Bild: Mostphotos

Kvinnors livspussel förvärras med åren

I takt med att svenskarna blir allt äldre är det också fler som behöver stöd och hjälp från anhöriga. Det är främst kvinnor som tar detta ansvar berättar Jämställdhetsmyndigheten i en rapport. Många av dem som utför detta obetalda hem- och omsorgsarbete är fortfarande i arbetsför ålder och det påverkar deras inkomst men också deras fritid och hälsa.

Jämställdhetsmyndigheten har gjort en uppföljning av det jämställdhetspolitiska delmålet om en jämn fördelning av det obetalda hem- och omsorgsarbetet. I en rapport visar de bland annat att det finns skillnader mellan vad män och kvinnor hjälper äldre närstående med.

Kvinnor tillbringar mer tid med att umgås med sina närstående och utföra tillsyn medan män i huvudsak hjälper till med praktiska göromål i och utanför hemmet.

– När kvinnor kommer upp i övre medelåldern utför de mer omsorgsarbete om äldre och andra närstående än män i samma ålder. När mamman eller pappan blir runt 75 år får de ofta sämre hälsa och då ser vi tydligt att kvinnor ökar sitt obetalda omsorgsarbete, Johan Kaluza, senior utredare i en nyhet från Jämställdhetsmyndigheten.

Ju mer omsorgsbehovet ökar hos de anhöriga, desto mer får kvinnorna betala i form av minskad arbetsinkomst ifall de väljer att gå ner i arbetstid. Kvinnorna får också svårt att upprätthålla balansen mellan förvärvsarbete och obetalt arbete.  Det extra omsorgsarbetet kan också innebära fysiska och mentala påfrestningar som påverkar deras hälsa och minskar deras sociala umgänge och fritidsaktiviteter.

För att minska de negativa effekterna föreslår Jämställdhetsmyndigheten en ny socialförsäkring för anhöriga som vårdar en närstående.

– En utredning bör titta närmare på politiska åtgärder, för annars lär inte situationen förändras. Att utöka närståendepenningen eller hämta inspiration från vab, det vill säga den tillfälliga föräldrapenningen, skulle kunna vara sätt att skydda de anhöriga som utför stora omsorgsinsatser, säger Johan Kaluza.

Relaterat

Stenen blir ett föremål som kan få en stor ­betydelse för användaren, enligt forskarna i projektet. Foto: Rise

Digitala stenar väcker berättelser till liv

Ett taktilt koncept för att aktivera och tillgängliggöra livsberättelser. Det har forskare utvecklat i form av stenliknande objekt med en ­digital kärna. Det…

Foto: Mostphotos

Anhöriga får stöd på ny webbsida

En ny webbsida hjälper närstående att förbereda sig för att vårda och ge stöd till en person med cancer. Det visar studier av…

Terese Anving, sociolog och lektor i genusvetenskap, letar nu efter fler äldre som kan delta i studien. Foto: Sarah Hirani

Rut-tjänster för äldre – en växande marknad under lupp

Äldre är en stor kundgrupp för rut-tjänster. Samtidigt finns det också äldre som extraknäcker i branschen, berättar forskaren Terese Anving vid Lunds universitet.…

Fler nyheter

Studie undersöker rörelseförmågans koppling till demens

Att tidigt upptäcka personer med ökad risk för kognitiv försämring är avgörande för att kunna ge stöd och behandling i tid. En ny…

Stor potential i äldreomsorgens personal

Hur ska äldreomsorgen klara kompetensförsörjningen? Det finns stor potential i den personal som redan är anställd, visar Socialstyrelsens nya rapport.

Med träningsprogram och olika förebyggande insatser kan fallolyckor minskas ordentligt, visar ny studie. Foto: Mostphotos

Så kan äldres fallolyckor förebyggas

Det finns relativt enkla sätt att minska antalet fallolyckor rejält, visar ny forskning vid Lunds universitet. Vården behöver ta ett helhetsgrepp kring dessa…