Nordens välfärdscenter är en mellanstatlig institution inom Nordiska ministerrådet som arbetar för att utveckla välfärden i Norden genom att bland annat ta fram och förmedla kunskap.
Nordiskt projekt kartlägger ensamhet
Restriktionerna under coronapandemin har gjort det svårare att upprätthålla sociala relationer i vardagen. Bland annat personer 70 år och äldre har blivit särskilt isolerade och rapporterat starka känslor av ensamhet.
Tillsammans med nordiska forskare ska institutionen Nordens välfärdscenter kartlägga vilka fysiska och psykiska effekter den sociala isoleringen har haft och vilka som drabbats hårdast.
Det ettåriga projektet ska också kartlägga goda exempel på åtgärder och policy som länderna har infört för att motverka ensamheten och den sociala isoleringen. Förhoppningen är att de goda exemplen ska vara till stöd för myndigheter, organisationer och beslutsfattare inför kommande kriser.
Relaterat
Så kan äldres fallolyckor förebyggas
Det finns relativt enkla sätt att minska antalet fallolyckor rejält, visar ny forskning vid Lunds universitet. Vården behöver ta ett helhetsgrepp kring dessa patienter, enligt Sölve Elmståhl, professor i geriatrik och ansvarig för studien.
Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande
Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven doktor vid Linnéuniversitetet.
Nytt stöd i arbetet med våldsutsatta äldre
Socialstyrelsen har tagit fram ett nytt diskussionsmaterial för personal som arbetar med äldre. Syftet är att upptäcka och kunna hantera våld som förekommer i olika former.
Fler nyheter
Så kan demens påverka empatiförmågan
Patienter med frontallobsdemens saknar ofta förmågan till att känna empati. En ny studie visar att dessa patienter inte har samma aktivitet i hjärnan som friska personer när de bevittnar andras smärta.
Personer med parkinson får hjälp att bryta ensamhet
En ny app kan hjälpa personer med Parkinsons sjukdom att bryta isolering och ensamhet. Forskaren Gomathi Thangavel, Örebro universitet, har utvecklat tekniken tillsammans med målgruppen.
Bättre livskvalitet med smart tandborste
Med hjälp av sensorer kan en smart, intelligent eltandborste göra stor skillnad för äldre personers munhälsa och livskvalitet. Det visar en avhandling från Blekinge tekniska högskola.