Med varierande funktion – Förskrivning av konsumentprodukter som hjälpmedel vid funktionsnedsättning. Publicerad av Vårdanalys.
Ojämlik fördelning av digitala hjälpmedel ökar utanförskapet
Ungefär 1,1 miljoner personer lever i digitalt utanförskap i Sverige, varav den stora majoriteten är äldre. För dem kan digitala hjälpmedel, till exempel mobiltelefoner och datorer, vara ett sätt att öka självständigheten och den sociala delaktigheten, men enligt en rapport från myndigheten Vårdanalys finns det skillnader i vilka som får ta del av produkterna.
– För att nå målen i funktionshinderpolitiken behövs ett helhetsgrepp om hjälpmedelsförsörjningen och den digitala delaktigheten. Annars riskerar personer med funktionsnedsättning att bli utan insatser som skulle kunna förbättra deras livskvalitet, säger Johan Strömblad, Vårdanalysutredare.
Bestämmelserna om vilka som får digitala hjälpmedel, till exempel mobiltelefoner och datorer, styrs av regionerna själva. Vissa av dem förskriver produkterna till personer med allvarliga funktionsnedsättningar, men inte till de med lindrigare.
För de som inte får hjälpmedlen förskrivna är de privata ekonomiska förutsättningarna avgörande om man skaffar digitala verktyg. I intervjuer med patientföreträdare framgår det att många med funktionsnedsättning är äldre, lever på pension och inte har råd att köpa till exempel en surfplatta för att testa om det fungerar som hjälpmedel.
Relaterat
Personer med parkinson får hjälp att bryta ensamhet
En ny app kan hjälpa personer med Parkinsons sjukdom att bryta isolering och ensamhet. Forskaren Gomathi Thangavel, Örebro universitet, har utvecklat tekniken tillsammans…
Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg
Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om…
Digitala stenar väcker berättelser till liv
Ett taktilt koncept för att aktivera och tillgängliggöra livsberättelser. Det har forskare utvecklat i form av stenliknande objekt med en digital kärna. Det…
Fler nyheter
Så kan demens påverka empatiförmågan
Patienter med frontallobsdemens saknar ofta förmågan till att känna empati. En ny studie visar att dessa patienter inte har samma aktivitet i hjärnan…
Bättre livskvalitet med smart tandborste
Med hjälp av sensorer kan en smart, intelligent eltandborste göra stor skillnad för äldre personers munhälsa och livskvalitet. Det visar en avhandling från…
Många kommuner delar upp arbetet i hemtjänsten
Att dela upp arbetet i mer och mindre kvalificerade uppgifter kan vara en lösning på problemen med kompetensförsörjningen i äldreomsorgen. Socialstyrelsen har kartlagt…