C Nystrand C, S Hao, E Heintz och V Sparring (2023). Kostnadseffektiviteten av bältrosvaccinering med Shingrix® i Region Stockholm. Centrum för hälsoekonomi, informatik och sjukvårdsforskning, Region Stockholm.
Omkring 95 procent av alla vuxna i Sverige har haft vattkoppor. Det innebär att de flesta har en risk att utveckla bältros. De flesta som insjuknar i bältros får milda komplikationer, men vissa drabbas av långvarig smärta och komplikationer som kan minska livskvalitén och leda till ett ökat vårdbehov.
Stockholm centrum för hälsoekonomi har nyligen publicerat en rapport om kostnadseffektiviteten för bältrosvaccin. Personer som är 65 år och äldre i Region Stockholm som erbjudits vaccination mot bältros har jämförts med personer i samma ålder som inte erbjudits vaccination mot bältros. Syftet med analysen var att jämföra kostnader och hälsoeffekter mellan de olika grupperna.
De som deltog i analysen har blivit vaccinerade med Shingrix som är ett av två vacciner för bältros som finns på marknaden just nu. Vaccinet Zostavax som kom ut tidigare har lägre skyddseffekt än Shingrix och har tidigare utvärderats i en svensk kontext där man kom fram till att vaccinet inte var kostnadseffektivt.
Resultaten visar att vaccination av bältros med Shingrix-vaccinet, med ett pris per dos om 1 780 kronor, inte kan bedömas vara kostnadseffektivt i regionen.
– Skulle priset minska skulle det gagna både äldre och regionen. Det är ovanligt med allvarliga komplikationer relaterade till bältros, och de flesta behöver inte specialiserad vård eller slutenvård. Därför vägs hälsovinster och kostnadsbesparingar utifrån att färre äldre insjuknar efter vaccination inte upp mot kostnaderna för regionen om de skulle bekosta vaccinationen av äldre vid ett pris på 1780 kr per dos, säger Camilla Nystrand som är hälsoekonom på Centrum för hälsoekonomi.
C Nystrand C, S Hao, E Heintz och V Sparring (2023). Kostnadseffektiviteten av bältrosvaccinering med Shingrix® i Region Stockholm. Centrum för hälsoekonomi, informatik och sjukvårdsforskning, Region Stockholm.
Ett enkelt urinprov kan vara en nyckel till att diagnostisera prostatacancer i ett tidigt skede i framtiden. Det visar forskning från Karolinska institutet…
Det finns både regionala och socioekonomiska skillnader i äldre personers vaccinskydd mot covid-19 i Sverige. Det visar ny svensk forskning.
Äldre personer som äter ensamma köper mer färdigköpt mat och äter färre antal måltider per dag än de som äter tillsammans med andra.…
Ekonomisk utsatthet i barndomen ökar risken för att drabbas av ångest och depression senare i livet. Det visar en ny studie från Jönköping…
Det blir allt vanligare att digitala verktyg ingår i olika delar av vården. Nu ska ett nystartat europeiskt projekt förbättra vården för äldre…
Var tionde person över 75 år uppger att ensamhet påverkar deras mående negativt. Det visar en avhandling från Lunds universitet som även pekar…