Anhörigas hemarbete kan ha minskat covid-19-dödligheten bland äldre

Vilket yrke man har påverkar inte risken att dö i covid-19. Däremot var risken högre för äldre som levt tillsammans med en person som inte har kunnat arbeta hemifrån. Det visar en studie från Stockholms universitet.

Med hjälp av registerdata under ett knappt år från det första dödsfallet i covid-19 i Sverige har forskare undersökt dödlighet i förhållande till personers yrke – och mer indirekt om dess påverkan på äldre personer som de yrkesarbetande bor med. 

Studien visar att taxi- eller bussförare, städare och anställda inom serviceyrken var överrepresenterade bland de som dog i covid-19. Men när forskarna tog hänsyn till faktorer som inkomst, utbildning och födelseland kvarstod inget tydligt samband mellan yrke och dödlighet. 

– Resultatet visar att det främst varit andra socioekonomiska faktorer än yrke som ökat risken för att dö i covid-19. Det visar att ojämlikhet spelar roll för individers ohälsa, säger Sunnee Billingsley, forskare i sociologi vid Stockholms universitet och författare till den nya studien, i ett pressmeddelande. 

Däremot visade det sig att dödligheten var högre bland äldre som bodde tillsammans med personer som inte hade möjlighet att arbeta hemifrån eller som jobbade inom leverans- eller postservice. Detta även när forskarna kontrollerade mot socioekonomiska faktorer. 

“Även om äldre själva begränsade sin kontakt med andra för att skydda sig själva kan de fortfarande ha varit sårbara på grund av att familjemedlemmar fortsatte gå till sina arbetsplatser”, står det i studien. 

Annan forskning från Stockholms universitet har visat att äldre personer har en högre risk att dö i covid-19 om de bor tillsammans med personer i arbetsför ålder, det vill säga 66 år eller yngre, något som Äldre i Centrum tidigare har rapporterat om.

Fakta
Så gjordes studien

Forskarna har använt sig av svenska registerdata under perioden från det första dödsfallet i mars 2020 fram till och med 23 februari 2021. De två grupper som valdes ut för analysen bestod av alla svenskar i arbetsför ålder (20–66 år) som arbetade under perioden, respektive personer 67 år eller äldre som levde ihop med minst en arbetande person 20–66 år. 

Läs den vetenskapliga artikeln

Sunnee Billingsley m fl (2021). Covid-19 mortality across occupations and secondary risks for elderly individuals in the household: A population register-based study. Publicerad i Scandinavian journal of work, environment and health.

Relaterat

Bostadsområde var inte avgörande för dödligheten i covid

Under coronapandemin kunde man se en högre dödlighet i socioekonomiskt svaga områden. En ny studie ifrågasätter nu om det verkligen är ett mönster som hade med covid-19 att göra.

Covid-19 ökade risken för hjärt-kärlsjukdom

En ny avhandling från Umeå universitet visar att covidsjuka har ökad risk för hjärt-kärlsjukdom så länge som sex månader efter infektionen.

Så anpassade sig Europas äldre till pandemin

En ny studie från Umeå universitet har undersökt hur Europas äldre befolkning anpassade sitt liv till covid-19-pandemin. Det visar sig att mönstren var liknande i olika länder och att ålder och kön, snarare än utbildningsnivå, spelade störst roll.

Fler nyheter

Sex miljoner kronor till hjärnforskning 

Hjärnfonden delade nyligen ut sex miljoner kronor i form av postdoktorala stipendier till tio forskare som är i början av sina karriärer. En av dem är Mattias Andréasson som forskar om Parkinsons sjukdom genom att studera nervtrådar i huden.

Våldsutsatta äldre söker sällan hjälp

Få personer över 65 år söker stöd efter att de blivit utsatta för våld, visar en omfattande undersökning från Sveriges kommuner och regioner och SU-Kvinnofrid. De befarar att det finns ett stort mörkertal bland äldre som inte söker hjälp.

En man springer på en väg.

Symptom, samsjuklighet och andra utmaningar för äldre med ADHD

En litteraturstudie från Hälsohögskolan i Jönköping har sammanställt forskningen om äldre personer med ADHD. De grundläggande symptomen består, men tar sig ofta andra uttryck och får en annan intensitet.