Foto: Mostphotos/Wavebreakmedia

Konst, dans och sång får oss att må bättre

Att måla, teckna och sjunga i kör eller på andra sätt utöva kulturaktiviteter gynnar hälsan på flera sätt. Det visar en ny rapport från Folkhälsomyndigheten som sammanfattat en artikelöversikt om 300 studier.

Att måla, teckna eller spela musik eller på andra sätt utöva kulturaktiviteter gynnar hälsan på flera sätt. Dans kan till exempel leda till bättre funktionsförmåga och ökad livskvalitet hos äldre personer med olika sjukdomar.

Folkhälsomyndigheten har sammanfattat en artikelöversikt från över 300 studier från hela världen som redogör för forskningen om kulturens betydelse för hälsa och välbefinnande. Studierna handlar om allt från olika sätt att skapa förutsättningar för hälsa och välbefinnande på samhällsnivå till vård och behandling av personer med olika sjukdomar.

Av Folkhälsomyndighetens artikelöversikt framgår att musik, bildkonst, teater eller dans bör kunna förbättra både den fysiska och den psykiska hälsan samt främja social inkludering och samhörighet.

– Kulturen spelar en viktig roll för folkhälsans utveckling och en god och jämlik hälsa. Till exempel har kulturformer som dans, skapande konst och musik visat sig främja välbefinnande och öka livskvaliteten hos äldre personer, säger Grethe Fochsen i en nyhet från Folkhälsomyndigheten.

Exempelvis kan

  • körsång kan lindra smärta och främja välbefinnande bland personer med olika somatiska och psykiatriska sjukdomstillstånd.
  • vuxna med psykiatriska tillstånd som målar eller tecknar, kan må bättre och leda till att lindra deras psykiska besvär.
  • dans kan ha flera positiva hälsoeffekter, såsom bättre funktionsförmåga och ökad livskvalitet, framför allt för äldre och personer med olika sjukdomar.

Det finns dock flera kunskapsluckor konstaterar rapportens författare. Forskning om musik, dans, skapande konst och teater finns det mest av, men mindre om andra kulturformer såsom läsande, skrivande, film, fotografering och arkitektur. Det är därför svårt att dra slutsatser om vilka effekter dessa övriga kulturformer har på vårt välbefinnande.

Relaterat

Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande

Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…

Nu finns ett nytt diskussionsmaterial som stöd i arbetet med våldsutsatta äldre. Foto: Mostphotos

Nytt stöd i arbetet med våldsutsatta äldre

Socialstyrelsen har tagit fram ett nytt diskussionsmaterial för personal som arbetar med äldre. Syftet är att upptäcka och kunna hantera våld som förekommer…

Steg för steg kan personalen lära sig mer om att förebygga hälsorisker hos äldre, med ­Kunskapstrappan som hjälp. Illustrationen är ­hämtad från avhandlingens omslag – se ref.

Kunskapstrappa förebygger hälsorisker

En ny utbildningsmodell kan hjälpa till att förebygga hälsorisker som trycksår, under­näring och dålig munhälsa hos äldre. Forskare och omsorgspersonal har utvecklat den…

Fler nyheter

En äldre man sitter i en soffa och tittar på sin mobiltelefon.

Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg

Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om…

Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut

Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya…

Tydligare samtal minskar felaktig läkemedelsanvändning

Bättre kommunikation mellan vårdpersonal och äldre patienter vid utskrivning från sjukhus kan minska felaktig användning av mediciner, onödiga akutbesök och återinläggningar. Det visar…