Äldre kvinna som går med en rullator
Foto: Mostphotos

Hemtjänst för sommargäster ett problem för kommuner

Sommarkommuner är kommuner som har en inflyttning av invånare under sommaren som huvudsakligen bor i andra kommuner. En undersökning från SKR visar att sommargäster med behov av hemtjänst är en utmaning för sommarkommuner.

Under våren 2024 skickade Sveriges kommuner och regioner, SKR, ut en enkät till 40 kommuner i Sverige som under sommarmånaderna får en signifikant inflyttning av personer som annars bor på andra platser. Dessa så kallade sommarkommuner fick svara på frågor om hur de påverkas av sommargäster.

Undersökningen visar att knappt hälften av de tillfrågade kommunerna var tvungna att vidta särskilda åtgärder för att lösa hemtjänsten under sommaren 2023. Förutsättningarna att hantera tillfälliga hemtjänsttagare sommaren varierade under sommaren 2024.

– Självklart ska man kunna bo i sin sommarstuga, även om man har behov av hemtjänst och stugan ligger i en annan kommun, eller på en ö. Men vi måste underlätta för kommunerna att planera för inflödet av sommargäster, så att vistelsekommunerna kan säkerställa en trygg och god omsorg för den enskilde äldre samt en bra arbetsmiljö för medarbetarna, säger Anders Henriksson, ordförande på SKR, i ett pressmeddelande.

I snitt handlar det om 17–20 tillfälliga hemtjänsttagare per kommun, men antalet varierar stort mellan kommuner.

Över hälften av kommunerna uppgav att bemanning, planering, arbetsmiljön för hemtjänstpersonalen och ekonomin påverkas till viss del eller mycket av sommargästerna.

Det finns också flera svårigheter som är kopplade till deras bostäder. Det rör sig om sommarstugor med lägre standard, trånga utrymmen eller avsaknad av dusch. Andra exempel är sämre vägar till bostäderna och behov av båttrafik .

– Många kommuner har redan en utmaning med att rekrytera sommarvikarier till äldreomsorgen. Att då behöva anställa ytterligare sommarpersonal för att ta hand om fler hemtjänsttagare, samtidigt som ordinarie personal ska få sin välförtjänta semester, innebär så klart en extra belastning, säger Anders Henriksson.

Läs resultaten från undersökningen

Relaterat

Äldre man sitter och tittar på sin smarttelefon

55 miljoner kronor till forskning om bättre livskvalitet för äldre

Familjen Kamprads stiftelse har beviljat över 50 miljoner kronor till forskning som ska förbättra livskvaliteten hos äldre personer. Digital trygghet på nätet och…

Medelålders man tittar in i kamera från en dörröppning

Gamlebo – en plats för äldre missbrukare

På Gamlebo får äldre med aktivt missbruk stöd av personal. Den här ­typen av boenden brottas med många utmaningar och behöver följas upp…

Inspiration i arbetet med sociala problem

Ett välkommet tillskott i bokhyllan hos alla socionomstudenter och yrkesverksamma socialarbetare. Så beskriver recensenten­ Maria Sjölund den nya boken Sociala problem efter 65.

Fler nyheter

Anhöriga som vårdar behöver stöd

Äldre som vårdar sina närstående intensivt, upplever vissa hälsoproblem i högre grad än andra, visar en ny studie vid ARC, Karolinska institutet. Dessa…

Porträttbild på Dennis Fahlgren

Historisk avhandling ger insikter om äldres ekonomi i dag

Många äldre personer fastnade i lågavlönade branscher och förlorade viktiga familjenätverk under början av 1900-talet. Det visar en avhandling som har undersökt äldres…

Syskon och föräldrar till 108-åringar lever längre

Föräldrar och syskon till personer som blir 108 år, lever också längre än genomsnittet. Det visar Jimmy Lindberg, doktorand vid Linköpings universitet, i…