Socialstyrelsen (2023). Öppna jämförelser 2023 Resultat från undersökningen ”Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?”
Negativ trend i brukarundersökningen
I Socialstyrelsens årliga brukarundersökning Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? finns det flera positiva signaler. Men sett över längre tid ser det sämre ut. Undersökningen har genomförts sedan 2013 och består av en enkät som skickas ut till personer över 65 år med äldreomsorg i någon form.
– Utvecklingen över tid visar på en generellt nedåtgående trend och under pandemiåren blev det ännu sämre. Det kan vara en förklaring till att vi nu ser att det vänder uppåt inom ett par av de områden vi ställt frågor om, säger Michaela Prochazka, äldresamordnare på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.
Exempel på positiva resultat ur årets undersökning är att det blivit lättare för boende på särskilt boende att få träffa en sjuksköterska. Dessutom är det något färre som i år lider av ofrivillig ensamhet. Ändå besväras 19 procent av de boende på säbo och tolv procent av hemmaboende med hemtjänst av ensamhet.
– De flesta kommuner har under det senaste året sökt de statsbidrag som Socialstyrelsen fördelar för att minska ofrivillig ensamhet bland äldre och förhoppningen är ju att det ska kunna bidra till att färre äldre känner sig ensamma, säger Michaela Prochazka.
Det är fortfarande stora skillnader mellan olika kommuner när det gäller resultaten av undersökningen. I allmänhet är män något mer positiva än kvinnor i sina enkätsvar, och yngre är allmänt sett lite mer negativa än äldre personer.
Relaterat
”Språktester är inte hela lösningen”
Språkfrågan är viktig inom äldreomsorgen. Men det krävs mer än språktester för att få systemet att fungera. Personalen måste få utbildning och stöd,…
AI ska upptäcka sjukdomar i god tid
I ett nytt forskningsprojekt ska data från äldre analyseras med hjälp av AI, för att upptäcka hälsoproblem i god tid. Den nya tekniken…
Goda rutiner kan ge bättre munhälsa på särskilt boende
En ny studie har undersökt arbetet för god munhälsa på särskilt boende. Det finns verktyg som fungerar, men oklar ansvarsfördelning och bristande kunskap…
Fler nyheter
Högintensiv träning bra och säkert för äldre
Äldre personer gynnas och klarar av att träna högintensivt i korta intervaller. Trots att den totala träningstiden kan halveras, jämfört med konventionell träning,…
Samlad seniormottagning kan underlätta för alla
Att samla primärvård, rehab och biståndshandläggning i en seniormottagning kan underlätta för äldre personer som behöver stöd. Nestor FoU-center har utvärderat uppbyggnaden av…
Bonusbarnbarn sätter engagemanget främst
För den äldre generationen kan relationen till bonusbarnbarn vara komplicerad. Men barnen gör ingen större skillnad på biologisk eller bonusanknyting – engagemanget räknas,…