Pandemin ökar psykisk ohälsa hos både äldre och anhöriga

Äldre och deras anhöriga tillhör de grupper som riskerar psykisk ohälsa på grund av coronapandemin, enligt en nationell lägesrapport som Nationellt kompetenscentrum anhöriga refererar.

I juni 2020 fick länsstyrelserna regeringens uppdrag att ge lägesbilder av hur kommunerna bedömde risk för social problematik och utsatthet under coronapandemin. Den aktuella rapporten beskriver en ökad psykisk ohälsa bland annat inom gruppen äldre personer, men en del äldreboenden rapporterar också att de boendes rädsla och ångest, som ökade till följd av isoleringen när besöksförbuden infördes, har börjat minska.

Rapporten konstaterar att de äldres isolering riskerar att skapa psykisk ohälsa hos anhöriga. Inställd daglig verksamhet och besöksförbuden på äldreboenden har inneburit en ökad belastning. En del anhöriga har tagit hem sin multisjuka partner för att sköta denna i hemmet till följd av att man är orolig för smitta, skriver Nationellt kompetenscentrum anhöriga, Nka, på sin webbplats.

Flera kommuner uppger att de ser nya risker de kommande månaderna, bland annat att isolering och ohälsa bland äldre kommer att öka under vintern till följd av att det blir svårare att träffas utomhus. Man ser även risken att anhörigas belastning kan komma att öka då allt fler tackar nej till insatser och stöd på grund av att man är orolig för att bli smittad.

Men rapporten pekar även på positiva effekter som ökad social sammanhållning och en bättre samverkan, samt att intresset för kunskap om psykisk ohälsa har ökat.

Uppdraget har redovisats i rapporter i början av juli och åter i slutet av oktober.

 

Relaterat

Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut

Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya studier från Göteborgs universitet och nya siffror från Socialstyrelsen.

Nu finns ett nytt diskussionsmaterial som stöd i arbetet med våldsutsatta äldre. Foto: Mostphotos

Nytt stöd i arbetet med våldsutsatta äldre

Socialstyrelsen har tagit fram ett nytt diskussionsmaterial för personal som arbetar med äldre. Syftet är att upptäcka och kunna hantera våld som förekommer i olika former.

Stenen blir ett föremål som kan få en stor ­betydelse för användaren, enligt forskarna i projektet. Foto: Rise

Digitala stenar väcker berättelser till liv

Ett taktilt koncept för att aktivera och tillgängliggöra livsberättelser. Det har forskare utvecklat i form av stenliknande objekt med en ­digital kärna. Det nya verktyget når bortom diagnoserna.

Fler nyheter

Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande

Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven doktor vid Linnéuniversitetet.

En äldre man sitter i en soffa och tittar på sin mobiltelefon.

Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg

Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om utvärderingarna görs på dem som har lättast att ta till sig och använda digital teknik?

Tydligare samtal minskar felaktig läkemedelsanvändning

Bättre kommunikation mellan vårdpersonal och äldre patienter vid utskrivning från sjukhus kan minska felaktig användning av mediciner, onödiga akutbesök och återinläggningar. Det visar ny forskning.