Bostadsområde var inte avgörande för dödligheten i covid
Under coronapandemin kunde man se en högre dödlighet i socioekonomiskt svaga områden. En ny studie ifrågasätter nu om det verkligen är ett mönster som hade med covid-19 att göra.
När AFA Försäkring presenterar fem nya forskningsprojekt om hur covid-19 påverkar arbetsmiljö, hälsa och ledarskap, är det ett av dem som specifikt berör förhållandena inom äldreomsorgen. Annica Lövenmark vid Mälardalens högskola tilldelas drygt två miljoner kronor för sitt projekt Vård- och omsorgspersonals erfarenheter av att arbeta på särskilt boende och inom hemtjänst i Sverige vid covid-19-pandemin.
I projektet kommer Annica Lövenmark att fokusera på personalens upplevelser av fysisk och psykosocial arbetsmiljö, säkerhet, hälsa och ledarskap. Forskning har tidigare visat att vårdpersonal kan drabbas av oro, stress, depression och posttraumatiskt syndrom under epidemier. Förhoppningen är nu att studiens resultat ska kunna ligga till grund för stödåtgärder, strategier och verktyg för att hantera framtida krissituationer i omsorgen. Projektet kommer att pågå till slutet av 2023.
Utlysningen för covid-19-relaterade projekt är stängd. Hittills har AFA Försäkring beslutat om medel för 23 projekt, men man planerar att ta beslut om några ansökningar till innan årets slut.
Under coronapandemin kunde man se en högre dödlighet i socioekonomiskt svaga områden. En ny studie ifrågasätter nu om det verkligen är ett mönster som hade med covid-19 att göra.
En ny avhandling från Umeå universitet visar att covidsjuka har ökad risk för hjärt-kärlsjukdom så länge som sex månader efter infektionen.
En ny studie från Umeå universitet har undersökt hur Europas äldre befolkning anpassade sitt liv till covid-19-pandemin. Det visar sig att mönstren var liknande i olika länder och att ålder och kön, snarare än utbildningsnivå, spelade störst roll.
Äldre behåller förmågan att bevara muskelmassa och funktion. Styrketräning och intag av proteiner ger god effekt i den processen, visar en ny avhandling vid Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH.
Patienter med frontallobsdemens saknar ofta förmågan till att känna empati. En ny studie visar att dessa patienter inte har samma aktivitet i hjärnan som friska personer när de bevittnar andras smärta.
En ny app kan hjälpa personer med Parkinsons sjukdom att bryta isolering och ensamhet. Forskaren Gomathi Thangavel, Örebro universitet, har utvecklat tekniken tillsammans med målgruppen.