Äldre par cyklar genom skog
Foto: Mostphotos

Lägre demensrisk med bra kondition

Människor med förhöjd demensrisk kan minska den med upp till en tredjedel genom att förbättra konditionen. Bättre kondition är också kopplat till bättre kognitiv förmåga. Det visar en studie från Karolinska institutet.

Den så kallade kardiorespiratoriska konditionen är kroppens förmåga att leverera syre till musklerna, något som försämras med åldern. Konditionen minskar med cirka tre till sex procent per årtionde i 20- och 30-årsåldern, och ökar till 20 procent vid 70-årsåldern.

En ny studie från Karolinska institutet undersöker relationen mellan kondition och demens. Resultaten visar att bra kondition är kopplat till bättre kognitiv funktion och lägre demensrisk.

– Dessutom skulle hög kondition kunna dämpa effekten av den genetiska risken för demens med upp till 35 procent. Våra fynd tyder på att bibehållen god kondition kan vara en strategi för att förebygga demens, även bland personer med hög genetisk benägenhet, säger Weili Xu, professor i geriatrisk epidemiologi vid Karolinska institutet och en av de ansvariga forskarna till studien, i ett pressmeddelande.

Hon har, tillsammans med sina kollegor, analyserat data från 61 000 personer 39–70 år utan demens. Dessa personer har gjort olika tester för att mäta konditionen, den kognitiva förmågan och den genetiska demensrisken.

Men forskarna vill poängtera att det inte går att fastställa orsak och verkan utifrån den här studien.

Läs den vetenskapliga artikeln

Shuqi Wang, Liyao Xu, Wenzhe Yang, Jiao Wang, Abigail Dove, Xiuying Qi och Weili Xu (2024). Association of cardiorespiratory fitness with dementia risk across different levels of genetic predisposition: A large community-based longitudinal study. Publicerad i British journal of sports medicine.

Relaterat

En person i vit rock håller en modell av en hjärna i sina händer.

Sjukdomstillstånd får hjärnan att åldras snabbare

Med hjälp av magnetkameraundersökningar har forskare jämfört 70-åringars biologiska hjärnålder. Det visade sig att kärlsjukdomar fick hjärnan att åldras snabbare, medan en hälsosam…

Stenen blir ett föremål som kan få en stor ­betydelse för användaren, enligt forskarna i projektet. Foto: Rise

Digitala stenar väcker berättelser till liv

Ett taktilt koncept för att aktivera och tillgängliggöra livsberättelser. Det har forskare utvecklat i form av stenliknande objekt med en ­digital kärna. Det…

Miljoner till forskning om musik för personer med demens

Hur kan musikaliska gruppsessioner stärka livskvaliteten hos personer med demenssjukdom? Det kommer forskare nu att undersöka med hjälp av ett nytt forskningsanslag.

Fler nyheter

Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande

Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…

En äldre man sitter i en soffa och tittar på sin mobiltelefon.

Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg

Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om…

Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut

Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya…