Vetra Markeviciute, Manoj Puthia, Linnea Arvidsson, Yang Liu, Elin Törnquist och Alessandro Tengattini m fl (2024). Systemically administered zoledronic acid activates locally implanted synthetic hydroxyapatite particles enhancing peri-implant bone formation: A regenerative medicine approach to improve fracture fixation. Publicerad i Acta biomaterialia.
Ny behandling kan stärka benvävnad efter höftfraktur
Ungefär 200 miljoner människor världen över bedöms lida av osteoporos, det vill säga benskörhet. Risken att drabbas ökar vid hög ålder. I Sverige inträffar ungefär 124 000 frakturer som kan kopplas till benskörhet varje år. Försämrad benkvalitet medför även att implantat, som används för att fixera frakturen, fäster sämre.
Nu visar en internationell studie med forskare från Lunds universitet att man kan spruta in ett speciellt material runt implantatet för att förstärka benvävnaden. Sex månader efter operation hade deltagarnas benmassa ökat med tio procent runt implantatet.
Materialet, som heter hydroxylapatit, finns naturligt i benvävnaden och hjälper normalt till att bygga upp och reparera skelettet, men bryts ner vid benskörhet.
– Materialet stelnar omedelbart, vilket förbättrar hållfastheten i förankringen. Som ett andra steg får patienten dessutom en spruta med ett bisfosfonat läkemedel, som via blodbanan söker sig till benmineralet och aktiverar en biologisk utveckling av nytt ben i det spröda skelettet runt implantatet, säger Deepak Raina, sisteförfattare till studien och forskare inom experimentell ortopedi vid Lunds universitet, i ett pressmeddelande.
Bisfosfonater är en grupp läkemedel som är vanliga vid behandling av benskörhet. De bromsar nedbrytningen av ben och minskar risken för framtida frakturer, men enligt studien är det viktigt att ge läkemedlet tidigt – helst tre till sju dagar efter operationen för att få bäst effekt.
– Både hydroxylapatit och bisfosfonat är väletablerade och godkända preparat för människor. Det vi har gjort är att kombinera dem vilket ger materialet liv så att patienten med benskörhet kan bilda ny benvävnad, säger Deepak Raina.
Relaterat
Bättre livskvalitet med smart tandborste
Med hjälp av sensorer kan en smart, intelligent eltandborste göra stor skillnad för äldre personers munhälsa och livskvalitet. Det visar en avhandling från…
Så kan äldres fallolyckor förebyggas
Det finns relativt enkla sätt att minska antalet fallolyckor rejält, visar ny forskning vid Lunds universitet. Vården behöver ta ett helhetsgrepp kring dessa…
Tydligare samtal minskar felaktig läkemedelsanvändning
Bättre kommunikation mellan vårdpersonal och äldre patienter vid utskrivning från sjukhus kan minska felaktig användning av mediciner, onödiga akutbesök och återinläggningar. Det visar…
Fler nyheter
Så kan demens påverka empatiförmågan
Patienter med frontallobsdemens saknar ofta förmågan till att känna empati. En ny studie visar att dessa patienter inte har samma aktivitet i hjärnan…
Personer med parkinson får hjälp att bryta ensamhet
En ny app kan hjälpa personer med Parkinsons sjukdom att bryta isolering och ensamhet. Forskaren Gomathi Thangavel, Örebro universitet, har utvecklat tekniken tillsammans…
Många kommuner delar upp arbetet i hemtjänsten
Att dela upp arbetet i mer och mindre kvalificerade uppgifter kan vara en lösning på problemen med kompetensförsörjningen i äldreomsorgen. Socialstyrelsen har kartlagt…