Foto: Mostphotos/Wavebreakmedia

Konst, dans och sång får oss att må bättre

Att måla, teckna och sjunga i kör eller på andra sätt utöva kulturaktiviteter gynnar hälsan på flera sätt. Det visar en ny rapport från Folkhälsomyndigheten som sammanfattat en artikelöversikt om 300 studier.

Att måla, teckna eller spela musik eller på andra sätt utöva kulturaktiviteter gynnar hälsan på flera sätt. Dans kan till exempel leda till bättre funktionsförmåga och ökad livskvalitet hos äldre personer med olika sjukdomar.

Folkhälsomyndigheten har sammanfattat en artikelöversikt från över 300 studier från hela världen som redogör för forskningen om kulturens betydelse för hälsa och välbefinnande. Studierna handlar om allt från olika sätt att skapa förutsättningar för hälsa och välbefinnande på samhällsnivå till vård och behandling av personer med olika sjukdomar.

Av Folkhälsomyndighetens artikelöversikt framgår att musik, bildkonst, teater eller dans bör kunna förbättra både den fysiska och den psykiska hälsan samt främja social inkludering och samhörighet.

– Kulturen spelar en viktig roll för folkhälsans utveckling och en god och jämlik hälsa. Till exempel har kulturformer som dans, skapande konst och musik visat sig främja välbefinnande och öka livskvaliteten hos äldre personer, säger Grethe Fochsen i en nyhet från Folkhälsomyndigheten.

Exempelvis kan

  • körsång kan lindra smärta och främja välbefinnande bland personer med olika somatiska och psykiatriska sjukdomstillstånd.
  • vuxna med psykiatriska tillstånd som målar eller tecknar, kan må bättre och leda till att lindra deras psykiska besvär.
  • dans kan ha flera positiva hälsoeffekter, såsom bättre funktionsförmåga och ökad livskvalitet, framför allt för äldre och personer med olika sjukdomar.

Det finns dock flera kunskapsluckor konstaterar rapportens författare. Forskning om musik, dans, skapande konst och teater finns det mest av, men mindre om andra kulturformer såsom läsande, skrivande, film, fotografering och arkitektur. Det är därför svårt att dra slutsatser om vilka effekter dessa övriga kulturformer har på vårt välbefinnande.

Relaterat

Äldre kvinna sitter i en soffa och tittar ut genom fönstret.

Utmattningssyndrom ökade risken för demenssjukdom

En studie från Göteborgs universitet undersökte sambandet mellan utmattningssyndrom i medelåldern och senare demenssjukdom. Det visade sig att det finns en koppling.

Porträttbild på Merita Neziraj.

Modell för ökad kunskap om hälsorisker på SÄBO

Befolkningen blir äldre och risken ökar för trycksår, undernäring, dålig munhälsa och fall. I sin doktorsavhandling har Merita Neziraj arbetat fram en kunskapsmodell…

Fler äldre lever längre efter operation

En omfattande studie från Karolinska universitetssjukhuset och Karolinska institutet visar att samtidigt som allt fler multisjuka äldre personer blir opererade, är överlevnaden efter…

Fler nyheter

Detalj ur omslaget till SBU:s rapport

Goda insatser för att behålla självständighet i åldrandet

SBU har utvärderat en forskningsöversikt över insatser för att bibehålla självständighet och hemmaboende hos äldre personer. De konstaterar att studien är välgjord och…

Att ge äldre personer plats i forskningen

Allt fler projekt ger utrymme för personer utanför den akademiska världen att delta i forskningsprocessen. En grupp som fortfarande har svårt att komma…

Ett ansvar som aldrig vilar!

–Stöd till anhöriga som vårdar en make, maka eller sambo med demenssjukdom i hemmet måste bli mer individanpassad och flexibel. Det konstaterar forskaren…