Sök efter appen Bostadsförsöket i din telefons nedladdningstjänst. Den finns tillgänglig för de flesta telefoner och surfplattor. När du startar försöket får du ange grundläggande data om din bostad, exempelvis i vilket postnummerområde den ligger, när den byggdes och vem som bor där. Därefter börjar mätningar av entré, kök, badrum och övriga utrymmen.
Nu startar medborgarforskningen i Bostadsförsöket
I september och oktober har alla chansen att bidra till forskningen om äldre och åldrande. Det är Center for aging and supportive environments, CASE, vid Lunds universitet som tillsammans med Vetenskap och allmänhets vetenskapsfestival Forskarfredag drar igång projektet Bostadsförsöket. Målet är att samla in data till undersökningar om tillgänglighet i våra bostäder.
– Sveriges befolkning blir allt äldre och många seniorer vill bo kvar hemma så länge det går. Tyvärr begränsas möjligheten ofta av miljöhinder som trappor, trösklar och smala dörrar, säger Susanne Iwarsson, professor vid forskningscentrumet CASE vid Lunds universitet och vetenskapligt ansvarig för Bostadsförsöket, i ett pressmeddelande.
Möjligheten att få allmänhetens hjälp kan mångdubbla mängden data som är tillgänglig för forskningen. Forskarfredag är vana att samarbeta med skolan, men det är ett unikt initiativ att nu vända sig till de äldre. Med sig som partners har man pensionärsorganisationerna SPF Seniorerna, PRO och SKPF Pensionärerna.
– Hittills har nästan 2 000 anmält att de vill medverka i Bostadsförsöket, men det finns plats för många fler. Alla som vill bidra till ökad kunskap om tillgänglighet är välkomna, säger Martin Bergman, utredare på Vetenskap och allmänhet.
Den som vill hjälpa till och mäta sin bostad börjar med att installera appen Bostadsförsöket i sin telefon eller surfplatta. Sedan behövs bara en tumstock och det är bara att följa instruktionerna. För skolan finns dessutom en speciell lärarhandledning tillgänglig, vilket gör det lätt att anpassa försöket till undervisningen.
Relaterat
”Språktester är inte hela lösningen”
Språkfrågan är viktig inom äldreomsorgen. Men det krävs mer än språktester för att få systemet att fungera. Personalen måste få utbildning och stöd,…
AI ska upptäcka sjukdomar i god tid
I ett nytt forskningsprojekt ska data från äldre analyseras med hjälp av AI, för att upptäcka hälsoproblem i god tid. Den nya tekniken…
Goda rutiner kan ge bättre munhälsa på särskilt boende
En ny studie har undersökt arbetet för god munhälsa på särskilt boende. Det finns verktyg som fungerar, men oklar ansvarsfördelning och bristande kunskap…
Fler nyheter
Högintensiv träning bra och säkert för äldre
Äldre personer gynnas och klarar av att träna högintensivt i korta intervaller. Trots att den totala träningstiden kan halveras, jämfört med konventionell träning,…
Samlad seniormottagning kan underlätta för alla
Att samla primärvård, rehab och biståndshandläggning i en seniormottagning kan underlätta för äldre personer som behöver stöd. Nestor FoU-center har utvärderat uppbyggnaden av…
Bonusbarnbarn sätter engagemanget främst
För den äldre generationen kan relationen till bonusbarnbarn vara komplicerad. Men barnen gör ingen större skillnad på biologisk eller bonusanknyting – engagemanget räknas,…