Håkan Jönson och Glenn Möllergren (2024). Den mångetniska äldreomsorgen ur hemtjänstanvändares perspektiv. Äldre i Centrum Vetenskapligt supplement.

Hemtjänstanvändares perspektiv på mångetnisk äldreomsorg
Den som använder äldreomsorg möter ofta personal som är utlandsfödd eller har en annan etnicitet än den svenska. Det är en fråga som har beforskats i flera studier, som dock oftast har varit inriktade på personalens upplevelser. I en ny studie från Lunds universitet har forskare i stället riktat blicken mot hemtjänstanvändarna och deras perspektiv på att få omsorg av personer de uppfattar som utländska.
Studien baseras på 34 intervjuer med äldre som använder hemtjänst. Intervjuerna undersökte äldre personers erfarenheter, uppfattningar och strategier som användare av hemtjänst, och var alltså inte specifikt inriktade på etnicitet och härkomst. Ändå kom frågan om härkomst och språk ofta upp hos många av intervjupersonerna, svar som alltså legat till grund för analyserna.
Resultaten visade att språkproblem var vanliga, men att den övervägande bilden av personalen var positiv, vilket forskarna i sin analys relaterar till en mer allmänt förekommande sympati och lojalitet som hemtjänstanvändare har gentemot omsorgspersonalen. Personalens härkomst sågs inte sällan som en ingång till att skapa en mer personlig kontakt, vilket kan ses som del av hemtjänstanvändarnas betoning av värdet av personliga relationer.
Relaterat

55 miljoner kronor till forskning om bättre livskvalitet för äldre
Familjen Kamprads stiftelse har beviljat över 50 miljoner kronor till forskning som ska förbättra livskvaliteten hos äldre personer. Digital trygghet på nätet och…

Gamlebo – en plats för äldre missbrukare
På Gamlebo får äldre med aktivt missbruk stöd av personal. Den här typen av boenden brottas med många utmaningar och behöver följas upp…

Inspiration i arbetet med sociala problem
Ett välkommet tillskott i bokhyllan hos alla socionomstudenter och yrkesverksamma socialarbetare. Så beskriver recensenten Maria Sjölund den nya boken Sociala problem efter 65.
Fler nyheter

Ny prognos: Så många får demens
Runt en kvarts miljon personer uppskattas ha en demenssjukdom i Sverige år 2050. En ny rapport från Karolinska institutet ger även prognos på…

Osäkerhet i mötet med äldre transpersoner
Socialsekreterare har begränsad kunskap om äldre transpersoners erfarenheter och behov, och är oroliga över att ställa fel frågor om könsidentitet. Det visar en…

Bättre förståelse för balans minskar fallrisken
Fallolyckor är en av de vanligaste orsakerna till skador hos äldre personer. En bättre förståelse för hur balans fungerar och hur man tränar…