Susanne Iwarsson vid Lunds universitet
Susanne Iwarsson som koordinerar SWEAH från Lunds universitet är glad över att många lärosäten ser potentialen i forskarskolan. Foto: Kennet Ruona

Lärosäten går ihop för att rädda äldreforskarskola

Nu står det klart att tolv svenska lärosäten tillsammans ska bidra med pengar till den nationella forskarskolan om åldrande och hälsa, SWEAH. Detta efter att tidigare finansiering löper ut under 2021.

Forskarskolan SWEAH har sedan starten 2014 varit ett nav för doktorander och forskare inom äldre- och åldrandeområdet. Mellan 2014 och 2021 finansieras forskarskolan med 25 miljoner kronor från Vetenskapsrådet, medel som alltså kommer att löpa ut i år. 

Men nu har tolv lärosäten beslutat att ta bidra med finansiering för att verksamheten ska kunna fortsätta. Totalt kommer forskarskolan att få 3,4 miljoner kronor om året. Med den nya finansieringsmodellen kommer SWEAH att kunna fortsätta fram till 2026. 

– Vi har sett vilken stor betydelse SWEAH har för att utveckla den nya generationens forskare. Det är därför oerhört glädjande att så många lärosäten ser potentialen i verksamheten och fortsätter att satsa på den här tvärvetenskapliga lärandemiljön, säger Susanne Iwarsson som koordinerar SWEAH från Lunds universitet i ett pressmeddelande. 

Beslutet innebär också att de tolv lärosäten som bidrar med medel kommer att kunna ansluta sina egna doktorander och engagera postdoktorer från och med 2022. 

– Fler partners som är beredda att bidra kan ansluta, men huvudsaken är att vi nu har tryggat framtiden för SWEAH och kan planera för fler samarbeten och aktiviteter, säger Susanne Iwarsson. 

De doktorander och postdoktorer som är anknutna till SWEAH har ofta en bakgrund inom medicin och hälsovetenskap, men också inom samhälls- och beteendevetenskap, humaniora, juridik, demografi, teknik eller arkitektur. Forskarskolan erbjuder dessutom tvärvetenskapliga kurser inom åldrande och hälsa. 

– Den här typen av tvärdisciplinära forskarskolor där doktorander och postdoktorer från stora och mindre lärosäten över hela landet utbyter erfarenheter är mycket viktiga för framtidens kunskapsutveckling, säger Lena Eskilsson, prorektor vid Lunds universitet. 

Fakta.
LÄROSÄTENA

De tolv lärosäten som ingår i finansieringen är:

  • Blekinge tekniska högskola
  • Göteborgs universitet
  • Högskolan Dalarna
  • Högskolan Kristianstad
  • Jönköping university
  • Linnéuniversitetet
  • Luleå tekniska universitet
  • Lunds universitet
  • Karolinska institutet
  • Umeå universitet

Relaterat

Anhöriga som vårdar behöver stöd

Äldre som vårdar sina närstående intensivt, upplever vissa hälsoproblem i högre grad än andra, visar en ny studie vid ARC, Karolinska institutet. Dessa…

Porträttbild på Dennis Fahlgren

Historisk avhandling ger insikter om äldres ekonomi i dag

Många äldre personer fastnade i lågavlönade branscher och förlorade viktiga familjenätverk under början av 1900-talet. Det visar en avhandling som har undersökt äldres…

Syskon och föräldrar till 108-åringar lever längre

Föräldrar och syskon till personer som blir 108 år, lever också längre än genomsnittet. Det visar Jimmy Lindberg, doktorand vid Linköpings universitet, i…

Fler nyheter

Ensamhet kopplas till ökade hälsoproblem

Var tionde person över 75 år uppger att ensamhet påverkar deras mående negativt. Det visar en avhandling från Lunds universitet som även pekar…

Kollage med silhuetter på huvuden

Ny prognos: Så många får demens

Runt en kvarts miljon personer uppskattas ha en demenssjukdom i Sverige år 2050. En ny rapport från Karolinska institutet ger även prognos på…

Kvinna håller i en transflagga

Osäkerhet i mötet med äldre transpersoner

Socialsekreterare har begränsad kunskap om äldre transpersoners erfarenheter och behov, och är oroliga över att ställa fel frågor om könsidentitet. Det visar en…