Pensionerade kvinnor mest ekonomiskt utsatta

Pensionärer har generellt goda levnadsförhållanden jämfört med den övriga befolkningen. Men hos ensamstående pensionärer är den ekonomiska standarden betydligt lägre – och kvinnor är särskilt drabbade.

Pensionärer har en genomsnittlig ekonomisk standard som uppgår till 82 procent av den övriga befolkningens och det är allt färre pensionärer som oroar sig över sin ekonomi, enligt en ny rapport från Pensionsmyndigheten. 

Men rapporten visar också att ensamstående pensionärer har sämst ekonomi, en grupp som i hög grad består av kvinnor. Deras ekonomiska standard är i snitt hälften av den övriga befolkningens. 

En ensamstående pensionär har i genomsnitt 4 000 kronor över när de grundläggande utgifterna är betalda, medan sammanboende pensionärer har 7 000 kronor. Kvinnor 80 år och äldre har enbart 2 000 kronor kvar. 

– Den som bor med någon når oftast bättre köpkraft genom att man delar på till exempel hyran, tidningsprenumeration eller inköp av möbler. Det finns dessutom sju gånger fler ensamstående kvinnor som är åttio år eller äldre, än ensamstående män i samma ålder. Betydligt fler kvinnor upplever med andra ord nackdelarna med att bo ensamma, säger Linnea Wikmark Kreuger, analytiker på Pensionsmyndigheten, i ett pressmeddelande.

Läs rapporten i sin helhet

Pensionsmyndigheten (2022). Hur är pensionärernas ekonomiska levnadsförhållanden?

Rapporten är den tredje delen i Pensionsmyndighetens faktaserie om pensionerna.

Relaterat

”Inte världsrekord i ensamhet”

Ensamheten bland äldre har inte ökat i närtid, utan förekom också förr, skriver forskarna Gerdt Sundström och Maria Ángeles Tortosa i en kommentar. De är tveksamma till ensamhetsministrar och ensamhetskommissioner.

Äldre kvinna räknar sina pengar

65-åringar tar inte ut tjänstepensionen livet ut

En rapport från Jönköping university visar att enbart fyra av tio 65-åringar planerar för att få tjänstepensionen utbetald livet ut. Oroväckande resultat, anser forskare.

Så upplever äldre sin sömn

Äldre upplever oro och rädsla som påverkar nattsömnen. Även störningar från personalens håll kan förekomma på särskilda boenden, visar en ny studie vid Högskolan i Halmstad.

Fler nyheter

Optiker undersöker äldre kvinnas syn

God hörsel och syn förbättrar hjärnans funktion

När vi blir äldre försämras vår kognitiva förmåga. Men god hörsel och syn kanske är nyckeln till att bromsa försämringen. Det visar en avhandling från Örebro universitet som också undersöker äldres uppfattningar om vad ett framgångsrikt åldrande är.

”Dans för Parkinson” ger god effekt

Aktiviteten ”Dans för Parkinson” påverkar de sjuka positivt, visar en ny studie. Dansen kan vara en av fler hälsoaktiviteter som kan komplettera den traditionella hälso- och sjukvården, enligt folkhälsoutvecklare i Jönköping, där den också har testats.

ÄiC-podden, avsnitt 27: Om boendemiljö och aktivt åldrande

Nu startar vi en ny serie i Äldre i Centrum-podden, där vi presenterar nya avhandlingar inom äldre- och åldrandeforskningens fält. Först ut i serien är Frida Nordeström, nydisputerad vid Lunds universitet, som har forskat om boendemiljöns betydelse för välmåendet.