Så mycket av BNP lade Sverige, Norge, Danmark och Finland på äldreomsorgen år 2018.
- Sverige – 2,4 procent
- Norge – 2,3 procent
- Danmark – 2,0 procent
- Finland – 1,5 procent
Coronapandemin har lett till att utmaningarna inom svensk omsorg fått stor uppmärksamhet. I en ny rapport har Myndigheten för vård- och omsorgsanalys kartlagt äldreomsorgens struktur, organisation och innehåll i fyra nordiska länder: Sverige, Danmark, Finland och Norge.
Undersökningen visar att de nordiska länderna arbetar på liknande sätt och att de har snarlika styrkor och svagheter. Det handlar främst om att det finns en hög ambitionsnivå på insatserna inom äldreomsorgen samtidigt som länderna brottas med att hantera den ökande andelen äldre i befolkningen och svårigheter med att hitta personal, säger projektledaren Kerstin Gunnarsson i ett pressmeddelande.
Länderna har alla brister i samverkan mellan omsorgen och hälso- och sjukvården, men Sverige sticker ut eftersom ansvaret delas mellan kommuner och regioner, vilket gör processen särskilt komplex.
Utöver det skiljer sig äldreomsorgen i Sverige från de övriga nordiska länderna när det gäller reglering av vård och omsorg till personer med nedsatt beslutsförmåga och hur stora finansiella resurser som går till äldreomsorgen.
– Vi kan se att de här skillnaderna finns, men det är svårt att bedöma om de påverkar kvaliteten på äldrevården eftersom länderna definierar, kategoriserar och redovisar insatser och utfall på olika sätt. Här finns potential för ett gemensamt arbete och lärande inför den fortsatta utvecklingen av äldreomsorgen, säger Jean-Luc af Geijerstam, generaldirektör på Myndigheten för vård- och omsorgsanalys.
Så mycket av BNP lade Sverige, Norge, Danmark och Finland på äldreomsorgen år 2018.
Myndigheten för vård- och omsorgsanalys (2021). Den nordiska äldreomsorgen. En jämförande kartläggning av struktur, organisation och innehåll.
En ny studie har undersökt arbetet för god munhälsa på särskilt boende. Det finns verktyg som fungerar, men oklar ansvarsfördelning och bristande kunskap…
Att samla primärvård, rehab och biståndshandläggning i en seniormottagning kan underlätta för äldre personer som behöver stöd. Nestor FoU-center har utvärderat uppbyggnaden av…
Trots att äldre personer i Sverige förväntas bo hemma så länge som möjligt, väljer många att ansöka om att flytta till ett särskilt…
Äldre personer gynnas och klarar av att träna högintensivt i korta intervaller. Trots att den totala träningstiden kan halveras, jämfört med konventionell träning,…
För den äldre generationen kan relationen till bonusbarnbarn vara komplicerad. Men barnen gör ingen större skillnad på biologisk eller bonusanknyting – engagemanget räknas,…
SBU har granskat fem sammanställningar av forskningen kring insatser mot ensamhet. De konstaterar att forskningen är spretig, men att det finns saker att…