Foto: Gabby Baldrocco/Mostphotos

Hemtjänstanvändares perspektiv på mångetnisk äldreomsorg

En stor del av de anställda i äldreomsorgen är utlandsfödda, och det har gjorts en del forskning om vad det innebär. Men forskare i Lund har nu fyllt en lucka i kunskapen - om hemtjänstanvändarnas upplevelse.

Den som använder äldreomsorg möter ofta personal som är utlandsfödd eller har en annan etnicitet än den svenska. Det är en fråga som har beforskats i flera studier, som dock oftast har varit inriktade på personalens upplevelser. I en ny studie från Lunds universitet har forskare i stället riktat blicken mot hemtjänstanvändarna och deras perspektiv på att få omsorg av personer de uppfattar som utländska.

Studien baseras på 34 intervjuer med äldre som använder hemtjänst. Intervjuerna undersökte äldre personers erfarenheter, uppfattningar och strategier som användare av hemtjänst, och var alltså inte specifikt inriktade på etnicitet och härkomst. Ändå kom frågan om härkomst och språk ofta upp hos många av intervjupersonerna, svar som alltså legat till grund för analyserna.

Resultaten visade att språkproblem var vanliga, men att den övervägande bilden av personalen var positiv, vilket forskarna i sin analys relaterar till en mer allmänt förekommande sympati och lojalitet som hemtjänstanvändare har gentemot omsorgspersonalen. Personalens härkomst sågs inte sällan som en ingång till att skapa en mer personlig kontakt, vilket kan ses som del av hemtjänst­användarnas betoning av värdet av personliga relationer.

Läs den vetenskapliga artikeln

Håkan Jönson och Glenn Möllergren (2024). Den mångetniska äldreomsorgen ur hemtjänstanvändares perspektiv. Äldre i Centrum Vetenskapligt supplement.

Relaterat

Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut

Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya…

Nu finns ett nytt diskussionsmaterial som stöd i arbetet med våldsutsatta äldre. Foto: Mostphotos

Nytt stöd i arbetet med våldsutsatta äldre

Socialstyrelsen har tagit fram ett nytt diskussionsmaterial för personal som arbetar med äldre. Syftet är att upptäcka och kunna hantera våld som förekommer…

Stenen blir ett föremål som kan få en stor ­betydelse för användaren, enligt forskarna i projektet. Foto: Rise

Digitala stenar väcker berättelser till liv

Ett taktilt koncept för att aktivera och tillgängliggöra livsberättelser. Det har forskare utvecklat i form av stenliknande objekt med en ­digital kärna. Det…

Fler nyheter

Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande

Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…

En äldre man sitter i en soffa och tittar på sin mobiltelefon.

Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg

Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om…

Tydligare samtal minskar felaktig läkemedelsanvändning

Bättre kommunikation mellan vårdpersonal och äldre patienter vid utskrivning från sjukhus kan minska felaktig användning av mediciner, onödiga akutbesök och återinläggningar. Det visar…