Äldre kvinna som går med en rullator
Foto: Mostphotos

Hemtjänst för sommargäster ett problem för kommuner

Sommarkommuner är kommuner som har en inflyttning av invånare under sommaren som huvudsakligen bor i andra kommuner. En undersökning från SKR visar att sommargäster med behov av hemtjänst är en utmaning för sommarkommuner.

Under våren 2024 skickade Sveriges kommuner och regioner, SKR, ut en enkät till 40 kommuner i Sverige som under sommarmånaderna får en signifikant inflyttning av personer som annars bor på andra platser. Dessa så kallade sommarkommuner fick svara på frågor om hur de påverkas av sommargäster.

Undersökningen visar att knappt hälften av de tillfrågade kommunerna var tvungna att vidta särskilda åtgärder för att lösa hemtjänsten under sommaren 2023. Förutsättningarna att hantera tillfälliga hemtjänsttagare sommaren varierade under sommaren 2024.

– Självklart ska man kunna bo i sin sommarstuga, även om man har behov av hemtjänst och stugan ligger i en annan kommun, eller på en ö. Men vi måste underlätta för kommunerna att planera för inflödet av sommargäster, så att vistelsekommunerna kan säkerställa en trygg och god omsorg för den enskilde äldre samt en bra arbetsmiljö för medarbetarna, säger Anders Henriksson, ordförande på SKR, i ett pressmeddelande.

I snitt handlar det om 17–20 tillfälliga hemtjänsttagare per kommun, men antalet varierar stort mellan kommuner.

Över hälften av kommunerna uppgav att bemanning, planering, arbetsmiljön för hemtjänstpersonalen och ekonomin påverkas till viss del eller mycket av sommargästerna.

Det finns också flera svårigheter som är kopplade till deras bostäder. Det rör sig om sommarstugor med lägre standard, trånga utrymmen eller avsaknad av dusch. Andra exempel är sämre vägar till bostäderna och behov av båttrafik .

– Många kommuner har redan en utmaning med att rekrytera sommarvikarier till äldreomsorgen. Att då behöva anställa ytterligare sommarpersonal för att ta hand om fler hemtjänsttagare, samtidigt som ordinarie personal ska få sin välförtjänta semester, innebär så klart en extra belastning, säger Anders Henriksson.

Läs resultaten från undersökningen

Relaterat

Utmaningar för äldre par att fortsätta bo hemma

Möjligheten att bo kvar i den egna bostaden som äldre person har varit den officiella policyn länge. Nu visar en studie från Luleå…

Närbild på en ambulansdörr.

Så ser regionens vårdkostnader ut för boende på säbo

Forskare vid Stockholms sjukhem och Karolinska institutet har undersökt hur mycket extern vård boende på säbo får, och vad den kostar regionen. Hypotesen…

Äldre man sover i säng

Vårdrelaterade infektioner på säbo ökar

De senaste åren har antalet vårdrelaterade infektioner på särskilda boenden minskat – fram tills nu. Det visar en mätning från Folkhälsomyndigheten.

Fler nyheter

Skärmdump från forskarnas hemsida med ett formulär, där man kan skriva in sin ålder och klicka i vilka riskfaktorer man har.

Ny enkel metod räknar ut risken för höftfraktur

Med en ny beräkningsmodell kan forskarna med hög precision räkna ut hur stor risk en person har för att få en höftfraktur. Bäst…

Cyklar 80 mil för att sprida forskning

I vår ska forskaren Oskar Jonsson ge sig ut på en 80 mil lång föredragsturné om åldrande och hälsa – på tandemcykel. Målet…

Miljoner till forskningsprojekt om aggressiv prostatacancer

Ett projekt för effektivare behandling av aggressiv prostatacancer får 21 miljoner kronor av Sjöbergsstiftelsen. Umeå universitet och Göteborgs universitet leder projektet där flera…