Palliativ kunskap i pandemitider

Palliativt kunskapscentrum i Stockholms län samlar information om covid-19 på en särskild webbsida.

Pandemin orsakad av det nya coronaviruset har gjort kunskap om palliativ vård högaktuell och akut inom alla vårdgrenar liksom på särskilda boenden. Palliativt kunskapscentrum i Stockholms län, PKC, har samlat information relaterad till sjukdomen covid-19 i en särskild sektion på webbplatsen pkc.sll.se.

Informationen från PKC uppdateras kontinuerligt och är avsedd för medarbetare inom både vård och omsorg och för både allmän och specialiserad vård. En del av materialet är i form av korta undervisningsvideor som PKC själva producerar. På webbsidan finns också användbara länkar till sådant som skrivs om palliativ vård vid covid-19 i hela landet.

https://www.pkc.sll.se/kunskap/covid-19/

Relaterat

Foto på publik i Aula Medica

Äntligen en egen dag för SNAC-K

Befolkningsstudien SNAC-K bjöd in sina deltagare till en halvdag för att möta medarbetare och höra forskare berätta om nya rön från datamaterialet som de själva bidragit till. Fler än 300 besökare kom och gjorde det till en lyckad dag.

Porträtt på Lars Lannfelt

Lars Lannfelt får pris för alzheimerforskning

Lars Lannfelt, professor emeritus i geratrik vid Uppsala universitet, är en av Sveriges ledande alzheimerforskare. Nu får han en utmärkelse från Stiftelsen Forska!Sverige för sina banbrytande insatser i att behandla Alzheimers sjukdom.

Socioekonomi påverkar vilken artrosbehandling man får

Behandling vid höft- och knäartros påverkas i stor omfattning av patientens socioekonomiska situation. Det visar en avhandling från Linköpings universitet. Resultaten pekar också på att sjukvården behöver mer kunskap om vilket stöd och bemötande patienter behöver för att lindra sjukdomen.

Fler nyheter

Minskad dopaminsignalering påverkar hjärnans kommunikationsbanor

När vi blir äldre fungerar hjärnan inte lika effektivt som tidigare. Effekten av dopamin, hjärnans belöningssystem, verkar minska när vi åldras visar forskningsprojektet DyNAMiC.

Allt fler äldre kvinnor medicinerar mot ångest och depression

Under åren 2006–2022 ökade användningen av antidepressiva läkemedel med 23 procent bland personer över 65 år. Det är främst kvinnor som blir diagnostiserade med ångest och depression, men mörkertalet bland männen kan vara stort.

En man och en kvinna ligger i sängen och sover och håller varandra i handen.

Många sätt att flytta ihop som äldre

Många flyttar när de har gått i pension, antingen själva eller tillsammans med en partner. Nu har forskare undersökt hur flytt och boende kan se ut och upplevas, och de hittade en mångfald av berättelser.