Foto på en tandborste
Foto: Sergei Tolmachev/Mostphotos

Goda rutiner kan ge bättre munhälsa på särskilt boende

En ny studie har undersökt arbetet för god munhälsa på särskilt boende. Det finns verktyg som fungerar, men oklar ansvarsfördelning och bristande kunskap kan stå i vägen för att lyckas.

Dålig munhälsa är ett stort problem på särskilda boenden, där många boende har en funktionsnedsättning eller kanske en demenssjukdom. Men personalen kan göra mycket för att hjälpa till att hålla munhygienen, vilket i längden kan öka livskvaliteten inte minst genom att undvika tuggsvårigheter och sjukdomar.

I en nyligen publicerad studie har forskare vid Sahlgrenska akademin på Göteborgs universitet och Högskolan Kristianstad undersökt vad som kan underlätta och hindra vård- och omsorgspersonalen att arbeta med munhälsan. De lade fokus på ROAG-J, ett bedömningsinstrument som det nationella kvalitetsregistret Senior alert tillhandahåller. Bland annat arbetar man då med munspegel och ficklampa, tillsammans med planering av insatser och förebyggande åtgärder. Studien bygger på intervjuer med sjuksköterskor och undersköterskor på särskilda boenden.

Personalen tyckte att Senior alert och ROAG-J var viktiga, och de arbetade med dem regelbundet. De såg också munhälsan som viktig i förhållande till andra hälsorisker. Men det saknades en tydlig fördelning av ansvaret för munvården mellan yrkesgrupper, och det gjorde att den ibland kunde bli få stå tillbaka för andra arbetsuppgifter. Samtidigt varierade både utbildning och kunskap om munhälsan.

De intervjuade upplevde munvården som utmanande.

– Vi såg att ett strukturerat arbetssätt möjliggör för vård- och omsorgspersonalen att tidigare upptäcka problem i munhålan och därmed sätta in åtgärder innan problemen leder till onödigt lidande. Men en av de största utmaningarna är att få de äldre personerna att vilja delta i vården, särskilt när de har kognitiva sjukdomar, säger Lisa Bellander doktorand och huvudförfattare till studien, i ett pressmeddelande från Sahlgrenska akademin.

En slutsats blir att ledningen på de särskilda boendena behöver ta ett större ansvar och engagera sig i rutiner för munvård och utbildning till personalen.

Läs den vetenskapliga artikeln

Lisa Bellander, Eva Angelini, Pia Andersson, Catharina Hägglin och Helle Wijk (2024). A preventive care approach for oral health in nursing homes: a qualitative study of healthcare workers’ experiences. BMC Geriatrics.

Relaterat

Anhöriga som vårdar behöver stöd

Äldre som vårdar sina närstående intensivt, upplever vissa hälsoproblem i högre grad än andra, visar en ny studie vid ARC, Karolinska institutet. Dessa…

Syskon och föräldrar till 108-åringar lever längre

Föräldrar och syskon till personer som blir 108 år, lever också längre än genomsnittet. Det visar Jimmy Lindberg, doktorand vid Linköpings universitet, i…

Äldre man sitter och tittar på sin smarttelefon

55 miljoner kronor till forskning om bättre livskvalitet för äldre

Familjen Kamprads stiftelse har beviljat över 50 miljoner kronor till forskning som ska förbättra livskvaliteten hos äldre personer. Digital trygghet på nätet och…

Fler nyheter

Porträttbild på Dennis Fahlgren

Historisk avhandling ger insikter om äldres ekonomi i dag

Många äldre personer fastnade i lågavlönade branscher och förlorade viktiga familjenätverk under början av 1900-talet. Det visar en avhandling som har undersökt äldres…

Kollage med silhuetter på huvuden

Ny prognos: Så många får demens

Runt en kvarts miljon personer uppskattas ha en demenssjukdom i Sverige år 2050. En ny rapport från Karolinska institutet ger även prognos på…

Kvinna håller i en transflagga

Osäkerhet i mötet med äldre transpersoner

Socialsekreterare har begränsad kunskap om äldre transpersoners erfarenheter och behov, och är oroliga över att ställa fel frågor om könsidentitet. Det visar en…