Forskarna har använt sig av svenska registerdata under perioden från det första dödsfallet i mars 2020 fram till och med 23 februari 2021. De två grupper som valdes ut för analysen bestod av alla svenskar i arbetsför ålder (20–66 år) som arbetade under perioden, respektive personer 67 år eller äldre som levde ihop med minst en arbetande person 20–66 år.
Anhörigas hemarbete kan ha minskat covid-19-dödligheten bland äldre
Med hjälp av registerdata under ett knappt år från det första dödsfallet i covid-19 i Sverige har forskare undersökt dödlighet i förhållande till personers yrke – och mer indirekt om dess påverkan på äldre personer som de yrkesarbetande bor med.
Studien visar att taxi- eller bussförare, städare och anställda inom serviceyrken var överrepresenterade bland de som dog i covid-19. Men när forskarna tog hänsyn till faktorer som inkomst, utbildning och födelseland kvarstod inget tydligt samband mellan yrke och dödlighet.
– Resultatet visar att det främst varit andra socioekonomiska faktorer än yrke som ökat risken för att dö i covid-19. Det visar att ojämlikhet spelar roll för individers ohälsa, säger Sunnee Billingsley, forskare i sociologi vid Stockholms universitet och författare till den nya studien, i ett pressmeddelande.
Däremot visade det sig att dödligheten var högre bland äldre som bodde tillsammans med personer som inte hade möjlighet att arbeta hemifrån eller som jobbade inom leverans- eller postservice. Detta även när forskarna kontrollerade mot socioekonomiska faktorer.
“Även om äldre själva begränsade sin kontakt med andra för att skydda sig själva kan de fortfarande ha varit sårbara på grund av att familjemedlemmar fortsatte gå till sina arbetsplatser”, står det i studien.
Annan forskning från Stockholms universitet har visat att äldre personer har en högre risk att dö i covid-19 om de bor tillsammans med personer i arbetsför ålder, det vill säga 66 år eller yngre, något som Äldre i Centrum tidigare har rapporterat om.
Sunnee Billingsley m fl (2021). Covid-19 mortality across occupations and secondary risks for elderly individuals in the household: A population register-based study. Publicerad i Scandinavian journal of work, environment and health.
Relaterat

Covid-19 ökade risken för hjärt-kärlsjukdom
En ny avhandling från Umeå universitet visar att covidsjuka har ökad risk för hjärt-kärlsjukdom så länge som sex månader efter infektionen.

Så anpassade sig Europas äldre till pandemin
En ny studie från Umeå universitet har undersökt hur Europas äldre befolkning anpassade sitt liv till covid-19-pandemin. Det visar sig att mönstren var liknande i olika länder och att ålder och kön, snarare än utbildningsnivå, spelade störst roll.

Personalen maktlös under pandemin
Chock, sorg och maktlöshet samt en ständig oro för att själv bli smittad präglade den första tiden våren 2020 vittnar personalen om på fyra äldreboenden. Det berättar författarna bakom Studieförbundet näringsliv och samhälles (SNS) i en ny rapport.
Fler nyheter
Minskad dopaminsignalering påverkar hjärnans kommunikationsbanor
När vi blir äldre fungerar hjärnan inte lika effektivt som tidigare. Effekten av dopamin, hjärnans belöningssystem, verkar minska när vi åldras visar forskningsprojektet DyNAMiC.

Allt fler äldre kvinnor medicinerar mot ångest och depression
Under åren 2006–2022 ökade användningen av antidepressiva läkemedel med 23 procent bland personer över 65 år. Det är främst kvinnor som blir diagnostiserade med ångest och depression, men mörkertalet bland männen kan vara stort.

Många sätt att flytta ihop som äldre
Många flyttar när de har gått i pension, antingen själva eller tillsammans med en partner. Nu har forskare undersökt hur flytt och boende kan se ut och upplevas, och de hittade en mångfald av berättelser.