Norsk studie visar jojkens betydelse i demensvården

En intervjustudie med 17 personer som vårdar äldre samer med demenssjukdom visar att jojken kan ha stor betydelse i deras vardag. Men det är inte alltid den tas emot väl av vårdpersonalen.

Det är en grupp norska forskare som gjort djupintervjuer med släktingar och vårdpersonal till äldre samer med demenssjukdom. I en artikel som publicerats i Nordic journal of arts, culture and health, skriver de att det norska samhällets historia med kolonisation och assimilation av den samiska befolkningen, bidrar till att jojken inte används systematiskt som musikterapi i vården i dag.

Intervjupersonerna vittnar också om att jojken är upplivande, ger kraft, goda känslor och väcker minnen.

– Det är som att tända ett ljus. Folk lever upp. Jojken är upplivande och lugnande, säger Soile Päivikki Hämäläinen, forskare vid Norges arktiska universitet i en intervju med NRK.

Flera av studiens deltagare har berättat hur patienter kan lugnas om någon i personalen jojkar en jojk, som hen känner igen. Men samtidigt finns det vittnesmål om hur jojkande äldre tystas ned av personal på boenden.

– Det kan ge otrygga möten mellan vårdpersonal och personer med demens, säger Soile Päivikki Hämäläinen.

Läs artikeln

Soile Hämäläinen, Frauke Musial, Ola Graff, Henrik Schirmer, Anita Salamonsen och Grete Mehus (2020). The art of yoik in care: Sami caregivers’ experiences in dementia in Northern Norway. Nordic journal of arts, culture and health.

Relaterat

Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut

Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya studier från Göteborgs universitet och nya siffror från Socialstyrelsen.

Nu finns ett nytt diskussionsmaterial som stöd i arbetet med våldsutsatta äldre. Foto: Mostphotos

Nytt stöd i arbetet med våldsutsatta äldre

Socialstyrelsen har tagit fram ett nytt diskussionsmaterial för personal som arbetar med äldre. Syftet är att upptäcka och kunna hantera våld som förekommer i olika former.

Stenen blir ett föremål som kan få en stor ­betydelse för användaren, enligt forskarna i projektet. Foto: Rise

Digitala stenar väcker berättelser till liv

Ett taktilt koncept för att aktivera och tillgängliggöra livsberättelser. Det har forskare utvecklat i form av stenliknande objekt med en ­digital kärna. Det nya verktyget når bortom diagnoserna.

Fler nyheter

Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande

Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven doktor vid Linnéuniversitetet.

En äldre man sitter i en soffa och tittar på sin mobiltelefon.

Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg

Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om utvärderingarna görs på dem som har lättast att ta till sig och använda digital teknik?

Tydligare samtal minskar felaktig läkemedelsanvändning

Bättre kommunikation mellan vårdpersonal och äldre patienter vid utskrivning från sjukhus kan minska felaktig användning av mediciner, onödiga akutbesök och återinläggningar. Det visar ny forskning.