Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg
Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om…
Sedan 2015 har Region Stockholm och Stockholms universitet ett samverkansavtal, något som gör det möjligt för forskningsprojekt vid universitetet att söka medel. I år får sju projekt dela på sammanlagt tio miljoner kronor under 2022-2024.
Ett av de projekt som har fått pengar leds av Erik Perjons vid institutionen för data- och systemvetenskap. Han har tilldelats två miljoner kronor och ska under tre år forska på datadrivna lösningar inom vård och omsorg, med särskilt fokus på att förbättra situationen för multisjuka äldre.
Projektet ska bland annat identifiera, analysera och testa olika datatjänster som stödjer samverkan mellan stad och region inom vård och omsorg. Förhoppningen är att göra det lättare för staden och regionen att dra nytta av nya datadrivna tjänster, något som i längden kan bidra till nya arbetssätt och höja kvaliteten på vården och omsorgen av multisjuka äldre.
Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om…
Ett taktilt koncept för att aktivera och tillgängliggöra livsberättelser. Det har forskare utvecklat i form av stenliknande objekt med en digital kärna. Det…
I ett nytt forskningsprojekt ska data från äldre analyseras med hjälp av AI, för att upptäcka hälsoproblem i god tid. Den nya tekniken…
Med hjälp av magnetkameraundersökningar har forskare jämfört 70-åringars biologiska hjärnålder. Det visade sig att kärlsjukdomar fick hjärnan att åldras snabbare, medan en hälsosam…
Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…
Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya…