Foto: Unsplash

Muntorrhet vanligast bland äldre kvinnor

En stor studie har följt svenskar från 50 till 70 år års åldern för att undersöka förekomsten av muntorrhet. Resultaten visar att muntorrhet är vanligast bland kvinnor och på natten.

Ungefär var fjärde svensk rapporterar att de lider av muntorrhet i 50 års åldern, och antalet stiger med åldern. Det visar en enkätstudie som genomförts av en grupp internationella forskare från bland annat Sahlgrenska akademin på Göteborgs universitet och Universitetet i Bergen, Norge. Totalt 3 060 personer har följts i 25 år. 

Resultaten visar att muntorrhet generellt ökade med stigande ålder, men att den alltid var vanligare hos kvinnor och på nätterna. Förekomsten hos kvinnor ökade från cirka 15 procent vid 50 årsåldern till nästan 40 procent vid 75 år. 

På nätterna rapporterade 27 procent av de 50-åriga kvinnorna att de hade torr mun. Den siffran steg till 61 procent när de fyllt 75 år. 

Enligt studien var några av riskfaktorerna till att utveckla muntorrhet dålig allmänhälsa, tuggproblem och en låg utbildningsnivå.

Läs studien i sin helhet

Ann-Katrin Johansson, Ridwaan Omar, Berit Mastrovito, Josefin Sannevik, Gunnar E Carlsson & Anders Johansson (2022). Prediction of xerostomia in a 75-year-old population: A 25-year longitudinal study. Publicerad i Journal of dentistry. 

Relaterat

Äldre kvinnor håller i stolar och tränar balansen

Bättre förståelse för balans minskar fallrisken

Fallolyckor är en av de vanligaste orsakerna till skador hos äldre personer. En bättre förståelse för hur balans fungerar och hur man tränar…

Äldre man sitter på sängen och håller om sin nacke

Mening med livet viktigt för äldre med smärta

Känsla av meningsfullhet är centralt för livskvaliteten bland äldre personer med smärta. Det visar en studie från Örebro universitet.

Så gamla väntas vi bli

Vi kommer att leva längre än vi tror. Medellivslängden, som vi ofta utgår ifrån, kan vara missvisande. Nu visar Pensionsmyndighetens siffror att varannan…

Fler nyheter

Äldre man sitter och tittar på sin smarttelefon

55 miljoner kronor till forskning om bättre livskvalitet för äldre 

Familjen Kamprads stiftelse har beviljat över 50 miljoner kronor till forskning som ska förbättra livskvaliteten hos äldre personer. Digital trygghet på nätet och…

Polis i uniform som står framför polisskylt

Studie kartlägger personer med demens som försvinner

En studie från polisregion Öst visar att det finns fem faktorer som ökar risken för att personer med demens ska skadas när de…

Äldre kvinna står med utsträcka armar

Skräddarsydd rehabilitering förbättrar livet vid demenssjukdom

Ett individanpassat rehabiliteringsprogram, kombinerat med utbildning och stöd för närstående, kan öka social delaktighet för personer med demenssjukdom. Det visar en ny avhandling…