Folkhälsomyndigheten (2024). Kulturens betydelse för hälsa och välbefinnande – En sammanfattning av en kartläggande litteraturöversikt.
Konst, dans och sång får oss att må bättre
Att måla, teckna eller spela musik eller på andra sätt utöva kulturaktiviteter gynnar hälsan på flera sätt. Dans kan till exempel leda till bättre funktionsförmåga och ökad livskvalitet hos äldre personer med olika sjukdomar.
Folkhälsomyndigheten har sammanfattat en artikelöversikt från över 300 studier från hela världen som redogör för forskningen om kulturens betydelse för hälsa och välbefinnande. Studierna handlar om allt från olika sätt att skapa förutsättningar för hälsa och välbefinnande på samhällsnivå till vård och behandling av personer med olika sjukdomar.
Av Folkhälsomyndighetens artikelöversikt framgår att musik, bildkonst, teater eller dans bör kunna förbättra både den fysiska och den psykiska hälsan samt främja social inkludering och samhörighet.
– Kulturen spelar en viktig roll för folkhälsans utveckling och en god och jämlik hälsa. Till exempel har kulturformer som dans, skapande konst och musik visat sig främja välbefinnande och öka livskvaliteten hos äldre personer, säger Grethe Fochsen i en nyhet från Folkhälsomyndigheten.
Exempelvis kan
- körsång kan lindra smärta och främja välbefinnande bland personer med olika somatiska och psykiatriska sjukdomstillstånd.
- vuxna med psykiatriska tillstånd som målar eller tecknar, kan må bättre och leda till att lindra deras psykiska besvär.
- dans kan ha flera positiva hälsoeffekter, såsom bättre funktionsförmåga och ökad livskvalitet, framför allt för äldre och personer med olika sjukdomar.
Det finns dock flera kunskapsluckor konstaterar rapportens författare. Forskning om musik, dans, skapande konst och teater finns det mest av, men mindre om andra kulturformer såsom läsande, skrivande, film, fotografering och arkitektur. Det är därför svårt att dra slutsatser om vilka effekter dessa övriga kulturformer har på vårt välbefinnande.
Relaterat
Blodprov kan förutspå stroke
Ett enkelt blodprov kan återspegla hjärnhälsan och förutsäga vem som har störst risk att drabbas av stroke. Det visar forskning från Akademiska sjukhuset…
Så kan en app ge stöd efter prostatacancer
Prostatacancer är den vanligaste cancerformen i Sverige. Nu visar en avhandling från Linnéuniversitetet att en app kan stötta prostatacancerpatienters rehabilitering en viss tid…
Dialog ger bättre vård i hemmet
Gruppen äldre blir allt större, vilket innebär att vård i hemmet är vanligt. Nu visar en avhandling från Luleå tekniska universitet att vardagen…
Fler nyheter
Möjlig förklaring till ökad alzheimerrisk hos personer med diabetes
Personer med typ 2-diabetes löper ökad risk för att utveckla Alzheimers sjukdom. Anledningen kan vara att personer med typ 2-diabetes har svårare att…
Så kan järnnivån påverka hjärnan
Tack vare de senaste framstegen inom hjärnavbildningsteknik kan forskare nu se hur järnnivån påverkar hjärnans funktion. Nu visar en ny avhandling från Karolinska…
Ny uppsökande strategi för att nå ensamma i Norrköping
Med projektet Limpan ville Norrköpings kommun bryta isoleringen hos ensamma äldre personer. Nu publicerar FoU Centrum en rapport som beskriver och utvärderar den…