Per Gustafson (2024). Deltidsarbetets betydelse för kvinnors och mäns pensioner. En redovisning av kunskapsläget. Inspektionen för socialförsäkringen.

Inte helt klart hur deltid påverkar pensionen
Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, har på uppdrag av regeringen sammanställt den forskning som finns om hur kvinnors och mäns pensioner påverkas av att arbeta deltid. Bakgrunden är att kvinnor generellt har lägre pension än män och att en av anledningarna är att kvinnor i högre utsträckning arbetar deltid. Utjämningen mellan könen går långsamt, vilket delvis beror på att pensionen grundas på inkomsterna under hela livet, vilket ger en lång eftersläpning i utvecklingen.
Rapportens författare Per Gustafson skriver att det är uppenbart att skillnader i arbetstid mellan kvinnor och män bidrar till lägre pensionen för kvinnor. Men samtidigt saknas det forskning som kan visa att hur stor del av skillnaden mellan könen som kommer från just deltidsarbete. Orsaken är att det inte finns tillräckligt bra data om vår arbetstid under hela arbetslivet.
ISF lägger fram statistik över deltidsarbete, inkomster och pensioner, och presenterar den forskning som gjorts för att avgöra hur skillnaden i pension uppkommer mellan könen.
Siffrorna visar att kvinnors deltidsarbete gått ner från 50 procent i slutet av 80-talet till 26 procent 2023. Motsvarande siffror för män visar en ökning från sex till elva procent. Män arbetar oftare deltid när de är på väg in i och ut ur arbetslivet, medan kvinnor oftare arbetar deltid för att kunna kombinera jobbet med hem och barn. Men en rad olika faktorer styr deltidsarbetet.
Ännu ett skäl till att det är svårt att avgöra vilken påverkan deltidsarbete har på en persons livstidsinkomst är att alternativet till deltid för många inte är ett heltidsarbete, utan att inte jobba alls. För dem bidrar ett deltidsjobb till att höja inkomst och pension.
Relaterat

55 miljoner kronor till forskning om bättre livskvalitet för äldre
Familjen Kamprads stiftelse har beviljat över 50 miljoner kronor till forskning som ska förbättra livskvaliteten hos äldre personer. Digital trygghet på nätet och…

Bättre förståelse för balans minskar fallrisken
Fallolyckor är en av de vanligaste orsakerna till skador hos äldre personer. En bättre förståelse för hur balans fungerar och hur man tränar…

Gamlebo – en plats för äldre missbrukare
På Gamlebo får äldre med aktivt missbruk stöd av personal. Den här typen av boenden brottas med många utmaningar och behöver följas upp…
Fler nyheter

Mening med livet viktigt för äldre med smärta
Känsla av meningsfullhet är centralt för livskvaliteten bland äldre personer med smärta. Det visar en studie från Örebro universitet.

Studie kartlägger personer med demens som försvinner
En studie från polisregion Öst visar att det finns fem faktorer som ökar risken för att personer med demens ska skadas när de…

Skräddarsydd rehabilitering förbättrar livet vid demenssjukdom
Ett individanpassat rehabiliteringsprogram, kombinerat med utbildning och stöd för närstående, kan öka social delaktighet för personer med demenssjukdom. Det visar en ny avhandling…