Foto: Unsplash

Muntorrhet vanligast bland äldre kvinnor

En stor studie har följt svenskar från 50 till 70 år års åldern för att undersöka förekomsten av muntorrhet. Resultaten visar att muntorrhet är vanligast bland kvinnor och på natten.

Ungefär var fjärde svensk rapporterar att de lider av muntorrhet i 50 års åldern, och antalet stiger med åldern. Det visar en enkätstudie som genomförts av en grupp internationella forskare från bland annat Sahlgrenska akademin på Göteborgs universitet och Universitetet i Bergen, Norge. Totalt 3 060 personer har följts i 25 år. 

Resultaten visar att muntorrhet generellt ökade med stigande ålder, men att den alltid var vanligare hos kvinnor och på nätterna. Förekomsten hos kvinnor ökade från cirka 15 procent vid 50 årsåldern till nästan 40 procent vid 75 år. 

På nätterna rapporterade 27 procent av de 50-åriga kvinnorna att de hade torr mun. Den siffran steg till 61 procent när de fyllt 75 år. 

Enligt studien var några av riskfaktorerna till att utveckla muntorrhet dålig allmänhälsa, tuggproblem och en låg utbildningsnivå.

Läs studien i sin helhet

Ann-Katrin Johansson, Ridwaan Omar, Berit Mastrovito, Josefin Sannevik, Gunnar E Carlsson & Anders Johansson (2022). Prediction of xerostomia in a 75-year-old population: A 25-year longitudinal study. Publicerad i Journal of dentistry. 

Relaterat

Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande

Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…

Nu finns ett nytt diskussionsmaterial som stöd i arbetet med våldsutsatta äldre. Foto: Mostphotos

Nytt stöd i arbetet med våldsutsatta äldre

Socialstyrelsen har tagit fram ett nytt diskussionsmaterial för personal som arbetar med äldre. Syftet är att upptäcka och kunna hantera våld som förekommer…

Steg för steg kan personalen lära sig mer om att förebygga hälsorisker hos äldre, med ­Kunskapstrappan som hjälp. Illustrationen är ­hämtad från avhandlingens omslag – se ref.

Kunskapstrappa förebygger hälsorisker

En ny utbildningsmodell kan hjälpa till att förebygga hälsorisker som trycksår, under­näring och dålig munhälsa hos äldre. Forskare och omsorgspersonal har utvecklat den…

Fler nyheter

En äldre man sitter i en soffa och tittar på sin mobiltelefon.

Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg

Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om…

Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut

Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya…

Tydligare samtal minskar felaktig läkemedelsanvändning

Bättre kommunikation mellan vårdpersonal och äldre patienter vid utskrivning från sjukhus kan minska felaktig användning av mediciner, onödiga akutbesök och återinläggningar. Det visar…