Foto: Unsplash

Muntorrhet vanligast bland äldre kvinnor

En stor studie har följt svenskar från 50 till 70 år års åldern för att undersöka förekomsten av muntorrhet. Resultaten visar att muntorrhet är vanligast bland kvinnor och på natten.

Ungefär var fjärde svensk rapporterar att de lider av muntorrhet i 50 års åldern, och antalet stiger med åldern. Det visar en enkätstudie som genomförts av en grupp internationella forskare från bland annat Sahlgrenska akademin på Göteborgs universitet och Universitetet i Bergen, Norge. Totalt 3 060 personer har följts i 25 år. 

Resultaten visar att muntorrhet generellt ökade med stigande ålder, men att den alltid var vanligare hos kvinnor och på nätterna. Förekomsten hos kvinnor ökade från cirka 15 procent vid 50 årsåldern till nästan 40 procent vid 75 år. 

På nätterna rapporterade 27 procent av de 50-åriga kvinnorna att de hade torr mun. Den siffran steg till 61 procent när de fyllt 75 år. 

Enligt studien var några av riskfaktorerna till att utveckla muntorrhet dålig allmänhälsa, tuggproblem och en låg utbildningsnivå.

Läs studien i sin helhet

Ann-Katrin Johansson, Ridwaan Omar, Berit Mastrovito, Josefin Sannevik, Gunnar E Carlsson & Anders Johansson (2022). Prediction of xerostomia in a 75-year-old population: A 25-year longitudinal study. Publicerad i Journal of dentistry. 

Relaterat

Äldre kvinna fläktar sig med en solfjäder

Värmeböljor kan ge farliga saltrubbningar hos äldre

Den globala uppvärmningen i samband med en åldrande befolkning kan leda till en kraftig ökning av människor med allvarliga saltrubbningar i blodet. Det…

Proteiner och styrketräning hjälper åldrande muskler

Äldre behåller förmågan att bevara muskelmassa och funktion. Styrketräning och intag av proteiner ger god effekt i den processen, visar en ny avhandling…

Med träningsprogram och olika förebyggande insatser kan fallolyckor minskas ordentligt, visar ny studie. Foto: Mostphotos

Så kan äldres fallolyckor förebyggas

Det finns relativt enkla sätt att minska antalet fallolyckor rejält, visar ny forskning vid Lunds universitet. Vården behöver ta ett helhetsgrepp kring dessa…

Fler nyheter

En man sitter i soffan och mäter sitt blodtryck.

Fler och fler använder egenvårdsintyget

En ny studie från Stockholm konstaterar att antalet egenvårdsintyg har ökat med 600 procent mellan 2015 och 2022 i länet. Men samverkan mellan…

Äldre kvinna sitter och äter mat ensam

Kommuner tar ut matavgifter – trots maxtaxan

Det är stora skillnader mellan vad som ingår i kommunernas äldreomsorg. Ungefär fyra av tio kommuner tar ut en avgift för matdistribution, trots…

Tidig hembaserad palliativ vård ger bättre livskvalitet

Palliativ vård som inleds redan när en person diagnostiserats med en dödlig sjukdom kan få en avgörande roll för att förbättra patientens livskvalitet.…