Nordiskt projekt kartlägger ensamhet

Hur påverkar social isolering det psykiska och fysiska måendet under coronapandemin? Och vilka interventioner har de nordiska länderna infört för att motverka ensamheten? Det ska Nordens välfärdscenter undersöka.

Restriktionerna under coronapandemin har gjort det svårare att upprätthålla sociala relationer i vardagen. Bland annat personer 70 år och äldre har blivit särskilt isolerade och rapporterat starka känslor av ensamhet. 

Tillsammans med nordiska forskare ska institutionen Nordens välfärdscenter kartlägga vilka fysiska och psykiska effekter den sociala isoleringen har haft och vilka som drabbats hårdast. 

Det ettåriga projektet ska också kartlägga goda exempel på åtgärder och policy som länderna har infört för att motverka ensamheten och den sociala isoleringen. Förhoppningen är att de goda exemplen ska vara till stöd för myndigheter, organisationer och beslutsfattare inför kommande kriser.

Fakta
Nordens välfärdscenter

Nordens välfärdscenter är en mellanstatlig institution inom Nordiska ministerrådet som arbetar för att utveckla välfärden i Norden genom att bland annat ta fram och förmedla kunskap. 

Relaterat

Allt fler äldre kvinnor medicinerar mot ångest och depression

Under åren 2006–2022 ökade användningen av antidepressiva läkemedel med 23 procent bland personer över 65 år. Det är främst kvinnor som blir diagnostiserade med ångest och depression, men mörkertalet bland männen kan vara stort.

Äldre i Centrum #4/23: kultur

I årets sista nummer berättar vi om hur kultur påverkar hälsan hos äldre och vård- och omsorgspersonal. Läs bland annat om musik som gör tillvaron lugnare för anhörigvårdare, samtal om konst som kan väcka sinnen till liv eller personer i…

Illustration av personer som sitter i en cirkel

Handfestival på äldreboendet

När en grupp forskare och artister arrangerade en festival för händerna, tillsammans med vårdpersonal och boende på ett äldreboende, uppstod spännande samtal och en början på något nytt.

Fler nyheter

Minskad dopaminsignalering påverkar hjärnans kommunikationsbanor

När vi blir äldre fungerar hjärnan inte lika effektivt som tidigare. Effekten av dopamin, hjärnans belöningssystem, verkar minska när vi åldras visar forskningsprojektet DyNAMiC.

En man och en kvinna ligger i sängen och sover och håller varandra i handen.

Många sätt att flytta ihop som äldre

Många flyttar när de har gått i pension, antingen själva eller tillsammans med en partner. Nu har forskare undersökt hur flytt och boende kan se ut och upplevas, och de hittade en mångfald av berättelser.

Glöm inte att äldre hbtq-personer finns

Studier visar att medarbetare i äldreomsorgen säger att de aldrig har mött en äldre hbtq-person. Det kan bero på bristande kunskap i mottagande. Äldre hbtq-personer är oroliga för hur de ska bli bemötta när de behöver omsorg i framtiden.