Äldre kvinna som går med en rullator
Foto: Mostphotos

Hemtjänst för sommargäster ett problem för kommuner

Sommarkommuner är kommuner som har en inflyttning av invånare under sommaren som huvudsakligen bor i andra kommuner. En undersökning från SKR visar att sommargäster med behov av hemtjänst är en utmaning för sommarkommuner.

Under våren 2024 skickade Sveriges kommuner och regioner, SKR, ut en enkät till 40 kommuner i Sverige som under sommarmånaderna får en signifikant inflyttning av personer som annars bor på andra platser. Dessa så kallade sommarkommuner fick svara på frågor om hur de påverkas av sommargäster.

Undersökningen visar att knappt hälften av de tillfrågade kommunerna var tvungna att vidta särskilda åtgärder för att lösa hemtjänsten under sommaren 2023. Förutsättningarna att hantera tillfälliga hemtjänsttagare sommaren varierade under sommaren 2024.

– Självklart ska man kunna bo i sin sommarstuga, även om man har behov av hemtjänst och stugan ligger i en annan kommun, eller på en ö. Men vi måste underlätta för kommunerna att planera för inflödet av sommargäster, så att vistelsekommunerna kan säkerställa en trygg och god omsorg för den enskilde äldre samt en bra arbetsmiljö för medarbetarna, säger Anders Henriksson, ordförande på SKR, i ett pressmeddelande.

I snitt handlar det om 17–20 tillfälliga hemtjänsttagare per kommun, men antalet varierar stort mellan kommuner.

Över hälften av kommunerna uppgav att bemanning, planering, arbetsmiljön för hemtjänstpersonalen och ekonomin påverkas till viss del eller mycket av sommargästerna.

Det finns också flera svårigheter som är kopplade till deras bostäder. Det rör sig om sommarstugor med lägre standard, trånga utrymmen eller avsaknad av dusch. Andra exempel är sämre vägar till bostäderna och behov av båttrafik .

– Många kommuner har redan en utmaning med att rekrytera sommarvikarier till äldreomsorgen. Att då behöva anställa ytterligare sommarpersonal för att ta hand om fler hemtjänsttagare, samtidigt som ordinarie personal ska få sin välförtjänta semester, innebär så klart en extra belastning, säger Anders Henriksson.

Läs resultaten från undersökningen

Relaterat

Foto på en tandborste

Goda rutiner kan ge bättre munhälsa på särskilt boende

En ny studie har undersökt arbetet för god munhälsa på särskilt boende. Det finns verktyg som fungerar, men oklar ansvarsfördelning och bristande kunskap…

Samlad seniormottagning kan underlätta för alla

Att samla primärvård, rehab och biståndshandläggning i en seniormottagning kan underlätta för äldre personer som behöver stöd. Nestor FoU-center har utvärderat uppbyggnaden av…

Kvinna i arbetskläder kör runt en äldre person i rullstol

Närhet till personal lockar äldre att flytta till boende

Trots att äldre personer i Sverige förväntas bo hemma så länge som möjligt, väljer många att ansöka om att flytta till ett särskilt…

Fler nyheter

Äldre par på träningscykel

Högintensiv träning bra och säkert för äldre

Äldre personer gynnas och klarar av att träna högintensivt i korta intervaller. Trots att den totala träningstiden kan halveras, jämfört med konventionell träning,…

Så länge en "bonusförförälder" är engagerad betraktas hen som en riktig släkting i barnens ögon. Foto: Mostphotos

Bonusbarnbarn sätter engagemanget främst

För den äldre generationen kan relationen till bonusbarnbarn vara komplicerad. Men barnen gör ingen större skillnad på biologisk eller bonusanknyting – engagemanget räknas,…

En man sitter ensam i sin soffa. Han ser allvarlig ut.

Insatser mot ensamhet bland äldre personer

SBU har granskat fem sammanställningar av forskningen kring insatser mot ensamhet. De konstaterar att forskningen är spretig, men att det finns saker att…