Linköpingsforskare har skapat ett datorprogram som går igenom journaldata för primärvårdens patienter över 75 år, för att hitta riskfaktorer och sedan larma för dem som har störst risk att läggas in på sjukhus i framtiden. Det rapporterar Läkartidningen.
– Tanken var att vi behövde identifiera den här gruppen och rikta insatser mot dem. Den typen av insatser tar mycket resurser och att ge det till hela den äldre befolkningen är inte effektivt, säger Magnus Nord, distriktsläkare och forskare vid Linköpings universitet, till Läkartidningen.
Riskfaktorerna kan vara ålder, bakomliggande sjukdomar och antalet vårdkontakter. 2017 startade Region Östergötland ett pilotprojekt med 800 patienter. Det handlar om att hitta insatser innan personerna hamnar på sjukhus.
Piloten har gett goda resultat. Gruppen som fick ta del av åtgärderna hade 22 procent färre dagar i slutenvård. Antalet vårdtillfällen sjönk med 17 procent. Detta är inte bara en stor vinst för patienterna. Om regionen som helhet hade använt metoden kunde man ha sparat 150 miljoner kronor om året. Något man nu alltså beslutat att göra.