Sök efter appen Bostadsförsöket i din telefons nedladdningstjänst. Den finns tillgänglig för de flesta telefoner och surfplattor. När du startar försöket får du ange grundläggande data om din bostad, exempelvis i vilket postnummerområde den ligger, när den byggdes och vem som bor där. Därefter börjar mätningar av entré, kök, badrum och övriga utrymmen.

Nu startar medborgarforskningen i Bostadsförsöket
I september och oktober har alla chansen att bidra till forskningen om äldre och åldrande. Det är Center for aging and supportive environments, CASE, vid Lunds universitet som tillsammans med Vetenskap och allmänhets vetenskapsfestival Forskarfredag drar igång projektet Bostadsförsöket. Målet är att samla in data till undersökningar om tillgänglighet i våra bostäder.
– Sveriges befolkning blir allt äldre och många seniorer vill bo kvar hemma så länge det går. Tyvärr begränsas möjligheten ofta av miljöhinder som trappor, trösklar och smala dörrar, säger Susanne Iwarsson, professor vid forskningscentrumet CASE vid Lunds universitet och vetenskapligt ansvarig för Bostadsförsöket, i ett pressmeddelande.
Möjligheten att få allmänhetens hjälp kan mångdubbla mängden data som är tillgänglig för forskningen. Forskarfredag är vana att samarbeta med skolan, men det är ett unikt initiativ att nu vända sig till de äldre. Med sig som partners har man pensionärsorganisationerna SPF Seniorerna, PRO och SKPF Pensionärerna.
– Hittills har nästan 2 000 anmält att de vill medverka i Bostadsförsöket, men det finns plats för många fler. Alla som vill bidra till ökad kunskap om tillgänglighet är välkomna, säger Martin Bergman, utredare på Vetenskap och allmänhet.
Den som vill hjälpa till och mäta sin bostad börjar med att installera appen Bostadsförsöket i sin telefon eller surfplatta. Sedan behövs bara en tumstock och det är bara att följa instruktionerna. För skolan finns dessutom en speciell lärarhandledning tillgänglig, vilket gör det lätt att anpassa försöket till undervisningen.
Relaterat

Anhöriga som vårdar behöver stöd
Äldre som vårdar sina närstående intensivt, upplever vissa hälsoproblem i högre grad än andra, visar en ny studie vid ARC, Karolinska institutet. Dessa…

Historisk avhandling ger insikter om äldres ekonomi i dag
Många äldre personer fastnade i lågavlönade branscher och förlorade viktiga familjenätverk under början av 1900-talet. Det visar en avhandling som har undersökt äldres…

Syskon och föräldrar till 108-åringar lever längre
Föräldrar och syskon till personer som blir 108 år, lever också längre än genomsnittet. Det visar Jimmy Lindberg, doktorand vid Linköpings universitet, i…
Fler nyheter

Ny prognos: Så många får demens
Runt en kvarts miljon personer uppskattas ha en demenssjukdom i Sverige år 2050. En ny rapport från Karolinska institutet ger även prognos på…

Osäkerhet i mötet med äldre transpersoner
Socialsekreterare har begränsad kunskap om äldre transpersoners erfarenheter och behov, och är oroliga över att ställa fel frågor om könsidentitet. Det visar en…

55 miljoner kronor till forskning om bättre livskvalitet för äldre
Familjen Kamprads stiftelse har beviljat över 50 miljoner kronor till forskning som ska förbättra livskvaliteten hos äldre personer. Digital trygghet på nätet och…