Porträttfoto - Thomas Sjöström
Thomas Sjöström är först att examineras vid Campus Västervik. Foto: Högskolan Väst.

Hellre vårdcentral än app i telefonen

Thomas Sjöströms licentiatuppsats, som undersöker äldre patienters användning av digtiala vårdtjänster, visar att många hellre går till sin vårdcentral. Och det är inte för att de inte behärskar tekniken.

Uppstsens omslagThomas Sjöström är forskarstuderande i arbetsintegrerat lärande på Högskolan Västs Campus Västervik. I sitt licentiatarbete undersöker han användningen av digitala vårdtjänster på landsbygden, och det visar sig att trots vårt glest befolkade land utnyttjar inte äldre personer på landsbygden digitala vårdtjänster så mycket som de har möjlighet till.

Det ligger nära till hands att tro att det är tekniken som avskräcker dem, men andra faktorer är viktigare.

– Många inom professionen tror att patienten inte kan. Men den bilden delas inte av patienterna själva. De beskriver sig själva som digitalt delaktiga och mogna. De kan, men de vill inte. Framför allt av sociala skäl, säger Thomas Sjöström i en nyhet på Högskolan Västs hemsida.

Patienterna trivs helt enkelt bättre med att besöka sin vårdcentral.

– När de kommer dit kanske de träffar en granne, snackar om det senaste. Vårdcentralen är en mötesplats, och vi människor behöver komma ut till så kallade tredje rum i samhället. På landsbygden kan det vara vårdcentralen som har den rollen.

Thomas Sjöström tycker att vi behöver bredda idén om att digitala tjänster är bästa sättet att göra vården mer tillgänglig.

– Om patienterna är jättenöjda med sin vårdcentral har man kanske redan lyckats. Vi behöver nyansera bilden av äldre som i ett digitalt utanförskap och se orsakerna ur ett bredare perspektiv. Ett sätt passar inte alla och inte på alla orter. Saker finns inneboende på orten som kan påverka hur patienterna vill få tillgång till vården, säger han.

Licentiatseminariet är den första examinationen på forskarutbildningsnivån som Högskolan Väst arrangerar på Campus Västervik. Från början hade man en samverkan kring utbildning, som nu alltså tagit steget till att även bli en forskningssamverkan.

Läs uppsatsen

Relaterat

Foto på en tandborste

Goda rutiner kan ge bättre munhälsa på särskilt boende

En ny studie har undersökt arbetet för god munhälsa på särskilt boende. Det finns verktyg som fungerar, men oklar ansvarsfördelning och bristande kunskap…

Äldre par på träningscykel

Högintensiv träning bra och säkert för äldre

Äldre personer gynnas och klarar av att träna högintensivt i korta intervaller. Trots att den totala träningstiden kan halveras, jämfört med konventionell träning,…

Samlad seniormottagning kan underlätta för alla

Att samla primärvård, rehab och biståndshandläggning i en seniormottagning kan underlätta för äldre personer som behöver stöd. Nestor FoU-center har utvärderat uppbyggnaden av…

Fler nyheter

Så länge en "bonusförförälder" är engagerad betraktas hen som en riktig släkting i barnens ögon. Foto: Mostphotos

Bonusbarnbarn sätter engagemanget främst

För den äldre generationen kan relationen till bonusbarnbarn vara komplicerad. Men barnen gör ingen större skillnad på biologisk eller bonusanknyting – engagemanget räknas,…

En man sitter ensam i sin soffa. Han ser allvarlig ut.

Insatser mot ensamhet bland äldre personer

SBU har granskat fem sammanställningar av forskningen kring insatser mot ensamhet. De konstaterar att forskningen är spretig, men att det finns saker att…

Fortfarande är det långt fler kvinnor än män som blir 100 år och äldre. Foto: Mostphotos

Hundraåringarna blir allt fler

Allt fler fyller hundra år, visar statistik från Statistiska centralbyrån (SCB). Det är fortfarande betydligt fler kvinnor än män som uppnår den höga…