Ny enkel metod räknar ut risken för höftfraktur
Med en ny beräkningsmodell kan forskarna med hög precision räkna ut hur stor risk en person har för att få en höftfraktur. Bäst av allt är att de inte ens behöver mäta bentätheten.
Sammanlagt nio vårdcentraler har deltagit i projektet Riktad primärvård för äldre som är ett samarbete mellan Region Östergötland och Linköpings universitet.
Under projektets gång skapades olika typer av äldremottagningar för personer över 75 år, som förväntas ligga på sjukhus inom ett år. De har identifierats med hjälp av ett nytt IT-verktyg som forskarna har utvecklat. Verktyget har lyckats identifiera 66 procent av de multisjuka äldre som riskerar att få ett större vårdbehov.
Genom att både identifiera äldre personer i riskzonen och ta ett helhetsgrepp om deras hälsa och livssituation har man lyckats minska antalet vårddagar på sjukhus med 17 procent. Om hela region Östergötland använder det nya arbetssättet skulle man kunna spara minst 150 miljoner kronor årligen.
– Det här är mycket positivt och inte så överraskande, det finns flera studier som visar att väl utbyggd primärvård är kostnadseffektiv. Målet är att äldre människor ska få likvärdig vård oberoende av var de bor i länet, säger Mara Kosovic, chef vid Primärvårdscentrum.
Med en ny beräkningsmodell kan forskarna med hög precision räkna ut hur stor risk en person har för att få en höftfraktur. Bäst av allt är att de inte ens behöver mäta bentätheten.
Ett projekt för effektivare behandling av aggressiv prostatacancer får 21 miljoner kronor av Sjöbergsstiftelsen. Umeå universitet och Göteborgs universitet leder projektet där flera svenska lärosäten och universitetssjukhus ingår.
Forskare vid Karolinska institutet har identifierat en ny riskmarkör för hjärt-kärlsjukdom hos kvinnor i högre ålder. En ny studie visar att det kan finnas en koppling mellan låga nivåer av antikropp och risken att drabbas av hjärtinfarkt samt kranskärlsjukdom.
I ett nytt forskningsprojekt ska data från äldre analyseras med hjälp av AI, för att upptäcka hälsoproblem i god tid. Den nya tekniken kan bidra till tidigare vårdinsatser.
En ny studie har undersökt arbetet för god munhälsa på särskilt boende. Det finns verktyg som fungerar, men oklar ansvarsfördelning och bristande kunskap kan stå i vägen för att lyckas.
Äldre personer gynnas och klarar av att träna högintensivt i korta intervaller. Trots att den totala träningstiden kan halveras, jämfört med konventionell träning, går det att se positiva effekter på både kroppen och hjärnan. Det visar en avhandling från Umeå…