Palliativ kunskap i pandemitider

Palliativt kunskapscentrum i Stockholms län samlar information om covid-19 på en särskild webbsida.

Pandemin orsakad av det nya coronaviruset har gjort kunskap om palliativ vård högaktuell och akut inom alla vårdgrenar liksom på särskilda boenden. Palliativt kunskapscentrum i Stockholms län, PKC, har samlat information relaterad till sjukdomen covid-19 i en särskild sektion på webbplatsen pkc.sll.se.

Informationen från PKC uppdateras kontinuerligt och är avsedd för medarbetare inom både vård och omsorg och för både allmän och specialiserad vård. En del av materialet är i form av korta undervisningsvideor som PKC själva producerar. På webbsidan finns också användbara länkar till sådant som skrivs om palliativ vård vid covid-19 i hela landet.

https://www.pkc.sll.se/kunskap/covid-19/

Relaterat

Äldre man som tränar med gummiband

Fyra timmars träning nyckeln för återhämtning vid stroke

Personer som tränar fyra timmar i veckan efter en stroke uppnår bättre fysisk funktion på ett halvår, jämfört med dem som inte tränar. Det visar en studie från Göteborgs universitet som bygger på data från 1 500 patienter.

Så anpassade sig Europas äldre till pandemin

En ny studie från Umeå universitet har undersökt hur Europas äldre befolkning anpassade sitt liv till covid-19-pandemin. Det visar sig att mönstren var liknande i olika länder och att ålder och kön, snarare än utbildningsnivå, spelade störst roll.

Personalen maktlös under pandemin

Chock, sorg och maktlöshet samt en ständig oro för att själv bli smittad präglade den första tiden våren 2020 vittnar personalen om på fyra äldreboenden. Det berättar författarna bakom Studieförbundet näringsliv och samhälles (SNS) i en ny rapport.

Fler nyheter

Musikterapi som helare vid smärta

Kan personer med långvarig smärta få hjälp av musikterapi och hur går det till? Det ska forskare på Mälardalens universitet ta reda på i en ny studie med hjälp av den så kallade FMT-metoden.

Gångsvårigheter kopplas till sämre kognition

Personer med neurodegenerativa sjukdomar, exempelvis parkinson, går långsammare, tar kortare steg och har mer varierad gångstil än de som är friska. Det visar resultat i Magnus Lindh-Rengifos avhandling som lagts fram vid Lunds universitet.

Fortes logotyp

160 Fortemiljoner kronor till forskningen om äldre personer

I sin utlysning Kunskap och arbetssätt för ett mer jämlikt, värdigt och delaktigt åldrande delar Forte nu ut 160 miljoner kronor till forskning om äldres hälsa och välbefinnande.