Gomathi Thangavel har disputerat i informatik inom forskarskolan Newbreed vid Örebro universitet.

Personer med parkinson får hjälp att bryta ensamhet
I sin avhandling har Gomathi Thangavel undersökt hur informations- och kommunikationsteknik kan minska social isolering för personer med parkinson. Resultatet blev en app, utvecklad i samarbete med personer som själva lever med sjukdomen.

Gomathi Thangavel. Foto: Örebro universitet
– Det finns få tekniska lösningar som är anpassade för just deras behov. Målet var att skapa ett ett verktyg som verkligen kan hjälpa dem att hantera de utmaningar de har i sin vardag, säger Gomathi Thangavel, forskare i informatik vid Örebro universitet, i en artikel från Örebro universitet.
Parkinsons sjukdom påverkar både rörlighet och trötthet, vilket gör det svårare för drabbade att ta del av olika sociala aktiviteter. Via den nya appen kan sociala kontakter och aktiviteter ske digitalt, men här förmedlas även fysiska aktiviteter i närområdet.
Vid utvecklingen av appen har Gomathi Thangavel även samarbetat med hälso- och sjukvårdspersonal och experter på användarvänlighet. Nästa steg är att vidareutveckla verktyget och testa det i en större studie för att se om den verkligen kan minska social isolering på lång sikt.
– Det har varit svårt att inte bli berörd när man möter den hårda verkligheten av någons kamp. Men deltagarnas öppenhet och vilja att dela med sig av sina sårbarheter i hopp om att hjälpa andra var otroligt inspirerande, säger hon.
Appen har också en tydlig design där både knapparna och textstorleken är något större än vanligt. Eftersom personer med Parkinson kan ha svårt att använda tangentbord och mus, har den också röststyrning för att förenkla navigering och interaktion.
Gomathi Thangavel hoppas att den här typen av tekniska lösningar på sikt även kan bidra till bättre livskvalitet för äldre generellt.
Relaterat

55 miljoner kronor till forskning om bättre livskvalitet för äldre
Familjen Kamprads stiftelse har beviljat över 50 miljoner kronor till forskning som ska förbättra livskvaliteten hos äldre personer. Digital trygghet på nätet och…

Gamlebo – en plats för äldre missbrukare
På Gamlebo får äldre med aktivt missbruk stöd av personal. Den här typen av boenden brottas med många utmaningar och behöver följas upp…

Inspiration i arbetet med sociala problem
Ett välkommet tillskott i bokhyllan hos alla socionomstudenter och yrkesverksamma socialarbetare. Så beskriver recensenten Maria Sjölund den nya boken Sociala problem efter 65.
Fler nyheter

Syskon och föräldrar till 108-åringar lever längre
Föräldrar och syskon till personer som blir 108 år, lever också längre än genomsnittet. Det visar Jimmy Lindberg, doktorand vid Linköpings universitet, i…

Ny prognos: Så många får demens
Runt en kvarts miljon personer uppskattas ha en demenssjukdom i Sverige år 2050. En ny rapport från Karolinska institutet ger även prognos på…

Osäkerhet i mötet med äldre transpersoner
Socialsekreterare har begränsad kunskap om äldre transpersoners erfarenheter och behov, och är oroliga över att ställa fel frågor om könsidentitet. Det visar en…