Forskarskolan SWEAH har sedan starten 2014 varit ett nav för doktorander och forskare inom äldre- och åldrandeområdet. Mellan 2014 och 2021 finansieras forskarskolan med 25 miljoner kronor från Vetenskapsrådet, medel som alltså kommer att löpa ut i år.
Men nu har tolv lärosäten beslutat att ta bidra med finansiering för att verksamheten ska kunna fortsätta. Totalt kommer forskarskolan att få 3,4 miljoner kronor om året. Med den nya finansieringsmodellen kommer SWEAH att kunna fortsätta fram till 2026.
– Vi har sett vilken stor betydelse SWEAH har för att utveckla den nya generationens forskare. Det är därför oerhört glädjande att så många lärosäten ser potentialen i verksamheten och fortsätter att satsa på den här tvärvetenskapliga lärandemiljön, säger Susanne Iwarsson som koordinerar SWEAH från Lunds universitet i ett pressmeddelande.
Beslutet innebär också att de tolv lärosäten som bidrar med medel kommer att kunna ansluta sina egna doktorander och engagera postdoktorer från och med 2022.
– Fler partners som är beredda att bidra kan ansluta, men huvudsaken är att vi nu har tryggat framtiden för SWEAH och kan planera för fler samarbeten och aktiviteter, säger Susanne Iwarsson.
De doktorander och postdoktorer som är anknutna till SWEAH har ofta en bakgrund inom medicin och hälsovetenskap, men också inom samhälls- och beteendevetenskap, humaniora, juridik, demografi, teknik eller arkitektur. Forskarskolan erbjuder dessutom tvärvetenskapliga kurser inom åldrande och hälsa.
– Den här typen av tvärdisciplinära forskarskolor där doktorander och postdoktorer från stora och mindre lärosäten över hela landet utbyter erfarenheter är mycket viktiga för framtidens kunskapsutveckling, säger Lena Eskilsson, prorektor vid Lunds universitet.