Pengar till projekt om covid-19 och arbetsmiljö

Fem nya projekt får forskningspengar från AFA Försäkring. Ett av dem ska undersöka vård- och omsorgspersonalens erfarenheter av coronapandemin.

När AFA Försäkring presenterar fem nya forskningsprojekt om hur covid-19 påverkar arbetsmiljö, hälsa och ledarskap, är det ett av dem som specifikt berör förhållandena inom äldreomsorgen. Annica Lövenmark vid Mälardalens högskola tilldelas drygt två miljoner kronor för sitt projekt Vård- och omsorgspersonals erfarenheter av att arbeta på särskilt boende och inom hemtjänst i Sverige vid covid-19-pandemin.

I projektet kommer Annica Lövenmark att fokusera på personalens upplevelser av fysisk och psykosocial arbetsmiljö, säkerhet, hälsa och ledarskap. Forskning har tidigare visat att vårdpersonal kan drabbas av oro, stress, depression och posttraumatiskt syndrom under epidemier. Förhoppningen är nu att studiens resultat ska kunna ligga till grund för stödåtgärder, strategier och verktyg för att hantera framtida krissituationer i omsorgen. Projektet kommer att pågå till slutet av 2023.

Utlysningen för covid-19-relaterade projekt är stängd. Hittills har AFA Försäkring beslutat om medel för 23 projekt, men man planerar att ta beslut om några ansökningar till innan årets slut.

Relaterat

Bostadsområde var inte avgörande för dödligheten i covid

Under coronapandemin kunde man se en högre dödlighet i socioekonomiskt svaga områden. En ny studie ifrågasätter nu om det verkligen är ett mönster som hade med covid-19 att göra.

Covid-19 ökade risken för hjärt-kärlsjukdom

En ny avhandling från Umeå universitet visar att covidsjuka har ökad risk för hjärt-kärlsjukdom så länge som sex månader efter infektionen.

Så anpassade sig Europas äldre till pandemin

En ny studie från Umeå universitet har undersökt hur Europas äldre befolkning anpassade sitt liv till covid-19-pandemin. Det visar sig att mönstren var liknande i olika länder och att ålder och kön, snarare än utbildningsnivå, spelade störst roll.

Fler nyheter

Fortfarande är det långt fler kvinnor än män som blir 100 år och äldre. Foto: Mostphotos

Hundraåringarna blir allt fler

Allt fler fyller hundra år, visar statistik från Statistiska centralbyrån (SCB). Det är fortfarande betydligt fler kvinnor än män som uppnår den höga åldern.

Kvinna i arbetskläder kör runt en äldre person i rullstol

Närhet till personal lockar äldre att flytta till boende

Trots att äldre personer i Sverige förväntas bo hemma så länge som möjligt, väljer många att ansöka om att flytta till ett särskilt boende. En av anledningarna är att ha närhet till vårdpersonal. Det visar en avhandling från Örebro universitet.

Skärmdump från forskarnas hemsida med ett formulär, där man kan skriva in sin ålder och klicka i vilka riskfaktorer man har.

Ny enkel metod räknar ut risken för höftfraktur

Med en ny beräkningsmodell kan forskarna med hög precision räkna ut hur stor risk en person har för att få en höftfraktur. Bäst av allt är att de inte ens behöver mäta bentätheten.