Oskar Frisell, Christin Bexelius, Linus Jönsson, Peter Lindgren och Sofie Persson (2024). Prevention, diagnostik och sjukdomsmodifierande behandling av kognitiv svikt och demenssjukdomar – hur kan vi betala för det? Institutet för hälso- och sjukvårdsekonomi.
Råd inför framtidens finansiering av demensvården
Äldre i Centrum har tidigare skrivit om att demenssjukdomar kostar samhället mycket pengar och att kommunerna är de som står för den största notan i form av hemtjänst och särskilt boende, men även närstående och anhöriga som ger informell omsorg.
Det är nu allt fler som utreds för diagnos och kommer under behandling. Frågan är hur samhället ska kunna möta betala för den ökade efterfrågan. Institutet för hälso- och sjukvårdsekonomi, IHE, har gett ut en rapport som beskriver hur samhället kan bli bättre förberedda på hur de kan agera för att möta den ökade efterfrågan på prevention, diagnostik och behandling av kognitiv svikt och demenssjukdomar.
Enligt rapportens författare förväntas kostnaderna förskjutas från kommunerna till regionerna när fler personer får läkemedel som behandling och blir diagnostiserade inom regionen och inte kommer ha lika stort behov av omsorgsinsatser från kommunerna. De fastslår också att det kommer behövas
- nya betalnings- och ersättningsmodeller för att hantera osäkerhet kring behandlingseffekt och diagnostisk precision
- en tydlig plan för att hantera dessa utmaningar, helst före ett eventuellt godkännande av sjukdomsmodifierande behandlingar
- ett ökat samarbete mellan industri, stat, regioner och kommuner för att så många som möjligt ska få tillgång till potentiellt effektiva behandlingar och diagnostik.
Rapporten är tänkt att utgöra ett rådgivande underlag för beslutsfattare inom hälso- och sjukvårdssektorn och för de som ska skapa betalningsmetoder eller ersättningsmodeller för interventioner vid demenssjukdom.
Läs även en tidigare nyhet om framtidens finansiering av demenssjukdomar: Demenssjukdomar kostar samhället 81,6 miljarder – Äldre i Centrum
Relaterat
Tydligare samtal minskar felaktig läkemedelsanvändning
Bättre kommunikation mellan vårdpersonal och äldre patienter vid utskrivning från sjukhus kan minska felaktig användning av mediciner, onödiga akutbesök och återinläggningar. Det visar…
Digitala stenar väcker berättelser till liv
Ett taktilt koncept för att aktivera och tillgängliggöra livsberättelser. Det har forskare utvecklat i form av stenliknande objekt med en digital kärna. Det…
Miljoner till forskning om musik för personer med demens
Hur kan musikaliska gruppsessioner stärka livskvaliteten hos personer med demenssjukdom? Det kommer forskare nu att undersöka med hjälp av ett nytt forskningsanslag.
Fler nyheter
Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande
Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…
Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg
Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om…
Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut
Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya…