Datorskärm med kod
Det är mycket värt att hitta de sköraste patienterna. Foto: Pxfeul

Programmet som hittar de äldre med störst risk att läggas in

Forskare har skapat ett program som hittar de personer över 75 år som har störst risk att hamna i slutenvård. Nu inför Region Östergötland deras metod på alla sina vårdcentraler.

Linköpingsforskare har skapat ett datorprogram som går igenom journaldata för primärvårdens patienter över 75 år, för att hitta riskfaktorer och sedan larma för dem som har störst risk att läggas in på sjukhus i framtiden. Det rapporterar Läkartidningen.

– Tanken var att vi behövde identifiera den här gruppen och rikta insatser mot dem. Den typen av insatser tar mycket resurser och att ge det till hela den äldre befolkningen är inte effektivt, säger Magnus Nord, distriktsläkare och forskare vid Linköpings universitet, till Läkartidningen.

Riskfaktorerna kan vara ålder, bakomliggande sjukdomar och antalet vårdkontakter. 2017 startade Region Östergötland ett pilotprojekt med 800 patienter. Det handlar om att hitta insatser innan personerna hamnar på sjukhus.

Piloten har gett goda resultat. Gruppen som fick ta del av åtgärderna hade 22 procent färre dagar i slutenvård. Antalet vårdtillfällen sjönk med 17 procent. Detta är inte bara en stor vinst för patienterna. Om regionen som helhet hade använt metoden kunde man ha sparat 150 miljoner kronor om året. Något man nu alltså beslutat att göra.

Se forskarnas artiklar om projektet

Jan Marcusson, Magnus Nord, och (2020). Clinically useful prediction of hospital admissions in an older population. BMC Geriatrics.

Magnus Nord, Carl Johan Östgren, Jan Marcusson och Maria Johansson (2020). Staff experiences of a new tool for comprehensive geriatric assessment in primary care (PASTEL): a focus group study. Scandinavian journal of primary health care.

Relaterat

Skärmdump från forskarnas hemsida med ett formulär, där man kan skriva in sin ålder och klicka i vilka riskfaktorer man har.

Ny enkel metod räknar ut risken för höftfraktur

Med en ny beräkningsmodell kan forskarna med hög precision räkna ut hur stor risk en person har för att få en höftfraktur. Bäst…

Miljoner till forskningsprojekt om aggressiv prostatacancer

Ett projekt för effektivare behandling av aggressiv prostatacancer får 21 miljoner kronor av Sjöbergsstiftelsen. Umeå universitet och Göteborgs universitet leder projektet där flera…

Detta kan öka risken för hjärt-kärlsjukdom hos äldre kvinnor

Forskare vid Karolinska institutet har identifierat en ny riskmarkör för hjärt-kärlsjukdom hos kvinnor i högre ålder. En ny studie visar att det kan…

Fler nyheter

Foto på en tandborste

Goda rutiner kan ge bättre munhälsa på särskilt boende

En ny studie har undersökt arbetet för god munhälsa på särskilt boende. Det finns verktyg som fungerar, men oklar ansvarsfördelning och bristande kunskap…

Äldre par på träningscykel

Högintensiv träning bra och säkert för äldre

Äldre personer gynnas och klarar av att träna högintensivt i korta intervaller. Trots att den totala träningstiden kan halveras, jämfört med konventionell träning,…

Samlad seniormottagning kan underlätta för alla

Att samla primärvård, rehab och biståndshandläggning i en seniormottagning kan underlätta för äldre personer som behöver stöd. Nestor FoU-center har utvärderat uppbyggnaden av…