Här hittar du anmälan till Bostadsförsöket.
Medborgarforskning om äldres bostäder
Vetenskapsfestivalen Forskarfredag samordnas årligen av föreningen Vetenskap och allmänhet för att skapa mötesplatser mellan allmänhet och forskare. Till festivalen hör också ett initiativ till medborgarforskning, som framför allt riktar sig till skolungdomar. Men i år söker man även efter äldre personer till projektet Bostadsförsöket.
Bostadsförsöket organiseras i samarbete med Centre for ageing and supportive environments, CASE, vid Lunds universitet, SPF Seniorerna i Skåne och PRO Skåne. Målet är att bygga upp en databas med data om bostäders tillgänglighet, något som saknas i de befintliga databaserna kring äldre och åldrande.
– Pensionärsorganisationerna kommer att få tillgång till data som de kan använda för fortbildning inom sina organisationer samt för opinionsbildning lokalt och nationellt. Med stöd av forskarna kan de fortsätta att arbeta med analyser av insamlade data under lång tid efter det att medborgarforskningsprojektet Bostadsförsöket avslutats, säger Susanne Iwarsson, professor i gerontologi vid CASE, i en nyhet på Forskarfredags webbsajt.
Nu vänder man sig alltså till allmänheten, men främst seniorer och skolklasser, med en speciell mobilapp, där man får registrera olika data om sin bostad, allt ifrån dörröppningarnas bredd och trösklarnas höjd till om vattenkranarna går lätt att öppna. Själva undersökningen kommer att genomföras i samband med Forskarfredag under september och oktober, då appen också går att ladda ner, men anmälan är öppen redan nu.
Lärare som låter sin klass delta i projektet får ett forskningsbaserat underlag till sin undervisning, som passar bra för att närma sig frågor om forskning, åldrande, funktionsnedsättning och tillgänglighet.
Relaterat
Sjukdomstillstånd får hjärnan att åldras snabbare
Med hjälp av magnetkameraundersökningar har forskare jämfört 70-åringars biologiska hjärnålder. Det visade sig att kärlsjukdomar fick hjärnan att åldras snabbare, medan en hälsosam…
Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande
Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…
Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg
Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om…
Fler nyheter
Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut
Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya…
Tydligare samtal minskar felaktig läkemedelsanvändning
Bättre kommunikation mellan vårdpersonal och äldre patienter vid utskrivning från sjukhus kan minska felaktig användning av mediciner, onödiga akutbesök och återinläggningar. Det visar…
Allt fler blir jobbonärer
När Pensionsmyndigheten publicerar en ny rapport om jobbonärer står det klart att de blir allt fler. Hur många som väljer att jobba efter…