Nordens välfärdscenter är en mellanstatlig institution inom Nordiska ministerrådet som arbetar för att utveckla välfärden i Norden genom att bland annat ta fram och förmedla kunskap.
Nordiskt projekt kartlägger ensamhet
Restriktionerna under coronapandemin har gjort det svårare att upprätthålla sociala relationer i vardagen. Bland annat personer 70 år och äldre har blivit särskilt isolerade och rapporterat starka känslor av ensamhet.
Tillsammans med nordiska forskare ska institutionen Nordens välfärdscenter kartlägga vilka fysiska och psykiska effekter den sociala isoleringen har haft och vilka som drabbats hårdast.
Det ettåriga projektet ska också kartlägga goda exempel på åtgärder och policy som länderna har infört för att motverka ensamheten och den sociala isoleringen. Förhoppningen är att de goda exemplen ska vara till stöd för myndigheter, organisationer och beslutsfattare inför kommande kriser.
Relaterat
Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande
Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven doktor vid Linnéuniversitetet.
Nytt stöd i arbetet med våldsutsatta äldre
Socialstyrelsen har tagit fram ett nytt diskussionsmaterial för personal som arbetar med äldre. Syftet är att upptäcka och kunna hantera våld som förekommer i olika former.
Kunskapstrappa förebygger hälsorisker
En ny utbildningsmodell kan hjälpa till att förebygga hälsorisker som trycksår, undernäring och dålig munhälsa hos äldre. Forskare och omsorgspersonal har utvecklat den tillsammans.
Fler nyheter
Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg
Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om utvärderingarna görs på dem som har lättast att ta till sig och använda digital teknik?
Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut
Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya studier från Göteborgs universitet och nya siffror från Socialstyrelsen.
Tydligare samtal minskar felaktig läkemedelsanvändning
Bättre kommunikation mellan vårdpersonal och äldre patienter vid utskrivning från sjukhus kan minska felaktig användning av mediciner, onödiga akutbesök och återinläggningar. Det visar ny forskning.