Porträttfoto på Karin Wastesson.
Karin Wastesson. Foto: Jonas Roslund

Könsroller påverkar äldreomsorgens chefer

I sin avhandling har Karin Wastesson vid Linköpings univeristet undersökt förutsättningarna för enhetschefer i äldreomsorgen. Det visar sig att de påverkas av könsroller.

Karin Wastesson har disputerat med en avhandling i pedagogik vid Linköpings universitet, om vilka förutsättningar enhetschefer i äldreomsorgen har att utveckla sig. Forskningen bygger på intervjuer med 40 personer inom både kommunal och privat äldreomsorg. En del av resultatet som stod ut var hur mycket könsroller påverkar dessa chefers förutsättningar.

Män sågs exempelvis som mer kompetenta chefer, samtidigt som de var mer ensamma i sin roll som chef. De fick söka sig till högre chefer, eller medarbetare på arbetsplatsen. Kvinnorna däremot hade närmare kontakt med kollegor på samma nivå.

– Det går ju inte att hitta en kompis bland medarbetarna på samma sätt, även om man kan samarbeta. Då kan det också bidra till att männen slutar, säger Karin Wastesson i ett pressmeddelande.

Kvinnliga chefer hade också ofta en förutfattad mening av männen bara tagit sitt chefsjobb som ett sätt att gå vidare i karriären, vilket gjorde att de inte kände sig lika motiverade att komma dem nära.

Samtidigt fanns det en stark bild av hur en kvinnlig chef ska vara.

– Det är ju att man ska vara lite av en matriark. Att man ska var hård och rättvis, men empatisk samtidigt. Det är ett sorts machoideal för kvinnor, säger Karin Wastesson.

Dessa krav, som på många sätt motsäger varandra skapar en tuff arbetssituation, där tiden att utvecklas i sin roll minskar, något som kan förklara att det är en stor omsättning på chefer och många sjukskrivna i äldreomsorgen.

Det märktes också av ett visst ointresse uppifrån, så länge verksamheten klarade att hålla sin budget.

– Man värderar inte den här kvinnligt kodade verksamheten. Hade de högre cheferna lyssnat mer hade det kanske inneburit att man behövt tillföra mer resurser, engagemang och tid. Det finns enhetschefer som påtalar den här könsdimensionen ganska tydligt. Men de säger att när de ställer krav, då uppfattas de som bitchiga, inte som pålästa eller som experter, säger Karin Wastesson.

Läs avhandlingen

Karin Wastesson (2024). Learning managerial work: First-line managers’ learning in everyday work within Swedish elderly care. Doktorsavhandling, Linköpings universitet.

Avhandlingens publicerade artiklar
Karin Wastesson, Anna Fogelberg Eriksson, Peter Nilsson och Maria Gustavsson (2021). Conditions for workplace learning as a new first-line manager in elderly care. Vocations and learning.

Karin Wastesson, Anna Fogelberg Eriksson, Peter Nilsson och Maria Gustavsson (2022). First-line managers’ practices and learning in unpredictable work within elderly care. Studies in continuing education.

Karin Wastesson, Anna Fogelberg Eriksson och Maria Gustavsson (2023). First-line managers experience of their role and gender in elderly care. Studies in continuing education.

Relaterat

En man sitter i soffan och mäter sitt blodtryck.

Fler och fler använder egenvårdsintyget

En ny studie från Stockholm konstaterar att antalet egenvårdsintyg har ökat med 600 procent mellan 2015 och 2022 i länet. Men samverkan mellan…

Äldre kvinna sitter och äter mat ensam

Kommuner tar ut matavgifter – trots maxtaxan

Det är stora skillnader mellan vad som ingår i kommunernas äldreomsorg. Ungefär fyra av tio kommuner tar ut en avgift för matdistribution, trots…

Färdtjänst hjälper äldre man i rullstol

Forskning: Bristfällig delaktighet för äldre vid vårdövergångar

Trots att betydelsen av samordnade vårdövergångar och patientens delaktighet är avgörande för att hantera en åldrande befolkning, är delaktigheten fortfarande bristfällig. Det visar…

Fler nyheter

Tidig hembaserad palliativ vård ger bättre livskvalitet

Palliativ vård som inleds redan när en person diagnostiserats med en dödlig sjukdom kan få en avgörande roll för att förbättra patientens livskvalitet.…

Helena Bjurbäck och Hanna Mac Innes sitter på varsin pall vända mot varandra och tittar in i kameran.

En plattform för äldres rättigheter och välfärd

Som forskare och med lång erfarenhet av sociala frågor kring äldre personer vill Helena Bjurbäck och Hanna Mac Innes lyfta diskussionen om äldre…

Äldre kvinna fläktar sig med en solfjäder

Värmeböljor kan ge farliga saltrubbningar hos äldre

Den globala uppvärmningen i samband med en åldrande befolkning kan leda till en kraftig ökning av människor med allvarliga saltrubbningar i blodet. Det…