– Det är en alarmerande utveckling där allt fler individer hamnar i riskzonen för allvarliga sjukdomar, säger Erik Hemmingsson, docent vid Gymnastik och idrottshögskolan, GIH, och en av forskarna bakom studien som har analyserat data från år 1995–2017.
Totalt ingick 447 000 män och kvinnor i åldrarna 18–74 i studien som har deltagit i en hälsoprofilbedömning där mätningar av vikt och längd ingår. Därefter beräknades övervikt och fetma enligt BMI-skalan. Övervikt definierades som ett BMI på 25, medan fetma var ett BMI på 30 och uppåt.
Studien visar att andelen personer i åldrarna 50–74 år med övervikt har ökat från 57 procent till 63 de senaste 23 åren. Det innebär att det är den åldersgrupp där övervikt är vanligast, trots att det också finns en ökning bland de andra åldersgrupperna.
Skillnader sågs också mellan könen där 64 procent av männen var överviktiga, jämfört med 44 procent av kvinnorna. Även utbildningsnivån spelade en stor roll.
– Det finns inga tydliga tecken på att ökningen av övervikt eller fetma har stannat av. Tvärtom ser vi uppåtgående trender i hela den vuxna befolkningen, även om individer med en lägre utbildningsnivå är speciellt drabbade, säger Erik Hemmingson.
Den ökande övervikten kan leda till allvarligare sjukdomar, kortare sjukdomar och är ett tecken på att hälsoklyftorna i Sverige växer.