Carin Lennartsson, Josephine Heap, Johanna Nordin och Johanna Wester (2021). På tal om ålder. Psykiskt välbefinnande – oavsett generation. Mind.
Rapport sammanställer kunskap om äldres psykiska ohälsa
I en ny rapport, På tal om ålder. Psykiskt välbefinnande – oavsett generation, har forskarna Carin Lennartsson, Neda Agahi och Josephine Heap från Karolinska institutet, tillsammans med Johanna Nordin och Johanna Wester från organisationen Mind, gjort en forskningsöversikt över äldres psykiska ohälsa.
Rapporten visar att psykisk ohälsa är utbrett bland äldre personer, och pekar ut fem problemområden i bristande kunskap, fördomar och diskriminering, ensamhet och utanförskap, bristande ekonomiska resurser och bristande vård och omsorg.
Det går till exempel att se att vården ofta prioriterar att behandla fysiska besvär, och att psykiska besvär som kan ligga bakom de fysiska förbises. Äldre vuxna är underrepresenterade i den psykiatriska vården. Samtidigt är deras behov av vård lika stora som yngre personers. Rapporten visar också att det vinns en stor brist på kunskap kring psykisk ohälsa hos äldre inom vård och omsorg.
– I dag har personer över 65 år inte tillgång till det stöd och vård som deras rättigheter faktiskt ska garantera. Det satsas mindre på främjande och förebyggande insatser, och även äldreomsorg, än någonsin, säger Johanna Nordin, projektledare för äldres psykiska hälsa på Mind, i ett pressmeddelande.
Rapporten presenterar också resultatet av en enkätstudie som Mind och Karolinska institutet har gjort under våren 2021.
– Psykisk ohälsa är inte en naturlig del av åldrande eller något vi ska behöva acceptera enbart på grund av stigande ålder. Vi hoppas att rapporten med dess rekommendationer och förslag på åtgärder ska bli en katalysator för hälsofrämjande insatser för äldre. Ålderns höst ska kunna vara en tid att längta till, säger Karin Schulz, generalsekreterare på Mind.
Relaterat
Goda rutiner kan ge bättre munhälsa på särskilt boende
En ny studie har undersökt arbetet för god munhälsa på särskilt boende. Det finns verktyg som fungerar, men oklar ansvarsfördelning och bristande kunskap kan stå i vägen för att lyckas.
Högintensiv träning bra och säkert för äldre
Äldre personer gynnas och klarar av att träna högintensivt i korta intervaller. Trots att den totala träningstiden kan halveras, jämfört med konventionell träning, går det att se positiva effekter på både kroppen och hjärnan. Det visar en avhandling från Umeå…
Samlad seniormottagning kan underlätta för alla
Att samla primärvård, rehab och biståndshandläggning i en seniormottagning kan underlätta för äldre personer som behöver stöd. Nestor FoU-center har utvärderat uppbyggnaden av en seniormottagning i Nacka.
Fler nyheter
Bonusbarnbarn sätter engagemanget främst
För den äldre generationen kan relationen till bonusbarnbarn vara komplicerad. Men barnen gör ingen större skillnad på biologisk eller bonusanknyting – engagemanget räknas, visar sociologen Linn Alenius Wallin i sin doktorsavhandling.
Insatser mot ensamhet bland äldre personer
SBU har granskat fem sammanställningar av forskningen kring insatser mot ensamhet. De konstaterar att forskningen är spretig, men att det finns saker att lära.
Hundraåringarna blir allt fler
Allt fler fyller hundra år, visar statistik från Statistiska centralbyrån (SCB). Det är fortfarande betydligt fler kvinnor än män som uppnår den höga åldern.