Det finns inga tecken på att ökningen av övervikt eller fetma har stannat av, säger en av forskarna bakom studien (arkivbild). Foto: Flickr/Steve Baker (CC BY-ND 2.0)

Övervikt och fetma allt vanligare bland äldre

Mer än hälften av alla vuxna i Sverige räknas som överviktiga, en ökning med 10 procentenheter de senaste 25 åren, visar en ny studie. Äldre personer utgör den stora andelen som är överviktiga eller har fetma.

– Det är en alarmerande utveckling där allt fler individer hamnar i riskzonen för allvarliga sjukdomar, säger Erik Hemmingsson, docent vid Gymnastik och idrottshögskolan, GIH, och en av forskarna bakom studien som har analyserat data från år 1995–2017.

Totalt ingick 447 000 män och kvinnor i åldrarna 18–74 i studien som har deltagit i en hälsoprofilbedömning där mätningar av vikt och längd ingår. Därefter beräknades övervikt och fetma enligt BMI-skalan. Övervikt definierades som ett BMI på 25, medan fetma var ett BMI på 30 och uppåt.

Studien visar att andelen personer i åldrarna 50–74 år med övervikt har ökat från 57 procent till 63 de senaste 23 åren. Det innebär att det är den åldersgrupp där övervikt är vanligast, trots att det också finns en ökning bland de andra åldersgrupperna.

Skillnader sågs också mellan könen där 64 procent av männen var överviktiga, jämfört med 44 procent av kvinnorna. Även utbildningsnivån spelade en stor roll.

– Det finns inga tydliga tecken på att ökningen av övervikt eller fetma har stannat av. Tvärtom ser vi uppåtgående trender i hela den vuxna befolkningen, även om individer med en lägre utbildningsnivå är speciellt drabbade, säger Erik Hemmingson.

Den ökande övervikten kan leda till allvarligare sjukdomar, kortare sjukdomar och är ett tecken på att hälsoklyftorna i Sverige växer.

Fakta
BMI

BMI är ett mått på förhållandet mellan längden och vikten. Det används för att definiera fetma och övervikt. BMI står för body mass index.

BMI under 18,5: Undervikt

BMI 18,5-24,9: Normalvikt

BMI 25-29,9: Övervikt

BMI 30 och mer: Fetma

Källa: Vårdguiden 1177

Ladda ner rapporten

Relaterat

Tydligare samtal minskar felaktig läkemedelsanvändning

Bättre kommunikation mellan vårdpersonal och äldre patienter vid utskrivning från sjukhus kan minska felaktig användning av mediciner, onödiga akutbesök och återinläggningar. Det visar…

Skärmdump från forskarnas hemsida med ett formulär, där man kan skriva in sin ålder och klicka i vilka riskfaktorer man har.

Ny enkel metod räknar ut risken för höftfraktur

Med en ny beräkningsmodell kan forskarna med hög precision räkna ut hur stor risk en person har för att få en höftfraktur. Bäst…

Miljoner till forskningsprojekt om aggressiv prostatacancer

Ett projekt för effektivare behandling av aggressiv prostatacancer får 21 miljoner kronor av Sjöbergsstiftelsen. Umeå universitet och Göteborgs universitet leder projektet där flera…

Fler nyheter

Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande

Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…

En äldre man sitter i en soffa och tittar på sin mobiltelefon.

Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg

Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om…

Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut

Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya…