Lena Ede porträtt.
Lena Ede. Foto: Karlstads universitet.

Organiserad osäkerhet i omsorgen

En ny avhandling i socialt arbete pekar på att en äldreomsorg i förändring medför en ökad osäkerhet för personalen.

I november lade Lena Ede fram avhandlingen Arbete i motvind: Relationella och emotionella processer i arbetslivet och under sjukskrivning vid Karlstads universitet.

– Bakgrunden till min avhandling är de omfattande förändringarna som skett på arbetsmarknaden och inom socialpolitiken under de senaste decennierna och som fortfarande pågår. Gruppen behovsanställda, det vill säga arbetstagare som kallas in för arbete efter arbetsgivares tillfälliga behov, har sedan 1990-talet ökat från en procent till åtta procent, säger Lena Ede i ett pressmeddelande

En stor förändring inom äldreomsorgen har varit implementeringen av styrsystemet new public management. Avsikten är att effektivisera den offentliga verksamheten som uppfattas som kostsam. Lena Ede vill visa hur arbetsförhållandena ser ut för undersköterskor och vårdbiträden. Det är två av våra största yrkesgrupper med 90 procent kvinnor. Mer än hälften av dem arbetar deltid.

– Det är av yttersta vikt att titta på hur anställningsförhållandena ser ut inom äldreomsorgen, och lyfta röster från dem som arbetar inom området. Även om det har uppmärksammats under pandemin, behövs det vidare granskning.

Lena Ede har arbetat med en kvalitativ metod där materialet kommer från intervjuer. Två av delstudierna baseras på intervjuer med undersköterskor och vårdbiträden. I studie tre och fyra har hon intervjuat personer som är sjukskrivna för stress. Avhandlingens titel Arbete i motvind beror på att många i Lena Edes intervjuer berättar om  hur villkoren på jobbet gör det svårt att göra sitt bästa. Arbetstagarna får lösa de problem som arbetsgivarens effektiviseringskrav för med sig.

– Konflikten mellan vad som är möjligt inom tidsramen och vad som räknas som god omsorg upplevs som frustrerande. Resultatet i studierna visar att om inte relationsbyggandet hinns med riskerar arbetsglädjen och tillfredställelsen med arbetet att försvinna.

Bland annat analyserar Lena Ede hur personalens vardagsliv och möjligheter att göra omsorgsarbetet påverkas av en modell för icke-schemalagd arbetstid. Modellen används för att skapa heltidstjänster utan extra kostnader för arbetsgivaren.

– Det här sättet att organisera arbetstiden för tillsvidareanställda innebär en osäkerhet för arbetstagaren. De vet inte när, var eller om den icke-schemalagda arbetstiden kommer utföras. Vi har benämnt den här typen av osäkerhet för organiserad osäkerhet.

Relaterat

Äldre man sitter och tittar på sin smarttelefon

55 miljoner kronor till forskning om bättre livskvalitet för äldre

Familjen Kamprads stiftelse har beviljat över 50 miljoner kronor till forskning som ska förbättra livskvaliteten hos äldre personer. Digital trygghet på nätet och…

Medelålders man tittar in i kamera från en dörröppning

Gamlebo – en plats för äldre missbrukare

På Gamlebo får äldre med aktivt missbruk stöd av personal. Den här ­typen av boenden brottas med många utmaningar och behöver följas upp…

Inspiration i arbetet med sociala problem

Ett välkommet tillskott i bokhyllan hos alla socionomstudenter och yrkesverksamma socialarbetare. Så beskriver recensenten­ Maria Sjölund den nya boken Sociala problem efter 65.

Fler nyheter

Anhöriga som vårdar behöver stöd

Äldre som vårdar sina närstående intensivt, upplever vissa hälsoproblem i högre grad än andra, visar en ny studie vid ARC, Karolinska institutet. Dessa…

Porträttbild på Dennis Fahlgren

Historisk avhandling ger insikter om äldres ekonomi i dag

Många äldre personer fastnade i lågavlönade branscher och förlorade viktiga familjenätverk under början av 1900-talet. Det visar en avhandling som har undersökt äldres…

Syskon och föräldrar till 108-åringar lever längre

Föräldrar och syskon till personer som blir 108 år, lever också längre än genomsnittet. Det visar Jimmy Lindberg, doktorand vid Linköpings universitet, i…