och syskon till personer som blir 108 år, lever också längre än genomsnittet. Det visar Jimmy Lindberg, doktorand vid Linköpings universitet, i…