Man som håller i en smartphone. Dator i bakgrunden.
Digitala hjälpmedel, exempelvis mobiltelefoner, kan öka självständigheten och delaktigheten hos personer med funktionsnedsättning. Foto: Pixabay

Ojämlik fördelning av digitala hjälpmedel ökar utanförskapet

Surfplattor och smarta mobiltelefoner kan vara viktiga hjälpmedel för personer med funktionsnedsättningar, till exempel äldre. Men tillgången till produkterna varierar över hela landet, något som kan leda till ett större digitalt utanförskap.

Ungefär 1,1 miljoner personer lever i digitalt utanförskap i Sverige, varav den stora majoriteten är äldre. För dem kan digitala hjälpmedel, till exempel mobiltelefoner och datorer, vara ett sätt att öka självständigheten och den sociala delaktigheten, men enligt en rapport från myndigheten Vårdanalys finns det skillnader i vilka som får ta del av produkterna.

– För att nå målen i funktionshinderpolitiken behövs ett helhetsgrepp om hjälpmedelsförsörjningen och den digitala delaktigheten. Annars riskerar personer med funktionsnedsättning att bli utan insatser som skulle kunna förbättra deras livskvalitet, säger Johan Strömblad, Vårdanalysutredare.

Bestämmelserna om vilka som får digitala hjälpmedel, till exempel mobiltelefoner och datorer, styrs av regionerna själva. Vissa av dem förskriver produkterna till personer med allvarliga funktionsnedsättningar, men inte till de med lindrigare.

För de som inte får hjälpmedlen förskrivna är de privata ekonomiska förutsättningarna avgörande om man skaffar digitala verktyg. I intervjuer med patientföreträdare framgår det att många med funktionsnedsättning är äldre, lever på pension och inte har råd att köpa till exempel en surfplatta för att testa om det fungerar som hjälpmedel.

Relaterat

En äldre kvinna står och tittar ner i sin mobiltelefon.

Fortfarande står fler äldre utanför den digitala världen

När Internetstiftelsen publicerar sin årliga rapport Svenskarna och internet är det återigen de äldre användarna och ickeanvändarna som sticker ut.

Tema Det digitala samhället i Äldre i Centrum #3/24

Allt fler aktiviteter i vardagen innehåller någon form av digitala inslag. Årets tredje nummer av Äldre i Centrum handlar bland annat om de…

Digital delaktighet för alla

Redaktör Mai Engström reflekterar över den digitala utvecklingen och vilka utmaningar den skapar för alla.

Fler nyheter

Fortfarande är det långt fler kvinnor än män som blir 100 år och äldre. Foto: Mostphotos

Hundraåringarna blir allt fler

Allt fler fyller hundra år, visar statistik från Statistiska centralbyrån (SCB). Det är fortfarande betydligt fler kvinnor än män som uppnår den höga…

Kvinna i arbetskläder kör runt en äldre person i rullstol

Närhet till personal lockar äldre att flytta till boende

Trots att äldre personer i Sverige förväntas bo hemma så länge som möjligt, väljer många att ansöka om att flytta till ett särskilt…

Skärmdump från forskarnas hemsida med ett formulär, där man kan skriva in sin ålder och klicka i vilka riskfaktorer man har.

Ny enkel metod räknar ut risken för höftfraktur

Med en ny beräkningsmodell kan forskarna med hög precision räkna ut hur stor risk en person har för att få en höftfraktur. Bäst…