Foto: Mostphotos

Högintensiv träning fungerade bra för äldre

Man kan träna kortare tid och nå samma resultat, men många har varit oroliga för om högintensiv träning verkligen är säker för äldre personer. Forskare vid Umeå universitet har nu utvecklat och testat ett eget träningsprogram med goda resultat.

Högintensiv träning, HIT, består ofta av korta, intensiva intervaller med en kortare total träningstid än vid medelintensiv träning. Metoden har visat bra resultat, men inte testats i någon högre utsträckning bland äldre personer. Nu har en forskargrupp i Umeå utvecklat en träningsmetod, just för äldre personer, med en individuellt anpassad träningsintensitet.

Forskarna utvärderade sin metod genom att låta 68 äldre personer träna antingen högintensivt (total träningstid 20 minuter) eller medelintensivt (total träningstid 40 minuter), två gånger i veckan under tolv veckor.

Resultaten visade samma effekt på syreupptagningsförmåga och blodtryck, trots att träningspassen var hälften så långa. Dessutom ledde HIT-passen till en större förbättring av arbetsminnet.

Många har haft farhågor om att det finns risker för äldre personer att genomföra högintensiv träning.

– Vi har därför tagit fram ett program som går att genomföra i grupp, även om varje deltagare tränar på sin intensitet, och där både motstånd och cykeltakt är reglerade, vilket ska minska risken för komplikationer. Det verkar ha fungerat väl i vår studie, för närvaron var 88 procent i genomsnitt och inga allvarliga komplikationer förekom, säger Erik Rosendahl, professor vid institutionen för samhällsmedicin och rehabilitering, i en nyhet på Umeå universitets hemsida.

De blickar nu framåt för att skapa nya träningsprogram och följa upp dem.

– Ett är HIT Hem, där vi tillsammans med äldre personer utvecklar och utvärderar olika sätt att träna högintensivt i hemmet. Det blir andra övningar än cykling, men tänket är detsamma. En annan är HIT Grupp, med målet att träningsanläggningar kan ta in HIT-cyklandet i ordinarie utbud.

Läs den vetenskapliga artikeln

E Simonsson, S Levik Sandström, M Hedlund, H Holmberg, B Johansson, N Lindelöf, C-J Boraxbekk och E Rosendahl (2023). Effects of controlled supramaximal high-Intensity interval training on cardiorespiratory fitness and global cognitive function in older adults: The Umeå HIT study – A randomized controlled trial. The journals of gerontology: Series A

Relaterat

Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande

Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…

Nu finns ett nytt diskussionsmaterial som stöd i arbetet med våldsutsatta äldre. Foto: Mostphotos

Nytt stöd i arbetet med våldsutsatta äldre

Socialstyrelsen har tagit fram ett nytt diskussionsmaterial för personal som arbetar med äldre. Syftet är att upptäcka och kunna hantera våld som förekommer…

Steg för steg kan personalen lära sig mer om att förebygga hälsorisker hos äldre, med ­Kunskapstrappan som hjälp. Illustrationen är ­hämtad från avhandlingens omslag – se ref.

Kunskapstrappa förebygger hälsorisker

En ny utbildningsmodell kan hjälpa till att förebygga hälsorisker som trycksår, under­näring och dålig munhälsa hos äldre. Forskare och omsorgspersonal har utvecklat den…

Fler nyheter

En äldre man sitter i en soffa och tittar på sin mobiltelefon.

Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg

Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om…

Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut

Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya…

Tydligare samtal minskar felaktig läkemedelsanvändning

Bättre kommunikation mellan vårdpersonal och äldre patienter vid utskrivning från sjukhus kan minska felaktig användning av mediciner, onödiga akutbesök och återinläggningar. Det visar…