Vård- och omsorgsanalys logotyp.

Regeringen utreder hemtjänstens arbetsorganisation

Hur använder hemtjänsten personalens kompetens? Bör arbetsuppgifterna fördelas och differentieras bättre? Det är några av de frågor som regeringen ber Vård- och omsorgsanalys att utreda.

Myndigheten för vård- och omsorgsanalys får nu i uppdrag av regeringen att utreda hur arbetet fördelas och organiseras i hemtjänsten, främst med tanke på personalens kompetens och olika arbetsuppgifter. Frågan rör differentieringen mellan hälso- och sjukvårdsinsatser och hemtjänstens övriga uppdrag, men också mellan omvårdnad enligt socialtjänstlagen och annan service. Arbetsuppgifterna kan också påverkas av ny teknik.

En viktig fråga blir vilka effekter en ökad differentiering av arbetsuppgifter får.

– Inte sällan hör man om medarbetare inom äldreomsorgen som upplever att deras kompetens och utbildning inte tas till vara. Det är ett oerhört resursslöseri och kan bidra till att människor söker sig vidare till andra jobb och branscher. Vi behöver få mer kunskap om hur detta i praktiken går till och om hur arbetsgivare gör när de fördelar och differentierar arbetsuppgifter. Vi har inte råd att inte ta vara på våra medarbetares kunskap och kompetens, säger socialminister Lena Hallengren i ett pressmeddelande.

I sitt uppdrag ska Vård- och omsorgsanalys ska ta hänsyn både till det organisatoriska perspektivet och brukarperspektivet. Uppdraget ska redovisas i april 2023.

Relaterat

En man sitter i soffan och mäter sitt blodtryck.

Fler och fler använder egenvårdsintyget

En ny studie från Stockholm konstaterar att antalet egenvårdsintyg har ökat med 600 procent mellan 2015 och 2022 i länet. Men samverkan mellan…

Äldre kvinna sitter och äter mat ensam

Kommuner tar ut matavgifter – trots maxtaxan

Det är stora skillnader mellan vad som ingår i kommunernas äldreomsorg. Ungefär fyra av tio kommuner tar ut en avgift för matdistribution, trots…

Färdtjänst hjälper äldre man i rullstol

Forskning: Bristfällig delaktighet för äldre vid vårdövergångar

Trots att betydelsen av samordnade vårdövergångar och patientens delaktighet är avgörande för att hantera en åldrande befolkning, är delaktigheten fortfarande bristfällig. Det visar…

Fler nyheter

Så bidrar hjärnskador till demens

Förändringar i hjärnans blodkärl leder till en ansamling av proteiner som är vanliga vid Alzheimers sjukdom. Det visar en forskning från Lunds universitet…

Tidig hembaserad palliativ vård ger bättre livskvalitet

Palliativ vård som inleds redan när en person diagnostiserats med en dödlig sjukdom kan få en avgörande roll för att förbättra patientens livskvalitet.…

Helena Bjurbäck och Hanna Mac Innes sitter på varsin pall vända mot varandra och tittar in i kameran.

En plattform för äldres rättigheter och välfärd

Som forskare och med lång erfarenhet av sociala frågor kring äldre personer vill Helena Bjurbäck och Hanna Mac Innes lyfta diskussionen om äldre…