Äldre kvinna som går med en rullator
Foto: Mostphotos

Hemtjänst för sommargäster ett problem för kommuner

Sommarkommuner är kommuner som har en inflyttning av invånare under sommaren som huvudsakligen bor i andra kommuner. En undersökning från SKR visar att sommargäster med behov av hemtjänst är en utmaning för sommarkommuner.

Under våren 2024 skickade Sveriges kommuner och regioner, SKR, ut en enkät till 40 kommuner i Sverige som under sommarmånaderna får en signifikant inflyttning av personer som annars bor på andra platser. Dessa så kallade sommarkommuner fick svara på frågor om hur de påverkas av sommargäster.

Undersökningen visar att knappt hälften av de tillfrågade kommunerna var tvungna att vidta särskilda åtgärder för att lösa hemtjänsten under sommaren 2023. Förutsättningarna att hantera tillfälliga hemtjänsttagare sommaren varierade under sommaren 2024.

– Självklart ska man kunna bo i sin sommarstuga, även om man har behov av hemtjänst och stugan ligger i en annan kommun, eller på en ö. Men vi måste underlätta för kommunerna att planera för inflödet av sommargäster, så att vistelsekommunerna kan säkerställa en trygg och god omsorg för den enskilde äldre samt en bra arbetsmiljö för medarbetarna, säger Anders Henriksson, ordförande på SKR, i ett pressmeddelande.

I snitt handlar det om 17–20 tillfälliga hemtjänsttagare per kommun, men antalet varierar stort mellan kommuner.

Över hälften av kommunerna uppgav att bemanning, planering, arbetsmiljön för hemtjänstpersonalen och ekonomin påverkas till viss del eller mycket av sommargästerna.

Det finns också flera svårigheter som är kopplade till deras bostäder. Det rör sig om sommarstugor med lägre standard, trånga utrymmen eller avsaknad av dusch. Andra exempel är sämre vägar till bostäderna och behov av båttrafik .

– Många kommuner har redan en utmaning med att rekrytera sommarvikarier till äldreomsorgen. Att då behöva anställa ytterligare sommarpersonal för att ta hand om fler hemtjänsttagare, samtidigt som ordinarie personal ska få sin välförtjänta semester, innebär så klart en extra belastning, säger Anders Henriksson.

Läs resultaten från undersökningen

Relaterat

En man sitter i soffan och mäter sitt blodtryck.

Fler och fler använder egenvårdsintyget

En ny studie från Stockholm konstaterar att antalet egenvårdsintyg har ökat med 600 procent mellan 2015 och 2022 i länet. Men samverkan mellan…

Äldre kvinna sitter och äter mat ensam

Kommuner tar ut matavgifter – trots maxtaxan

Det är stora skillnader mellan vad som ingår i kommunernas äldreomsorg. Ungefär fyra av tio kommuner tar ut en avgift för matdistribution, trots…

Färdtjänst hjälper äldre man i rullstol

Forskning: Bristfällig delaktighet för äldre vid vårdövergångar

Trots att betydelsen av samordnade vårdövergångar och patientens delaktighet är avgörande för att hantera en åldrande befolkning, är delaktigheten fortfarande bristfällig. Det visar…

Fler nyheter

Tidig hembaserad palliativ vård ger bättre livskvalitet

Palliativ vård som inleds redan när en person diagnostiserats med en dödlig sjukdom kan få en avgörande roll för att förbättra patientens livskvalitet.…

Helena Bjurbäck och Hanna Mac Innes sitter på varsin pall vända mot varandra och tittar in i kameran.

En plattform för äldres rättigheter och välfärd

Som forskare och med lång erfarenhet av sociala frågor kring äldre personer vill Helena Bjurbäck och Hanna Mac Innes lyfta diskussionen om äldre…

Äldre kvinna fläktar sig med en solfjäder

Värmeböljor kan ge farliga saltrubbningar hos äldre

Den globala uppvärmningen i samband med en åldrande befolkning kan leda till en kraftig ökning av människor med allvarliga saltrubbningar i blodet. Det…