Foto: Mostphotos

Många kommuner delar upp arbetet i hemtjänsten

Att dela upp arbetet i mer och mindre kvalificerade uppgifter kan vara en lösning på problemen med kompetensförsörjningen i äldreomsorgen. Socialstyrelsen har kartlagt hur kommunerna använder arbetsdifferentiering.

Att dela upp hemtjänstens olika uppgifter på olika personal, så kallad arbetsdifferentiering, ses ofta som en del av lösningen på äldreomsorgens kompetensförsörjning. Uppdelningen sker så att mindre kvalificerad personal utför mindre kvalificerade serviceuppgifter, som handling och städning, medan undersköterskor arbetar mer med omvårdnad. Socialstyrelsen har nu genomfört en kartläggning av hur kommunerna arbetar med frågan.

I rapporten Lägesbild: Arbetsdifferentiering inom äldreomsorgen, december 2024 framgår det att lite drygt hälften av Sveriges kommuner har infört någon form av arbetsdifferentiering i äldreomsorgen. Det går att jämföra med 35 procent för två år sedan.

Ett skäl till att inte arbetsdifferentiera är logistiken. I glesbygden gör långa avstånd att det inte blir effektivt att dela upp arbetet. Flera kommuner anger också att olika regleringar och heltid som norm gör det svårare att genomföra. I kommuner där man har stor andel av undersköterskor blir behovet av differentiering mindre, men där andelen utbildade är låg ökar behovet.

Av de kommuner som infört en uppdelning av arbetet är det mycket få, bara enstaka procent, som inte tycker att det lett till en förbättring. Samtidigt är det bara 20 procent av kommunerna som ännu faktiskt utvärderat förändringen. Dock har 60 procent pågående utvärderingar, eller planerar att genomföra en utvärdering.

– Som alltid är det viktigt att följa upp och utvärdera resultatet och konsekvenserna för de äldre och personalen när nya arbetssätt införs. Det är särskilt viktigt när det saknas forskning på området vilket är fallet när det gäller arbetsdifferentiering, säger Emanuel Åhlfeldt, utredare på Socialstyrelsen, i en nyhet på myndighetens hemsida.

Socialstyrelsen har publicerat en temasida om arbetsdifferentiering, där de också presenterar ett utvärderingsstöd som verksamheter och organisationer kan använda för att följa upp resultaten av sina förändringar.

Relaterat

Medelålders man tittar in i kamera från en dörröppning

Gamlebo – en plats för äldre missbrukare

På Gamlebo får äldre med aktivt missbruk stöd av personal. Den här ­typen av boenden brottas med många utmaningar och behöver följas upp…

Äldre man sitter på kafé och pratar i telefon

Inspiration i arbetet med sociala problem

Ett välkommet tillskott i bokhyllan hos alla socionomstudenter och yrkesverksamma socialarbetare. Så beskriver recensenten­ Maria Sjölund den nya boken Sociala problem efter 65.

Så upplever äldre sin sömn

Äldre upplever oro och rädsla som påverkar nattsömnen. Även störningar från personalens håll kan förekomma på särskilda boenden, visar en ny studie vid…

Fler nyheter

Äldre man sitter på sängen och håller om sin nacke

Mening med livet viktigt för äldre med smärta

Känsla av meningsfullhet är centralt för livskvaliteten bland äldre personer med smärta. Det visar en studie från Örebro universitet.

Polis i uniform som står framför polisskylt

Studie kartlägger personer med demens som försvinner

En studie från polisregion Öst visar att det finns fem faktorer som ökar risken för att personer med demens ska skadas när de…

Äldre kvinna står med utsträcka armar

Skräddarsydd rehabilitering förbättrar livet vid demenssjukdom

Ett individanpassat rehabiliteringsprogram, kombinerat med utbildning och stöd för närstående, kan öka social delaktighet för personer med demenssjukdom. Det visar en ny avhandling…