Soile Hämäläinen, Frauke Musial, Ola Graff, Henrik Schirmer, Anita Salamonsen och Grete Mehus (2020). The art of yoik in care: Sami caregivers’ experiences in dementia in Northern Norway. Nordic journal of arts, culture and health.
Norsk studie visar jojkens betydelse i demensvården
Det är en grupp norska forskare som gjort djupintervjuer med släktingar och vårdpersonal till äldre samer med demenssjukdom. I en artikel som publicerats i Nordic journal of arts, culture and health, skriver de att det norska samhällets historia med kolonisation och assimilation av den samiska befolkningen, bidrar till att jojken inte används systematiskt som musikterapi i vården i dag.
Intervjupersonerna vittnar också om att jojken är upplivande, ger kraft, goda känslor och väcker minnen.
– Det är som att tända ett ljus. Folk lever upp. Jojken är upplivande och lugnande, säger Soile Päivikki Hämäläinen, forskare vid Norges arktiska universitet i en intervju med NRK.
Flera av studiens deltagare har berättat hur patienter kan lugnas om någon i personalen jojkar en jojk, som hen känner igen. Men samtidigt finns det vittnesmål om hur jojkande äldre tystas ned av personal på boenden.
– Det kan ge otrygga möten mellan vårdpersonal och personer med demens, säger Soile Päivikki Hämäläinen.
Relaterat

Gamlebo – en plats för äldre missbrukare
På Gamlebo får äldre med aktivt missbruk stöd av personal. Den här typen av boenden brottas med många utmaningar och behöver följas upp bättre, enligt forskare i Lund. De har kartlagt drygt tjugo boenden.

Studie kartlägger personer med demens som försvinner
En studie från polisregion Öst visar att det finns fem faktorer som ökar risken för att personer med demens ska skadas när de försvinner. Förhoppningen är att resultaten kan leda till ett mer effektivt och säkrare sökningsarbete.

Inspiration i arbetet med sociala problem
Ett välkommet tillskott i bokhyllan hos alla socionomstudenter och yrkesverksamma socialarbetare. Så beskriver recensenten Maria Sjölund den nya boken Sociala problem efter 65.
Fler nyheter

Mening med livet viktigt för äldre med smärta
Känsla av meningsfullhet är centralt för livskvaliteten bland äldre personer med smärta. Det visar en studie från Örebro universitet.

Skräddarsydd rehabilitering förbättrar livet vid demenssjukdom
Ett individanpassat rehabiliteringsprogram, kombinerat med utbildning och stöd för närstående, kan öka social delaktighet för personer med demenssjukdom. Det visar en ny avhandling från Umeå universitet.

Så gamla väntas vi bli
Vi kommer att leva längre än vi tror. Medellivslängden, som vi ofta utgår ifrån, kan vara missvisande. Nu visar Pensionsmyndighetens siffror att varannan kvinna som är 66 år i dag väntas bli 90 år.