Kromosomer i ett mikroskåp
Foto: Unsplash

Kromosomer kan ligga bakom att män dör tidigare

Ungefär vart femte 60-årig man och nästan hälften av alla 70-åriga män drabbas av en vanlig genetisk förändring i sina vita blodkroppar. Detta kan vara svaret på varför män dör tidigare än kvinnor. Det visar en ny studie från bland annat Uppsala universitet.

Män dör i genomsnitt flera år tidigare än kvinnor. Tidigare forskning har kopplat mäns kortare livslängd till att Y-kromosomen, som bär på arvsmassan, försvinner i de vita blodkropparna vid högre ålder. Den här genetiska förändringen kallas för mLOY, som står för mosiac Loss of Y, och har kopplats till att män har en högre risk att drabbas av åldersrelaterade sjukdomar som exempelvis cancer och Alzheimers sjukdom.

– Män lever kortare än kvinnor för att vi är sämre på att åldras. Vi klarar inte av sjukdomar som hör till åldrandet lika bra. Vår forskning visar att det bland annat beror på att många män förlorar sin Y-kromosom, säger Lars Forsberg, som har lett en ny studie och är forskare vid Uppsala universitet, till Dagens nyheter.

I sin nya studie visar han och ett internationellt forskarteam att män som får den genetiska förändringen i blodet också har en förhöjd risk att dö av hjärt-kärlsjukdom, som är den vanligaste dödsorsaken hos människor. Resultaten pekade också på en ökad ärrbildning i hjärtat, så kallad fibros, något som leder till en försämrad hjärtfunktion.

– Kopplingen mellan att Y-kromosomen försvinner och fibros är mycket intressant, särskilt med tanke på nya behandlingsstrategier för hjärtsvikt, lungfibros och vissa cancerformer som går ut på att motverka uppkomsten av fibros. Män var Y-kromosom i de vita blodkropparna försvinner skulle kunna utgöra en patientgrupp som svarar extra bra på sådan behandling, säger Lars Forsberg i ett pressmeddelande.

Den nya studien utfördes med hjälp av data från UK biobank, en databas med information om genetik och hälsa från en halv miljon normalt åldrande individer. Personerna var mellan 40 och 70 år vid projektets start.

Läs hela studien

Soichi Sano, Keita Horitani, Hayato Ogawa, Jonatan Halvardson, Nicholas W. Chavkin, Ying Wang et al. (2022). Hematopoietic loss of Y chromosome leads to cardiac fibrosis and heart failure mortality. Publicerad i Science.

Relaterat

Goda råd inför framtidens finansiering av demensvården

Det behövs en tydlig plan, ökat samarbete och nya betalningsmodeller för att samhället ska kunna betala för behandling och förebyggande insatser av kognitiv…

Så kan munvården bli bättre för personal och äldre personer

Munhälsa är en viktig del för äldres välbefinnande och allmänhälsa, men munvården brister ofta. En avhandling från Högskolan i Skövde visar att en…

Så kan äldreboenden hantera värmeböljor

Klimatkrisen kan komma att slå hårt mot äldre personer, och värme ställer redan till problem på äldreboenden runt om i landet. Nu publicerar…

Fler nyheter

Äldre man håller händerna på sin fru.

Partnervårdare till demenssjuka drar det tyngsta lasset

Med sin doktorsavhandling kastar Marcus Falk Johansson nytt ljus över partnervårdare till demenssjuka, en grupp som gör ett stort jobb för sina närmaste.

Sex miljoner kronor till hjärnforskning 

Hjärnfonden delade nyligen ut sex miljoner kronor i form av postdoktorala stipendier till tio forskare som är i början av sina karriärer. En…

Våldsutsatta äldre söker sällan hjälp

Få personer över 65 år söker stöd efter att de blivit utsatta för våld, visar en omfattande undersökning från Sveriges kommuner och regioner…