AI ska upptäcka sjukdomar i god tid
I ett nytt forskningsprojekt ska data från äldre analyseras med hjälp av AI, för att upptäcka hälsoproblem i god tid. Den nya tekniken…
Sedan 2015 har Region Stockholm och Stockholms universitet ett samverkansavtal, något som gör det möjligt för forskningsprojekt vid universitetet att söka medel. I år får sju projekt dela på sammanlagt tio miljoner kronor under 2022-2024.
Ett av de projekt som har fått pengar leds av Erik Perjons vid institutionen för data- och systemvetenskap. Han har tilldelats två miljoner kronor och ska under tre år forska på datadrivna lösningar inom vård och omsorg, med särskilt fokus på att förbättra situationen för multisjuka äldre.
Projektet ska bland annat identifiera, analysera och testa olika datatjänster som stödjer samverkan mellan stad och region inom vård och omsorg. Förhoppningen är att göra det lättare för staden och regionen att dra nytta av nya datadrivna tjänster, något som i längden kan bidra till nya arbetssätt och höja kvaliteten på vården och omsorgen av multisjuka äldre.
I ett nytt forskningsprojekt ska data från äldre analyseras med hjälp av AI, för att upptäcka hälsoproblem i god tid. Den nya tekniken…
När Internetstiftelsen publicerar sin årliga rapport Svenskarna och internet är det återigen de äldre användarna och ickeanvändarna som sticker ut.
Allt fler aktiviteter i vardagen innehåller någon form av digitala inslag. Årets tredje nummer av Äldre i Centrum handlar bland annat om de…
En ny studie har undersökt arbetet för god munhälsa på särskilt boende. Det finns verktyg som fungerar, men oklar ansvarsfördelning och bristande kunskap…
Äldre personer gynnas och klarar av att träna högintensivt i korta intervaller. Trots att den totala träningstiden kan halveras, jämfört med konventionell träning,…
Att samla primärvård, rehab och biståndshandläggning i en seniormottagning kan underlätta för äldre personer som behöver stöd. Nestor FoU-center har utvärderat uppbyggnaden av…