Lisa Bellander, Eva Angelini, Pia Andersson, Catharina Hägglin och Helle Wijk (2024). A preventive care approach for oral health in nursing homes: a qualitative study of healthcare workers’ experiences. BMC Geriatrics.
Goda rutiner kan ge bättre munhälsa på särskilt boende
Dålig munhälsa är ett stort problem på särskilda boenden, där många boende har en funktionsnedsättning eller kanske en demenssjukdom. Men personalen kan göra mycket för att hjälpa till att hålla munhygienen, vilket i längden kan öka livskvaliteten inte minst genom att undvika tuggsvårigheter och sjukdomar.
I en nyligen publicerad studie har forskare vid Sahlgrenska akademin på Göteborgs universitet och Högskolan Kristianstad undersökt vad som kan underlätta och hindra vård- och omsorgspersonalen att arbeta med munhälsan. De lade fokus på ROAG-J, ett bedömningsinstrument som det nationella kvalitetsregistret Senior alert tillhandahåller. Bland annat arbetar man då med munspegel och ficklampa, tillsammans med planering av insatser och förebyggande åtgärder. Studien bygger på intervjuer med sjuksköterskor och undersköterskor på särskilda boenden.
Personalen tyckte att Senior alert och ROAG-J var viktiga, och de arbetade med dem regelbundet. De såg också munhälsan som viktig i förhållande till andra hälsorisker. Men det saknades en tydlig fördelning av ansvaret för munvården mellan yrkesgrupper, och det gjorde att den ibland kunde bli få stå tillbaka för andra arbetsuppgifter. Samtidigt varierade både utbildning och kunskap om munhälsan.
De intervjuade upplevde munvården som utmanande.
– Vi såg att ett strukturerat arbetssätt möjliggör för vård- och omsorgspersonalen att tidigare upptäcka problem i munhålan och därmed sätta in åtgärder innan problemen leder till onödigt lidande. Men en av de största utmaningarna är att få de äldre personerna att vilja delta i vården, särskilt när de har kognitiva sjukdomar, säger Lisa Bellander doktorand och huvudförfattare till studien, i ett pressmeddelande från Sahlgrenska akademin.
En slutsats blir att ledningen på de särskilda boendena behöver ta ett större ansvar och engagera sig i rutiner för munvård och utbildning till personalen.
Relaterat
Högintensiv träning bra och säkert för äldre
Äldre personer gynnas och klarar av att träna högintensivt i korta intervaller. Trots att den totala träningstiden kan halveras, jämfört med konventionell träning,…
Samlad seniormottagning kan underlätta för alla
Att samla primärvård, rehab och biståndshandläggning i en seniormottagning kan underlätta för äldre personer som behöver stöd. Nestor FoU-center har utvärderat uppbyggnaden av…
Hundraåringarna blir allt fler
Allt fler fyller hundra år, visar statistik från Statistiska centralbyrån (SCB). Det är fortfarande betydligt fler kvinnor än män som uppnår den höga…
Fler nyheter
Bonusbarnbarn sätter engagemanget främst
För den äldre generationen kan relationen till bonusbarnbarn vara komplicerad. Men barnen gör ingen större skillnad på biologisk eller bonusanknyting – engagemanget räknas,…
Insatser mot ensamhet bland äldre personer
SBU har granskat fem sammanställningar av forskningen kring insatser mot ensamhet. De konstaterar att forskningen är spretig, men att det finns saker att…
Närhet till personal lockar äldre att flytta till boende
Trots att äldre personer i Sverige förväntas bo hemma så länge som möjligt, väljer många att ansöka om att flytta till ett särskilt…