Nordiskt projekt kartlägger ensamhet

Hur påverkar social isolering det psykiska och fysiska måendet under coronapandemin? Och vilka interventioner har de nordiska länderna infört för att motverka ensamheten? Det ska Nordens välfärdscenter undersöka.

Restriktionerna under coronapandemin har gjort det svårare att upprätthålla sociala relationer i vardagen. Bland annat personer 70 år och äldre har blivit särskilt isolerade och rapporterat starka känslor av ensamhet. 

Tillsammans med nordiska forskare ska institutionen Nordens välfärdscenter kartlägga vilka fysiska och psykiska effekter den sociala isoleringen har haft och vilka som drabbats hårdast. 

Det ettåriga projektet ska också kartlägga goda exempel på åtgärder och policy som länderna har infört för att motverka ensamheten och den sociala isoleringen. Förhoppningen är att de goda exemplen ska vara till stöd för myndigheter, organisationer och beslutsfattare inför kommande kriser.

Fakta
Nordens välfärdscenter

Nordens välfärdscenter är en mellanstatlig institution inom Nordiska ministerrådet som arbetar för att utveckla välfärden i Norden genom att bland annat ta fram och förmedla kunskap. 

Relaterat

Äldre kvinna sitter i en soffa och tittar ut genom fönstret.

Utmattningssyndrom ökade risken för demenssjukdom

En studie från Göteborgs universitet undersökte sambandet mellan utmattningssyndrom i medelåldern och senare demenssjukdom. Det visade sig att det finns en koppling.

Porträttbild på Merita Neziraj.

Modell för ökad kunskap om hälsorisker på SÄBO

Befolkningen blir äldre och risken ökar för trycksår, undernäring, dålig munhälsa och fall. I sin doktorsavhandling har Merita Neziraj arbetat fram en kunskapsmodell för att arbeta med förebyggande på särskilt boende.

Fler äldre lever längre efter operation

En omfattande studie från Karolinska universitetssjukhuset och Karolinska institutet visar att samtidigt som allt fler multisjuka äldre personer blir opererade, är överlevnaden efter operation längre än tidigare.

Fler nyheter

Detalj ur omslaget till SBU:s rapport

Goda insatser för att behålla självständighet i åldrandet

SBU har utvärderat en forskningsöversikt över insatser för att bibehålla självständighet och hemmaboende hos äldre personer. De konstaterar att studien är välgjord och kan fungera som inspiration för kommunerna i utformningen av insatser i omsorgen.

Att ge äldre personer plats i forskningen

Allt fler projekt ger utrymme för personer utanför den akademiska världen att delta i forskningsprocessen. En grupp som fortfarande har svårt att komma till tals är sköra äldre personer. Om detta handlar Isak Berges avhandling.

Ett ansvar som aldrig vilar!

–Stöd till anhöriga som vårdar en make, maka eller sambo med demenssjukdom i hemmet måste bli mer individanpassad och flexibel. Det konstaterar forskaren i vårdvetenskap, Marcus Falk Johansson i sin doktorsavhandling: ”For better and for worse, till death do us…