Pandemin ökar psykisk ohälsa hos både äldre och anhöriga

Äldre och deras anhöriga tillhör de grupper som riskerar psykisk ohälsa på grund av coronapandemin, enligt en nationell lägesrapport som Nationellt kompetenscentrum anhöriga refererar.

I juni 2020 fick länsstyrelserna regeringens uppdrag att ge lägesbilder av hur kommunerna bedömde risk för social problematik och utsatthet under coronapandemin. Den aktuella rapporten beskriver en ökad psykisk ohälsa bland annat inom gruppen äldre personer, men en del äldreboenden rapporterar också att de boendes rädsla och ångest, som ökade till följd av isoleringen när besöksförbuden infördes, har börjat minska.

Rapporten konstaterar att de äldres isolering riskerar att skapa psykisk ohälsa hos anhöriga. Inställd daglig verksamhet och besöksförbuden på äldreboenden har inneburit en ökad belastning. En del anhöriga har tagit hem sin multisjuka partner för att sköta denna i hemmet till följd av att man är orolig för smitta, skriver Nationellt kompetenscentrum anhöriga, Nka, på sin webbplats.

Flera kommuner uppger att de ser nya risker de kommande månaderna, bland annat att isolering och ohälsa bland äldre kommer att öka under vintern till följd av att det blir svårare att träffas utomhus. Man ser även risken att anhörigas belastning kan komma att öka då allt fler tackar nej till insatser och stöd på grund av att man är orolig för att bli smittad.

Men rapporten pekar även på positiva effekter som ökad social sammanhållning och en bättre samverkan, samt att intresset för kunskap om psykisk ohälsa har ökat.

Uppdraget har redovisats i rapporter i början av juli och åter i slutet av oktober.

 

Relaterat

Anhöriga som vårdar behöver stöd

Äldre som vårdar sina närstående intensivt, upplever vissa hälsoproblem i högre grad än andra, visar en ny studie vid ARC, Karolinska institutet. Dessa informella vårdare behöver mer stöd, enligt forskarna bakom studien.

Äldre man sitter och tittar på sin smarttelefon

55 miljoner kronor till forskning om bättre livskvalitet för äldre

Familjen Kamprads stiftelse har beviljat över 50 miljoner kronor till forskning som ska förbättra livskvaliteten hos äldre personer. Digital trygghet på nätet och hemrehabilitering för äldre personer är några exempel på projekt som har fått pengar.

Medelålders man tittar in i kamera från en dörröppning

Gamlebo – en plats för äldre missbrukare

På Gamlebo får äldre med aktivt missbruk stöd av personal. Den här ­typen av boenden brottas med många utmaningar och behöver följas upp bättre, enligt forskare i Lund. De har kartlagt drygt tjugo boenden.

Fler nyheter

Porträttbild på Dennis Fahlgren

Historisk avhandling ger insikter om äldres ekonomi i dag

Många äldre personer fastnade i lågavlönade branscher och förlorade viktiga familjenätverk under början av 1900-talet. Det visar en avhandling som har undersökt äldres ekonomiska utsatthet under historien och om liknande problem finns i dag.

Syskon och föräldrar till 108-åringar lever längre

Föräldrar och syskon till personer som blir 108 år, lever också längre än genomsnittet. Det visar Jimmy Lindberg, doktorand vid Linköpings universitet, i en ny studie, för första gången i svensk kontext.

Kollage med silhuetter på huvuden

Ny prognos: Så många får demens

Runt en kvarts miljon personer uppskattas ha en demenssjukdom i Sverige år 2050. En ny rapport från Karolinska institutet ger även prognos på väntade kostnader för framtida vård- och omsorg för gruppen.