Det finns inga tecken på att ökningen av övervikt eller fetma har stannat av, säger en av forskarna bakom studien (arkivbild). Foto: Flickr/Steve Baker (CC BY-ND 2.0)

Övervikt och fetma allt vanligare bland äldre

Mer än hälften av alla vuxna i Sverige räknas som överviktiga, en ökning med 10 procentenheter de senaste 25 åren, visar en ny studie. Äldre personer utgör den stora andelen som är överviktiga eller har fetma.

– Det är en alarmerande utveckling där allt fler individer hamnar i riskzonen för allvarliga sjukdomar, säger Erik Hemmingsson, docent vid Gymnastik och idrottshögskolan, GIH, och en av forskarna bakom studien som har analyserat data från år 1995–2017.

Totalt ingick 447 000 män och kvinnor i åldrarna 18–74 i studien som har deltagit i en hälsoprofilbedömning där mätningar av vikt och längd ingår. Därefter beräknades övervikt och fetma enligt BMI-skalan. Övervikt definierades som ett BMI på 25, medan fetma var ett BMI på 30 och uppåt.

Studien visar att andelen personer i åldrarna 50–74 år med övervikt har ökat från 57 procent till 63 de senaste 23 åren. Det innebär att det är den åldersgrupp där övervikt är vanligast, trots att det också finns en ökning bland de andra åldersgrupperna.

Skillnader sågs också mellan könen där 64 procent av männen var överviktiga, jämfört med 44 procent av kvinnorna. Även utbildningsnivån spelade en stor roll.

– Det finns inga tydliga tecken på att ökningen av övervikt eller fetma har stannat av. Tvärtom ser vi uppåtgående trender i hela den vuxna befolkningen, även om individer med en lägre utbildningsnivå är speciellt drabbade, säger Erik Hemmingson.

Den ökande övervikten kan leda till allvarligare sjukdomar, kortare sjukdomar och är ett tecken på att hälsoklyftorna i Sverige växer.

Fakta
BMI

BMI är ett mått på förhållandet mellan längden och vikten. Det används för att definiera fetma och övervikt. BMI står för body mass index.

BMI under 18,5: Undervikt

BMI 18,5-24,9: Normalvikt

BMI 25-29,9: Övervikt

BMI 30 och mer: Fetma

Källa: Vårdguiden 1177

Ladda ner rapporten

Relaterat

Optiker undersöker äldre kvinnas syn

God hörsel och syn förbättrar hjärnans funktion

När vi blir äldre försämras vår kognitiva förmåga. Men god hörsel och syn kanske är nyckeln till att bromsa försämringen. Det visar en…

Bättre sömn med tyngdtäcke

Tyngdtäcken kan vara ett effektivt alternativ för att förbättra sömn och livskvalitet hos sköra äldre. Dock är det viktigt att användningen anpassas individuellt,…

Nytt nummer: Om boendemiljö, tema hbtq, nya avhandlingar och forskningsrön

Äldre i Centrums nya nummer har just kommit från tryckeriet. Vi bjuder på många spännande nyheter inom äldreforskningens område. Läs mer om tidningens…

Fler nyheter

Äldre man sitter på sängen och håller om sin nacke

Mening med livet viktigt för äldre med smärta

Känsla av meningsfullhet är centralt för livskvaliteten bland äldre personer med smärta. Det visar en studie från Örebro universitet.

Polis i uniform som står framför polisskylt

Studie kartlägger personer med demens som försvinner

En studie från polisregion Öst visar att det finns fem faktorer som ökar risken för att personer med demens ska skadas när de…

Äldre kvinna står med utsträcka armar

Skräddarsydd rehabilitering förbättrar livet vid demenssjukdom

Ett individanpassat rehabiliteringsprogram, kombinerat med utbildning och stöd för närstående, kan öka social delaktighet för personer med demenssjukdom. Det visar en ny avhandling…