Kalmar kommuns stipendiater. Foto: Kalmar kommun

Här är Linnéuniversitetets bästa äldreuppsatser

Kalmar kommun har delat ut stipendier till tre uppsatser från Linneuniversitetet som är "intresseväckande och tillämpbara" inom äldreområdet. Nu kommer de att användas för omsorgsnämndens diskussioner.

Omsorgsnämnden i Kalmar kommun har delat ut stipendier i kategorierna socialt arbete och ledarskap inom äldreomsorg, hälso- och sjukvård inom äldreomsorg, samt e-hälsa och välfärdsteknik inom äldreomsorg. Kommunen prisar intresseväckande, tillämpad forskning som kan användas för vidare diskussioner inom förvaltningens utvecklingsarbete.

– Årets stipendiater belyser högaktuella ämnen för oss: våld i nära relationer bland äldre, äldres syn på psykisk ohälsa och äldres erfarenhet och delaktighet vid användande av e-hälsa. Uppsatserna har en stor betydelse för vårt fortsatta arbete för att bli en av Sveriges bästa äldreomsorgskommuner, säger Michael Ländin, som är ordförande för omsorgsnämnden i Kalmar.

Med kandidatuppsatsen ”Det finns nog ett stort mörkertal, men jag vet inte.” En kvalitativ intervjustudie av hur enhetschefer och vård- och omsorgspersonal inom hemtjänst och särskilt boende konstruerar förståelsen av våld i nära relationer bland äldre, förespråkar socionomprogrammets Anna-Maria Johansson och Jeanette Wilner utbildning och samtal om våld i nära relationer bland äldre. Det kan ge vård- och omsorgspersonal bättre möjligheter att upptäcka våld.

Psykologistudenterna Olle Karlberg och Louise Morreau har skrivit masteruppsatsen ”Man kan springa ifrån det mesta men man kan aldrig springa ifrån sig själv… och själen kommer alltid ikapp en till sist.” En kvalitativ intervjustudie om äldres upplevelser av psykisk ohälsa, där de undersöker äldres syn på psykisk ohälsa. Där visar de bland annat hur äldres utanförskap kan leda till sämre psykisk hälsa.

Den tredje vinnare är sjuksköterskestudenterna Johanna Boström och Charlotta Thomée Begics kandidatuppsats Äldre personers erfarenhet av delaktighet vid användande av e-hälsa. En litteraturstudie. Med sin genomgång av vetenskapliga studier har de sökt efter faktorer som främjar eller hindrar delaktighet vid digitalisering i form av e-hälsa. Resultatet visade bland annat att det är viktigt att anpassa användingen till individens digitala förutsättningar.

De vinnande uppsatserna belönas med 10 000 kronor vardera och har utsetts av en jury bestående av bland annat undersköterskor, biståndshandläggare, enhetschefer, sjuksköterskor och verksamhetsutvecklare.

Relaterat

Foto på en tandborste

Goda rutiner kan ge bättre munhälsa på särskilt boende

En ny studie har undersökt arbetet för god munhälsa på särskilt boende. Det finns verktyg som fungerar, men oklar ansvarsfördelning och bristande kunskap…

Samlad seniormottagning kan underlätta för alla

Att samla primärvård, rehab och biståndshandläggning i en seniormottagning kan underlätta för äldre personer som behöver stöd. Nestor FoU-center har utvärderat uppbyggnaden av…

Kvinna i arbetskläder kör runt en äldre person i rullstol

Närhet till personal lockar äldre att flytta till boende

Trots att äldre personer i Sverige förväntas bo hemma så länge som möjligt, väljer många att ansöka om att flytta till ett särskilt…

Fler nyheter

Äldre par på träningscykel

Högintensiv träning bra och säkert för äldre

Äldre personer gynnas och klarar av att träna högintensivt i korta intervaller. Trots att den totala träningstiden kan halveras, jämfört med konventionell träning,…

Så länge en "bonusförförälder" är engagerad betraktas hen som en riktig släkting i barnens ögon. Foto: Mostphotos

Bonusbarnbarn sätter engagemanget främst

För den äldre generationen kan relationen till bonusbarnbarn vara komplicerad. Men barnen gör ingen större skillnad på biologisk eller bonusanknyting – engagemanget räknas,…

En man sitter ensam i sin soffa. Han ser allvarlig ut.

Insatser mot ensamhet bland äldre personer

SBU har granskat fem sammanställningar av forskningen kring insatser mot ensamhet. De konstaterar att forskningen är spretig, men att det finns saker att…