Här hittar du anmälan till Bostadsförsöket.
Medborgarforskning om äldres bostäder
Vetenskapsfestivalen Forskarfredag samordnas årligen av föreningen Vetenskap och allmänhet för att skapa mötesplatser mellan allmänhet och forskare. Till festivalen hör också ett initiativ till medborgarforskning, som framför allt riktar sig till skolungdomar. Men i år söker man även efter äldre personer till projektet Bostadsförsöket.
Bostadsförsöket organiseras i samarbete med Centre for ageing and supportive environments, CASE, vid Lunds universitet, SPF Seniorerna i Skåne och PRO Skåne. Målet är att bygga upp en databas med data om bostäders tillgänglighet, något som saknas i de befintliga databaserna kring äldre och åldrande.
– Pensionärsorganisationerna kommer att få tillgång till data som de kan använda för fortbildning inom sina organisationer samt för opinionsbildning lokalt och nationellt. Med stöd av forskarna kan de fortsätta att arbeta med analyser av insamlade data under lång tid efter det att medborgarforskningsprojektet Bostadsförsöket avslutats, säger Susanne Iwarsson, professor i gerontologi vid CASE, i en nyhet på Forskarfredags webbsajt.
Nu vänder man sig alltså till allmänheten, men främst seniorer och skolklasser, med en speciell mobilapp, där man får registrera olika data om sin bostad, allt ifrån dörröppningarnas bredd och trösklarnas höjd till om vattenkranarna går lätt att öppna. Själva undersökningen kommer att genomföras i samband med Forskarfredag under september och oktober, då appen också går att ladda ner, men anmälan är öppen redan nu.
Lärare som låter sin klass delta i projektet får ett forskningsbaserat underlag till sin undervisning, som passar bra för att närma sig frågor om forskning, åldrande, funktionsnedsättning och tillgänglighet.
Relaterat
”Språktester är inte hela lösningen”
Språkfrågan är viktig inom äldreomsorgen. Men det krävs mer än språktester för att få systemet att fungera. Personalen måste få utbildning och stöd,…
AI ska upptäcka sjukdomar i god tid
I ett nytt forskningsprojekt ska data från äldre analyseras med hjälp av AI, för att upptäcka hälsoproblem i god tid. Den nya tekniken…
Goda rutiner kan ge bättre munhälsa på särskilt boende
En ny studie har undersökt arbetet för god munhälsa på särskilt boende. Det finns verktyg som fungerar, men oklar ansvarsfördelning och bristande kunskap…
Fler nyheter
Högintensiv träning bra och säkert för äldre
Äldre personer gynnas och klarar av att träna högintensivt i korta intervaller. Trots att den totala träningstiden kan halveras, jämfört med konventionell träning,…
Samlad seniormottagning kan underlätta för alla
Att samla primärvård, rehab och biståndshandläggning i en seniormottagning kan underlätta för äldre personer som behöver stöd. Nestor FoU-center har utvärderat uppbyggnaden av…
Bonusbarnbarn sätter engagemanget främst
För den äldre generationen kan relationen till bonusbarnbarn vara komplicerad. Men barnen gör ingen större skillnad på biologisk eller bonusanknyting – engagemanget räknas,…