Man som håller i en smartphone. Dator i bakgrunden.
Digitala hjälpmedel, exempelvis mobiltelefoner, kan öka självständigheten och delaktigheten hos personer med funktionsnedsättning. Foto: Pixabay

Ojämlik fördelning av digitala hjälpmedel ökar utanförskapet

Surfplattor och smarta mobiltelefoner kan vara viktiga hjälpmedel för personer med funktionsnedsättningar, till exempel äldre. Men tillgången till produkterna varierar över hela landet, något som kan leda till ett större digitalt utanförskap.

Ungefär 1,1 miljoner personer lever i digitalt utanförskap i Sverige, varav den stora majoriteten är äldre. För dem kan digitala hjälpmedel, till exempel mobiltelefoner och datorer, vara ett sätt att öka självständigheten och den sociala delaktigheten, men enligt en rapport från myndigheten Vårdanalys finns det skillnader i vilka som får ta del av produkterna.

– För att nå målen i funktionshinderpolitiken behövs ett helhetsgrepp om hjälpmedelsförsörjningen och den digitala delaktigheten. Annars riskerar personer med funktionsnedsättning att bli utan insatser som skulle kunna förbättra deras livskvalitet, säger Johan Strömblad, Vårdanalysutredare.

Bestämmelserna om vilka som får digitala hjälpmedel, till exempel mobiltelefoner och datorer, styrs av regionerna själva. Vissa av dem förskriver produkterna till personer med allvarliga funktionsnedsättningar, men inte till de med lindrigare.

För de som inte får hjälpmedlen förskrivna är de privata ekonomiska förutsättningarna avgörande om man skaffar digitala verktyg. I intervjuer med patientföreträdare framgår det att många med funktionsnedsättning är äldre, lever på pension och inte har råd att köpa till exempel en surfplatta för att testa om det fungerar som hjälpmedel.

Relaterat

Äldre man tittar frustrerat på en surfplatta

Ensamhet vanligare hos digitalt otrygga äldre

Äldre personer som är mindre digitalt aktiva har oftast mer besvär med ensamhet, jämfört med äldre som är digitalt aktiva. Det visar en…

Äldre kvinna sitter och tittar på en datorskärm

Webbsidor riskerar att utesluta äldre personer

Gränssnitten på offentliga verksamheters webbsidor ställer krav på att man är van att använda digitala plattformar, vilket riskerar att stänga ute personer med…

Personer med parkinson får hjälp att bryta ensamhet

En ny app kan hjälpa personer med Parkinsons sjukdom att bryta isolering och ensamhet. Forskaren Gomathi Thangavel, Örebro universitet, har utvecklat tekniken tillsammans…

Fler nyheter

Äldre man sitter på sängen och håller om sin nacke

Mening med livet viktigt för äldre med smärta

Känsla av meningsfullhet är centralt för livskvaliteten bland äldre personer med smärta. Det visar en studie från Örebro universitet.

Polis i uniform som står framför polisskylt

Studie kartlägger personer med demens som försvinner

En studie från polisregion Öst visar att det finns fem faktorer som ökar risken för att personer med demens ska skadas när de…

Äldre kvinna står med utsträcka armar

Skräddarsydd rehabilitering förbättrar livet vid demenssjukdom

Ett individanpassat rehabiliteringsprogram, kombinerat med utbildning och stöd för närstående, kan öka social delaktighet för personer med demenssjukdom. Det visar en ny avhandling…