Ida Karlsson. Foto: Gunilla Sonnebring

Hon får nordiskt pris till lovande forskare

Nordic gerontological federation tilldelar Karolinska institutets Ida Karlsson årets pris till lovande forskare i gerontologi.

Nordic gerontological federation har beslutat att tilldela Ida Karlsson årets pris till lovande forskare i gerontologi. Ida Karlsson är postdoktor på institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik vid Karolinska institutet, KI. Hon lade fram sin avhandling med titeln Dementia and its comorbidities: genetic and epigenetic influences vid Karolinska institutet 2017 och har också forskat vid Jönköping university och University of California riverside i USA.

På sin forskarsida på KI skriver Ida Karlsson att hon fokuserar på att förstå hur övervikt påverkar risken för åldersrelaterade sjukdomar, genom att undersöka varför olika former av övervikt har olika effekt på risken för demens, hjärt- och kärlsjukdom samt typ 2 diabetes.

Priset delas ut vid den 26:e nordiska kongressen i gerontologi i Odense i Danmark i början av juni. Prissumman är 20 000 svenska kronor.

Relaterat

Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande

Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…

Nu finns ett nytt diskussionsmaterial som stöd i arbetet med våldsutsatta äldre. Foto: Mostphotos

Nytt stöd i arbetet med våldsutsatta äldre

Socialstyrelsen har tagit fram ett nytt diskussionsmaterial för personal som arbetar med äldre. Syftet är att upptäcka och kunna hantera våld som förekommer…

Steg för steg kan personalen lära sig mer om att förebygga hälsorisker hos äldre, med ­Kunskapstrappan som hjälp. Illustrationen är ­hämtad från avhandlingens omslag – se ref.

Kunskapstrappa förebygger hälsorisker

En ny utbildningsmodell kan hjälpa till att förebygga hälsorisker som trycksår, under­näring och dålig munhälsa hos äldre. Forskare och omsorgspersonal har utvecklat den…

Fler nyheter

En äldre man sitter i en soffa och tittar på sin mobiltelefon.

Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg

Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om…

Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut

Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya…

Tydligare samtal minskar felaktig läkemedelsanvändning

Bättre kommunikation mellan vårdpersonal och äldre patienter vid utskrivning från sjukhus kan minska felaktig användning av mediciner, onödiga akutbesök och återinläggningar. Det visar…